Toxická pozitivita

02.12.2022 19:49

Pravděpodobně každý z nás se setkal s někým, kdo nevhodně zareagoval a odmítl vaše negativní zkušenosti výroky typu: "Musíš myslet pozitivně", "Měl by ses snažit vidět to z té lepší stránky", "Všechno se děje z nějakého důvodu", nebo "Jsi příliš citlivý". Takovému znehodnocujícímu chování se říká toxická pozitivita (udržování pozitivního myšlení i v situacích, kdy to není vhodné). Vězte, že všechny vaše pocity, které právě prožíváte jsou oprávněné, ať už jsou jakékoliv.

Ariane Resnick, autorka čtyř knižních bestsellerů: tří kuchařek o speciální stravě a jedné příručky o wellness, které se podařilo uzdravit z neurologické boreliózy v pozdním stádiu a otravy oxidem uhelnatým v následujícím textu upozorňuje jak tenká je hranice mezi myšlením, které má zlepšit výsledek, a netoleranci ke skutečným problémům druhých.

"Bez ohledu na to, jak si upravuji své sociální kanály nebo seznamovací profily, zdá se, že neuplyne den, abych někde v telefonu neviděla "pouze pozitivní pocity", vyjádřenou jedním nebo více usměvavými lidmi. Pokaždé, když tuhle větu vidím, se zhrozím - částečně proto, že je to protivné, a částečně proto, že si vyčítám, že jsem kdysi byla jednou z těch protivných lidí."

Není pochyb o tom, že vděčnost a pozitivní myšlení mají příznivý vliv na život. Když Ariane Resnick napsala knihu "Jak být v pohodě, když vám není dobře", wellness příručku pro chronicky nemocné lidi plnou bezplatných a dostupných nástrojů, díky nimž se lidé mohou cítit lépe, prošla nespočet studií o tom, jak moc může pozitivní myšlení skutečně přispět k lepším zdravotním výsledkům, a zahrnula do ní i mnoho kapitol s jednoduchými cvičeními na vděčnost a pozitivní myšlení.

Její vlastní cesta půl desetiletí trvajícím chronickým onemocněním se výrazně změnila díky změně myšlení. Když se od hněvu a rozhořčení z nemoci posunula k naději a vděčnosti za možnost restrukturalizovat svůj život, znamenalo to obrovský krok vpřed směrem k fyzickému uzdravení. Toto myšlení si nesla ještě léta po vyléčení, aniž by si uvědomovala, jak tenká je hranice mezi myšlením, které má zlepšit výsledek, a netoleranci ke skutečným problémům druhých.

Čeho je moc, toho je příliš

Na pozitivním myšlení není nic špatného, ale nesmí vyústit v toxickou pozitivitu - formu emoční invalidizace popírající realitu prožívaných zkušeností druhé osoby při které jsou emoce jako smutek a frustrace odsunuty stranou. Odsuzování za to, že se někdo cítí špatně, když má trápení, tedy za normální lidské emoce se může negativně odrazit na psychice. Místo zraňujících výroků je třeba poskytnout emoční validaci.

"Emoční validace znamená si udělat čas a seznámit se s emocemi a zkušenostmi druhého člověka, porozumět jim a přijat je," vysvětluje licencovaná terapeutka a odbornice na vztahy Janika Veasley, LMFT.

Emoční validace je v podstatě opakem toxické pozitivity. Umožní lidem prožívat jejich pocity, a to i ty negativní. Zůstat s nimi tak dlouho, jak je potřeba, aby se mohli posunout dál. "Když se stane něco závažného je důležité dovolit si prožít celou škálu svých emocí. Jen tehdy pokud jste upřímní sami k sobě, se můžete v životě posunout dál." Tento koncept zahrnuje pochopení, že negativní pocity nejsou trvalé a časem přejdou. Nepodporuje negativní myšlení.

Naučte se pozorovat a přijímat své emoce

Dokonce i pro ty, kteří o toxické pozitivitě nikdy předtím neslyšeli, se s ní pravděpodobně setkali během pandemie COVID-19, kdy se více dostala do obecného povědomí. Lidem, co se cítili neustále rozrušení nebo v depresi se doporučovalo zapomenout na COVID a užívat si života bez ohledu na to. A to i těm co ztratili své blízké nebo sami onemocněli...

Pozitivní myšlení není nic nového: frázi "dobré vibrace" zpopularizovala skupina Beach Boys v 60. letech 20. století. Ale až vzestup sociálních médií vedl k hnutí "pouze dobré vibrace", které se často soustředí na myšlenku manifestace. Manifestace je myšlenka, že svá přání můžete uvést v život tím, že na ně pozitivně myslíte a chcete je uskutečnit. Je to hlavní poselství "zákona přitažlivosti", pro který neexistují žádné empirické vědecké důkazy a je široce považován za pseudovědu. Neuznává lidi, kteří se narodili do nepříznivých podmínek nebo mají náročný život, který nemohou změnit. Jenže běžný člověk se nedokáže jen myšlenkami dostat z chudoby nebo nemoci, a tak mnozí manifestování považují za myšlenku jen pro lidi, kteří pocházejí z privilegovaných poměrů.

Sociální média prosazují představu manifestace prostřednictvím "pozitivních pocitů" tím, že zobrazují úspěšné lidi (kteří jsou obvykle běloši) v prostředí, jako je dovolená na pláži nebo v drahých obchodech. "Vzhledem k jednorozměrné povaze sociálních médií vidíme pouze šťastný konec, a ne proces nebo práci, kterou to vyžaduje, když lidé mluví o manifestaci," říká Veasley. "Toto zobrazení manifestace vynechává prostřední část, kterou je skutečný posun v přesvědčení," poznamenává.

Cvičení emoční validace

Toxická pozitivita znehodnocuje nás samotné i ty, na kterých nám záleží. Podněcuje nás, abychom se soustředili pouze na pozitivní věci, což nám může bránit zabývat se pocity, které potřebujeme zpracovat.

Zdravější variantou pro vás i vaše blízké je praktikovat emoční validaci. Naštěstí to není vůbec těžké.

První krok: Zastavte se a přemýšlejte

Když vám někdo řekne o náročné situaci nebo když jste se právě dozvěděli něco nepříjemného co se týká vás, může být vaším instinktem okamžitě reagovat. Máme vrozenou touhu utěšovat ty na kterých nám záleží, takže z našich úst mohou rychle zaznít výroky jako "všechno bude v pořádku" nebo "možná to má i světlou stránku".

To však nemusí být to, co dotyčný potřebuje slyšet. Větší smysl má věnovat mu místo toho chvilku času. "Doporučuji se krátce zastavit a zamyslet, než někomu odpovíte," navrhuje Nina Vasan, MD, MBA.

Než začnete reagovat na špatné zprávy nebo těžkou přítelovu situaci, udělejte si čas a pouze naslouchejte. Buďte otevření a vězte, že je v pořádku cítit vše, co cítíte.

"Největším krokem, který je třeba udělat, je začít si uvědomovat vlastní negativní emoce a to, jak se cítíme v okamžiku, kdy se vynoří," říká Veasley. "Když dokážeme uznat a přijmout své vlastní emoce, můžeme to začít dělat i s ostatními," dodává.

Druhý krok: Přiznejte si emoce

Poté, co jste vyslechli, co vám bylo řečeno, je dalším krokem k vyhnutí toxické pozitivitě uznat realitu emocí, které jsou ve hře. Může to být tak jednoduché, stačí říct: "Chápu, že jsi opravdu smutný," vysvětluje Vasan. Musíme se vyvarovat touhy potlačit těžké emoce.

Akt, kdy nabídneme své pochopení, je empatický a ukazuje našim blízkým, že nám záleží na jejich pocitech.

Třetí krok: Buďte oporou

Místo toho, že budete někomu říkat, ať se na to dívá z té lepší stránky, nebo místo toho, abyste sami sebe nabádali, ať prostě odhodíte své negativní pocity, raději nabídněte slova a myšlenky podpory. "Dovolte někomu, aby se podělil o to, jak se mu skutečně daří a jak se cítí," doporučuje Vasan. Doporučuje, ať ho "povzbudíte k upřímnosti a zpětně se zamyslíte nad tím, že je k tomu zapotřebí nadhled a síla".

Vyvozováním domněnek o někom jiném nebo říkáním, jak by se podle vás měl cítit, riskujete, že se ponoříte do toxické pozitivity. "Měli bychom klást doplňující otázky, které nám pomohou lépe pochopit, jak někdo na situaci reaguje, místo toho, abychom předpokládali, že víme, jak se mu daří".

Čtvrtý krok: Validace

Tento poslední krok je jednoduchý: Chcete potvrdit prožívané emoce. Lze použít validační výroky, na které mnoho lidí dobře reaguje. Patří mezi ně například: "Musí to být těžké", "Chápu, proč se tak cítíš", "Cítím se stejně" nebo dokonce "Jsem tu pro tebe".

Dejte někomu najevo, že respektujete to, čím prochází, a že jste tu pro něj, abyste ho podpořili jakýmkoli způsobem, který potřebuje.

Pokud jde o vás, připomeňte si, že situace, ve které se nacházíte, je pro vás výzvou. Je to něco, přes co se musíte přenést, a to bude trvat nějaký čas. Ať už cítíte cokoli, je to dočasné a to, že si to dovolíte, vám to pomůže překonat.
https://www.verywellmind.com/it-s-time-to-ditch-toxic-positivity-in-favor-of-emotional-validation-6502330
https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_attraction_(New_Thought)

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.