Taktilní alodynie je jedním z charakteristických příznaků fibromyalgie

01.07.2023 16:27

Taktilní alodynie je forma bolesti, která vzniká v důsledku poruchy nociceptorů, což jsou specifické nervy. Nociceptory vnímají informace o prostředí, jako je teplota, tlak a podmínky, které by vám mohly na úrovni kůže (pokožky) ublížit.

Víte, jak se vaše ruka odtáhne od horkého hořáku ještě předtím, než si uvědomíte, že se chcete popálit? Je to způsobeno jedinečným působením nociceptorů, u nichž se spustí reflexní reakce, aniž by byl potřeba samostatný signál z mozku.

Při fibromyalgii mohou nociceptory vnímat normální vjemy jako bolestivé. Vědci se domnívají, že je to důsledek centrální senzibilizace. Spíše než lokální spouštění bolesti v periferním nervovém systému je bolest při fibromyalgii způsobena celkovým zesílením bolesti v centrálním nervovém systému.

Fibromyalgie zahrnuje více typů bolesti, včetně hyperalgezie (nadměrného zesílení bolesti) a parestézie (abnormální pocity jako pálení nebo brnění při absenci podnětů). Kromě fibromyalgie se taktilní alodynie může vyskytovat u periferní neuropatie, postherpetické neuralgie, neuralgie trigeminu a migrény.

Některé typické způsoby, jak lidé popisují taktilní alodynii, jsou:

  • Pálivá bolest z pásků, ramínek podprsenky, ponožek a jiných stahujících částí oděvu.

  • Bolest z cedulek na košilích nebo stehů na oblečení.

  • Bolest z prostěradel, ručníků nebo přikrývek, které nejsou drsné.

  • Bolest při tření o předměty.

  • Bolest při objímání nebo dokonce při pevném stisku ruky.

  • Bolest při uchopení něčeho studeného z lednice nebo mrazáku.

  • Bolest při vstupu do extrémního chladu.

Při taktilní alodynii tělo vnímá bolest na jinak neškodné fyzické (hmatové) podněty. Je to důsledek složitých vztahů mezi imunitním a nervovým systémem. Jedná se o neurologický stav, při kterém se pocit bolesti - někdy silné - může objevit při pouhém dotyku.

Může v mírné až závažné formě postihovat celé tělo nebo jen některé oblasti. Může být stálá nebo přicházet a odcházet se zhoršením příznaků. Někdy může být vyvolána spouštěčem, například poškrábáním nebo šlápnutím na něco ostrého.

Alodynie se vyskytuje ve více formách:

Taktilní (mechanická), bolest způsobená dotykem či oděvem (těsné oděvy, opasky, podprsenky, elastická část ponožek).

  • Statická mechanická alodynie - bolest při dotyku, někdo vás např. lehce vezme za paži.

  • Dynamická mechanická alodynie - bolest způsobená pohybem přes kůži. Utírání ručníkem, ležení na hrubém prostěradle, česání nebo dokonce vzduch z ventilátoru, který se pohybuje po kůži.

Tepelná alodynie, bolest způsobená teplem nebo chladem, který není dostatečně extrémní, aby způsobil poškození tkání. Bolest mohou způsobit v létě sluneční paprsky, pobyt v chladném prostředí např. při prohlížení zboží v chladících boxech, led přložený na kůži. A kdo tvrdí, že otužování či kryokomora léčí fibromyalgii, tak je vidět, že o ní moc neví. Příčiny tepelné alodynie jsou výhradně neuronální povahy, přímá reakce na poškození nervů.

Pohybová alodynie - bolest vyvolaná normálním pohybem kloubů nebo svalů.

https://www.verywellhealth.com/painful-to-touch...
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../souv.../bolest/alodynie/

Problém je jak málo zdravotnických pracovníků ví o centrální senzibilizaci a volí nevhodnou léčbu, což může problém ještě zhoršit. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../centralni.../

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.
Děkujeme za sdílení. Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.