U fibromyalgiků častěji dochází ke snížení svalové síly, fyzické výkonnosti a úbytku svalové hmoty

02.04.2023 21:23

U lidí s fibromyalgií častěji dochází ke snížení svalové síly, fyzické výkonnosti a úbytku svalové hmoty

Přibližně u každého 3 fibromyalgika je přítomna dynapenie a každý 5 se potýká se sarkopenií
  • Dynapenie je svalová atrofie se zachovaným počtem vláken zodpovědná za významné snížení svalové funkce (snížení svalové síly a fyzické výkonnosti) bez úbytku svalové hmoty.

  • Sarkopenie je svalová atrofie spojená se snížením počtu vláken zodpovědná za významné snížení svalové funkce (snížení svalové síly a fyzické výkonnosti) a hmotnosti kosterního svalstva.

  • Často dochází k jejich záměně.

Fibromyalgie (FM) je primární chronická široce rozšířená bolest v nejméně 4 z 5 oblastí těla spojená s významným emočním strádáním (způsobuje starosti, pocit bezmoci, nízké sebevědomí nebo hněv). Narušuje každodenní činnosti, snižuje účast v sociálních rolích (práci, školu, domácí povinnosti, cvičení nebo spánek). Autoimunitní procesy se u fibromyalgiků zaměřují na nervy produkující bolest; způsobují zvýšenou bolestivost, svalovou slabost, sníženou pohyblivost. Dlouhotrvající bolest vyčerpává organismus, dochází ke ztrátě svalového napětí ve všech svalových oblastech, úbytku svalové síly a fyzické výkonnosti. Přetrvávající celotělovou muskuloskeletální bolest doprovází mimo jiné i chronická únava, poruchy spánku, výrazné kognitivní dysfunkce, ortostatická intolerance, trávicí potíže a mnohočetná přidružená onemocnění. Jedná se o chronické onemocnění s nepříznivou prognózou, které nejenže výrazně snižuje kvalitu života, ale nezřídka vede k plné invaliditě. https://fibromyalgik.webnode.cz/

Sarkopenie

Mezi první příznaky sarkopenie patří pocit, že postupně fyzicky slábnete, a obtížněji zvedáte předměty, které vám před tím nečinily potíže

Sarkopenie je způsobena nerovnováhou mezi signály pro růst svalových buněk a signály pro jejich odbourávání. Procesy růstu buněk se nazývají "anabolismus" a procesy odbourávání buněk se nazývají "katabolismus". Například růstové hormony působí společně s enzymy, které ničí bílkoviny, a udržují tak stabilitu svalů v cyklu růstu, stresu nebo zranění, destrukce a následného hojení. Tento cyklus probíhá neustále, a pokud jsou věci v rovnováze, sval si udržuje svou sílu po dlouhou dobu. Během stárnutí se však tělo stává odolným vůči normálním růstovým signálům, což vychyluje rovnováhu směrem ke katabolismu a úbytku svalů.

Po dosažení středního věku ztrácejí dospělí lidé každý rok v průměru 3 % svalové síly. To omezuje jejich schopnost vykonávat mnoho běžných činností. Když úbytek svalové hmoty výrazně vybočuje z normy jedná se o sarkopenii - svalové onemocnění postihující 10 % dospělých osob starších 50 let.

Sarkopenie nevzniká jen v důsledku stárnutí, k poklesu svalové hmoty a síly stačí na 2-3 týdny omezit chůzi a jiné pravidelné aktivity. Když vás nemoc upoutá na lůžku dojde k rychlému úbytku svalové hmoty a rostoucí slabosti i u mladších lidí. Nepoužívání svalů je jedním z nejsilnějších spouštěčů. Období snížené aktivity se může stát začarovaným kruhem. Svalová síla se snižuje, to vede k větší únavě a znesnadňuje běžné činnosti.

Často se vyskytuje u řady zdravotních stavů, které zvyšují zátěž organismu (např. chronická bolest). Po zranění nebo nemoci vysílá zánět tělu signály, aby odbouralo a následně obnovilo poškozené skupiny buněk. Chronická nebo dlouhodobá onemocnění mohou také vést k zánětu (např. autoimunitní onemocnění), který narušuje normální rovnováhu odbourávání a hojení, což má za následek úbytek svalové hmoty, přestože lidé žijí aktivním životním stylem.

S přibývajícím věkem nebo důsledkem onemocnění dochází ke změnám chuťových vjemů, k problémům se zuby, dásněmi a polykáním nebo zvýšeným obtížím při nakupování a vaření. Když strava neposkytuje dostatečné množství kalorií a bílkovin dochází úbytku hmotnosti a snížení svalové hmoty.

Vědci se domnívají, že mezi další příčiny sarkopenie by mohly patřit např:

  • snížení počtu nervových buněk, které vysílají signály z mozku a dávají tak svalům pokyn k pohybu,

  • snížení hladiny hormonů,

  • snížení schopnosti vašeho těla přeměňovat bílkoviny na energii.

Když má jedinec špatnou fyzickou výkonnost považuje se sarkopenie za závažnou

Sarkopenie ovlivňuje chůzi, rovnováhu a celkovou schopnost vykonávat každodenní úkoly. Lidé s tímto onemocněním chodí pomaleji, často pociťují slabost, rychleji se vyčerpají a pochopitelně mají menší zájmem o pohyb. To může ovlivnit jejich schopnost vykonávat fyzické aktivity. Snížení aktivity pak vede k dalšímu úbytku svalové hmoty.

Dalším příznakem může být i hubnutí bez vlastního úsilí. Sarkopenie se často se vyskytuje u pacientů s onemocněním trávicího traktu, což je spojeno se zhoršením nutričního stavu.

Tyto příznaky se však mohou objevit i u jiných zdravotních stavů. Nápadný úbytek síly nebo vytrvalosti a neúmyslný úbytek hmotnosti jsou příznaky více onemocnění, včetně sarkopenie. Pokud se u vás některý z těchto projevů vyskytuje bez dobrého důvodu, poraďte se se svým lékařem.

Bývá spojena s metabolickými problémy, jako je diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak a obezita. Tyto stavy vystavují pacienta většímu riziku vzniku ischemické choroby srdeční, mrtvice a dalších onemocnění, která postihují cévy.

Jedná se o za význačný zdravotní problém spojený se závažnými zdravotními důsledky, pokud jde o křehkost, postižení, morbiditu a mortalitu.
Pokud nejsou přijata opatření ke zpomalení progrese onemocnění jsou lidé často upoutáni na lůžko a dochází ke zkrácení očekávané délky života těch, které postihuje, ve srovnání s jedinci s normální svalovou silou.

Vzhledem k tomu, že sarkopenie a dynapenie ovlivňuje funkční prognózu a kvalitu života, měl být u fibromyalgiků prováděn jejich screening a prevence. Snížení svalové funkce je u těchto pacientů běžné, s mnohem vyšším výskytem ve srovnání s vrstevníky. Zjištění jejich přítomnosti by mohlo přispět k objektivnějšímu hodnocení těchto pacientů.

Na začátku roku 2018 EWGSOP (Evropská pracovní skupina pro sarkopenii) aktualizovala definici sarkopenie s novými doporučeními. Za primární ukazatel pravděpodobné sarkopenie je nyní považována nízká svalová síla. Při zjištění nízké svalové síly musí být diagnóza sarkopenie potvrzena přítomností souběžné nízké svalové hmoty. Závažnost onemocnění se hodnotí pomocí vyšetření fyzické výkonnosti.

Hladina C-reaktivního proteinu v krvi, ukazatele zánětu, silně předpovídá sarkopenii. I když fibromyalgici obvykle vykazují klinicky normální hladiny hs-CRP, někteří mohou mít vinou dalších zdravotních stavů zvýšenou hladinu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34369360/

Dlouhou dobu se vědci domnívali, že ztráta svalové síly je nevyhnutelná. Nyní se však začínají zabývat léčbou, která by mohla tomuto procesu zabránit nebo ho zpomalit. Některé postupy, především úprava stravy a pravidelné cvičení mohou sarkopenii zvrátit a prodloužit tak délku a kvalitu života.

https://www.healthline.com/nutrition/sarcopenia
https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S1169833022002629
https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-021-04973-6
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26142171/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30606967/

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.