Uleví fibromyalgikům nová antivirová terapie?

01.06.2022 16:30
Doktor William L. Pridgen se již léta snaží dokázat, že příčinou fibromyalgie (FM) jsou herpesviry

Jeho hypotéza: Když jsou lidé s fibromyalgií vystaveni významným životním stresorům, ať už fyzickým nebo emocionálním (chronická bolest, nedostatek podpory), vede to k abnormálnímu stresu, který aktivuje herpesvirem zprostředkovanou imunitní odpověď. Herpes viry jsou jedinečné tím, že zůstávají v klidovém stavu (latence) v jádrech neuronů jako neintegrovaná, kruhová DNA spojená s nukleozomy, s opakovanými reaktivacemi po celý život hostitele. Domnívá se, že je pravděpodobné, že virová herpetická reaktivace rezidentů nervů je nezbytná pro ubývající a slábnoucí nociceptivní projevy FM. Předpokládá se, že tento cyklický proces virové reaktivace a lytické infekce herpetickými viry u těchto pacientů udržuje příznaky FM.

Herpes simplex virus typ 1 (HSV-1) a herpes simplex virus typ 2 (HSV-2) jsou běžné lidské patogeny, které způsobují bolestivé a opakující se onemocnění. Virus se nachází ve spícím stavu v tělesných smyslových nervových gangliích na spáncích (HSV-1) nebo v dolní části páteře (HSV-2). Když nervové dráhy něco podráždí, virus se reaktivuje, putuje nervovými dráhami a způsobí propuknutí nemoci nebo vylučování viru bez příznaků. Opar může dřímat i několik let, než se objeví příznaky - pokud se vůbec objeví. Vzplanutí herpesu trvá obvykle 7-10 dní, ale úplné zahojení lézí může trvat až 2 týdny. Většinou je průběh onemocnění mírný, ale není tomu tak vždy. Manifestace je totiž rozdílná a závisí na mnoha faktorech, z nichž nejdůležitější je stav imunitního systému. Infekce může probíhat v mírnější podobě jako herpes labialis či herpes genitalis, nebo jako život ohrožující herpetická encefalitida. HSV-1 i HSV-2 spouštějí stresové událostí (např. chronická bolest), strava, nedostatek spánku, hormonální výkyvy, základní autoimunitní onemocnění (HIV/AIDS, Bechetova choroba, SLE, Crohnova choroba) a menstruace. Je možné mít současně oba kmeny oparu. HSV-1 se obvykle vyskytuje na rtech a v jejich okolí, zatímco HSV-2 nejčastěji postihuje genitálie, hýždě, třísla a vnitřní stranu stehen. Nicméně až 40 % případů propuknutí genitálního oparu je způsobeno HSV-1 a souběžné infekce jsou běžné. Jinými slovy, výskyt HSV-1 nesnižuje pravděpodobnost nákazy HSV-2. K prvnímu propuknutí infekce dojde s největší pravděpodobností v inkubačním období herpesu, které obvykle trvá 2-12 dní po expozici. Mnoho lidí uvádí, že během prvního vzplanutí pociťují příznaky podobné chřipce, jako jsou zduření lymfatických uzlin, únava a gastrointestinální potíže. Léze mohou být velmi bolestivé. Opakované propuknutí nemoci bývají méně závažná. Bolestivé shluky hnisem naplněných puchýřků na rtech nebo genitáliích jsou klasickými příznaky oparu. Někteří lidé si však vůči viru vyvinou silnější imunitu, což vede k mírným ohniskům, která se vřídkům nepodobají. HSV-1 může vypadat jako zarostlý vous, řezná rána na rtu nebo malý pupínek. Stejně tak jsou ohniska HSV-2 běžně zaměňována za zarostlé chloupky a podrážděnou kůži. Přítomnost DNA viru lze prokázat v tekutině z puchýřků, ze slin, spojivkového vaku, likvoru. Kultivace na tkáňových strukturách je postupně nahrazována molekulárními metodami, kdy lze rozlišit HSV-1 od HSV-2. Pro léčbu těžkých a časných infekcí se využívá aciklovir, valaciklovir a famciklovir. Pokud je pacient ve vážném stavu, může se podat aciklovir i intravenózně. Opakované ataky jsou těžko léčitelné, pacienti by měli brát preventivně antivirotika už při příznacích ohlašující počátek vzplanutí.

Se zajímavým zjištěním, že u všech fibromyalgiků se střevními problémy se nachází aktivní HSV-1 přišla Carole Duffy

Zároveň potvrdila, že žádný jiný herpetický virus ve střevních biopsiích přítomen není

Funkční poruchy gastrointestinálního traktu (např. potíže s vyprazdňováním, reflux, pálení žáhy, bolest břicha, dráždivý tračník, ezofageální poruchy, dyspepsie) je skupina onemocnění charakterizovaných chronickými gastrointestinálními symptomy. S celosvětovou prevalencí 40 % se podílejí velkým procentem na spotřebě léků, absenci v zaměstnání a snížené kvalitě života. Jejich diagnostika se opírá o kritéria založená na symptomech. Současný klasifikační systém (Řím IV) je dělí na 33 poruch u dospělých a 20 u dětí. Předpokládá se, že vznikají na základě neurogastroenterologických poruch a změn v komunikaci mezi střevem a mozkem. K rozvoji přispívají fyziologické faktory včetně abnormální motility, viscerální hypersenzitivity, dysfunkce bariér, dysregulace imunitního systému a změněného složení mikrobiomu. K rozvoji a přetrvávání mohou přispívat také psychosociální faktory, které ovlivňují fyziologii trávicího traktu prostřednictvím osy střevo-mozek.

Často se u jednoho pacienta vyskytuje více funkčních poruch gastrointestinálního traktu postihujících jeho různé oblasti. Hypotézy těchto překrývajících se poruch zahrnují společnou patogenezi, která mění interakce mezi střevem a mozkem, aktivuje periferní a enterální imunitní systém a způsobuje neuroendokrinní dysregulaci. Jako etiologické agens byly navrženy parazitární, bakteriální a virové infekce. Lidské herpesviry jsou vhodnými etiologickými kandidáty, protože vytvářejí perzistentní infekce, ovlivňují příslušné patofyziologické dráhy a snadno infikují trávicí trakt.

Charakteristickým znakem všech herpesvirů je jejich schopnost vytvářet celoživotní klidové infekce, označované jako latence, v jednom nebo více typech buněk. Ačkoli několik herpesvirů infikuje sliznici trávicího traktu, je známo, že pouze HSV-1 a HSV-2 a virus varicella zoster vytvářejí latenci v gangliových neuronech, které inervují trávicí trakt. Tyto neurotropní herpesviry zpočátku infikují a replikují se ve slizničních epiteliálních buňkách. Viriony vzniklé během této aktivní, lytické infekce se šíří do okolních buněk a napadají gangliové neurony, kde dochází k latenci. Reaktivace z latence vede k produkci virionů, které se šíří do inervované střevní sliznice a zahajují další kolo lytické infekce. Neurotropní herpesviry se šíří také transsynapticky a je známo, že invadují, replikují se a šíří v centrálním, periferním a enterálním nervovém systému.

Několik studií na zvířatech spojilo herpesvirové infekce s příznaky spojenými s funkčními gastrointestinálními poruchami. Například Brun a spol. prokázali, že intranazální a intragastrická infekce potkanů HSV-1 vedla k vytvoření latence v myenterických gangliích enterického nervového systému a měla za následek střevní dysmotilitu. Následné studie ukázaly, že infekce HSV-1 střevních neuronů potkanů může vyvolat střevní dysfunkci prostřednictvím mechanismů zahrnujících nábor makrofágů a modulaci adenosinergního systému. Tyto studie naznačují, že neurotropní herpesvirové infekce se mohou šířit v epitelu střevní sliznice a nervových drahách střevo-mozek a mohou potenciálně přispívat k příznakům funkčních poruch gastrointestinálního traktu.

Také se předpokládá, že herpesviry přispívají k primární chronické rozšířené bolesti (fibromyalgii), syndromu charakterizovanému chronickou rozsáhlou bolestí, únavou a kognitivní dysfunkcí. Přesná příčinná souvislost zvýšené citlivosti na bolest není dosud dostatečně objasněna. Obecně se však soudí, že centrální senzibilizace je sekundárním důsledkem kombinace genetických faktorů a prostředí, které činí pacienta náchylným k rozvoji rozsáhlé chronické bolesti a souvisejících příznaků. Vědci se již léta snaží nalézt léčbu, která by pacientům přinesla úlevu.

V pilotní klinické studii se kombinace léků zaměřených na reaktivaci a lytickou replikaci herpesvirů ukázala jako bezpečná a účinná při snižování symptomů primární chronické rozšířené bolesti (fibromyalgie)

Syndrom dráždivého tračníku (IBS) a další funkční gastrointestinální poruchy jsou často komorbidní diagnózou fibromyalgie. Vzhledem k tomu, že u mnoha pacientů s funkčními gastrointestinálními poruchami se překrývají příznaky horní a dolní části trávicího traktu, tým Carole Duffy předpokládal, že žaludeční infekce a šíření neurotropních herpesvirů v příslušných nervových drahách by mohly přispívat k příznakům IBS a dalších funkčních gastrointestinálních poruch.

Cílem jejich studie bylo posoudit prevalenci žaludeční herpesvirové infekce u:

  • fibromyalgiků s jednou či více funkčními gastrointestinálními poruchami,

  • lidí s jednou nebo více funkční gastrointestinální poruchou a

  • lidí, které trápí střevními problémy, ale není přítomna fibromyalgie ani funkční gastrointestinální poruchy.

Mysleli si, že aktivně se replikující herpesviry se budou vyskytovat častěji v žaludeční slizniční tkáni pacientů s těmito funkčními poruchami než u kontrol.

Nejčastějšími funkčními gastrointestinálními poruchami byly IBS, funkční dyspepsie, funkční dysfagie, funkční porucha žlučníku, syndrom chronické nevolnosti a zvracení, funkční pálení žáhy, refluxní hypersenzitivitu, funkční nadýmání/distenci břicha, syndrom centrálně zprostředkované bolesti břicha a nespecifikovanou funkční střevní poruchu. Studie hodnotila přítomnost patogenů v červených pruzích* v biopsiích střevní sliznice.

 
DNA HSV-1 byla zjištěna v biopsiích:
  • 100 % pacientů s FM, kteří měli střevní problémy,
  • 80 % lidí bez fibromyalgie se střevními problémy a
  • 27 % se střevními problémy, bez FM a funkční střevní poruchy.
Přestože je známo, že i jiné herpesviry infikují střevní sliznici - žádné jiné herpesviry nalezeny nebyly.

Autoři uvádějí, že virus byl aktivní, tj. replikoval se a vyplavoval infekční formy viru. Poznamenali, že HSV-1 je silný virus, který je schopen šířit se ze synapse na synapsi v neuronech. Může se tedy podílet na mnoha formách funkčních střevních poruch. HSV-1 zvládne založit infekci jak v sympatických a parasympatických nervech vedoucích do střeva, tak ve složitém nervovém systému (enterický nervový systém), který se nachází v samotném střevě a který ovlivňuje motilitu střeva, vylučování tráveniny, krevní toky atd.

Korelace není příčinná souvislost! Jelikož studie zkoumala jen fibromyalgiky se střevními problémy, nemusí odrážet to, co se děje u těch fibromyalgiků, kteří tyto problémy nemají. Dle Pridgena většina fibromyalgiků splňuje kritéria pro zařazení do této studie a červené pruhy* se nachází přibližně u 85 % pacientů s FM, u kterých provádí endoskopii.

Nález herpetických virů ve střevních tkáních fibromyalgiků je významným zjištěním vzhledem k tomu, že virus může cestovat z nervu na nerv.

Je otázkou, kde jinde v těle se ještě může vyskytovat. Tím, že žije ve smyslových nervech mohl být odpovědný za různorodé příznaky fibromyalgie.

Pridgen se domnívá, že virus může být přítomen v trigeminálních gangliích v hlavě a na krku, v nodózních gangliích v trávicím traktu, v dorzálních kořenových gangliích v blízkosti páteře, které přenášejí smyslové signály z celého těla do míchy, a méně často v mozku.

Vysoký výskyt HSV-1 (80 %) zjištěný v biopsiích lidí s funkčními gastrointestinálními poruchami (střevní poruchy vyvolané problémy s osou střevo-mozek) ukazuje, že může stát za záhadnými střevními problémy (jako je IBS, nevolnost, zvracení apod.). Jednou z možností je, že virová interference s interakcí střevo-mozek mění střevní motilitu, ovlivňuje střevní flóru atd.

U lidí se střevními problémy, kteří nemají funkční poruchu trávicího traktu, ani fibromyalgii se HSV-1 vyskytoval ani ne u třetiny z nich. Což naznačuje, že HSV-1 pravděpodobně není příčinou. Doufejme, že provedení mnohem rozsáhlejších studií posoudí zajímavou souvislost mezi HSV-1, fibromyalgií a dalšími funkčními gastrointestinálními poruchami.

 

Doktor Pridgen zakladatel a ředitel Virios Therapeutics (Nasdaq: VIRI) - biotechnologické společnosti, která se zaměřuje na vývoj nových antivirových terapií k léčbě vysilujících chronických onemocnění strávil posledních 20 let hledáním účinné léčby IBS, FM a ME/CFS. Vzhledem k tomu, že jednotlivé užívání antivirotik, NSAID a inhibitorů COX-2 jako monoterapie FM selhalo společnost Virios se zaměřila na vývoj antivirových přípravků s duálním mechanismem tak, aby synergicky potlačovali aktivaci a replikaci herpetického viru.

  • Jejich hlavním kandidátem je IMC-1 - nová, patentovaná antivirová léčba s fixní dávkou kombinující famciclovir a celecoxib. Dva specifické mechanismy účinku udržují herpetické viry v latentním (klidovém) stavu nebo "snižují regulaci" herpetických virů z lytického (aktivního) stavu zpět do latence. Famciclovir v IMC-1 inhibuje virovou DNA polymerázu nezbytnou pro replikaci a celecoxib inhibuje enzymy cyklooxegenázu-2 ("COX-2") i COX-1, které herpetické viry využívají k urychlení své replikace.

Jedinečnost tohoto přístupu zajistilo přípravku IMC-1 rychlé schválení FDA. IMC-1 je v současné době testován v multicentrické, randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii fáze 2b ("FORTRESS") na více než 400 pacientech, která má připravit půdu pro registrační studie. Studie FORTRESS navazuje na statisticky významné výsledky dříve dokončené klinické studie fáze 2a pro fibromyalgii. Studie fáze 2a se 143 pacienty prokázala, že přípravek IMC-1 splnil primární cílový ukazatel snížení bolesti a byl statisticky lépe snášen než placebo. Výsledky z druhé fáze by měly být k dispozici v září 2022.

  • Druhým kandidátem společnosti Virios je přípravek IMC-2 – nová patentovaná kombinace valacicloviru a celecoxibu, která kombinuje dva specifické a synergické mechanismy účinku, jako potenciální léčby pro zvládání únavy, spánku, pozornosti, bolesti, autonomních funkcí a úzkosti spojených s dlouhým COVIDem. IMC-2 udržuje herpetické viry v latentním (klidovém) stavu nebo "snižuje regulaci" herpetických virů z lytického (aktivního) stavu zpět do latence. Valaciclovir v IMC-2 inhibuje virovou DNA polymerázu nezbytnou pro replikaci a celecoxib inhibuje enzymy COX-2 i COX-1, které herpetické viry využívají k urychlení své replikace.

Dlouhý COVID postihuje až 30 % pacientů s COVID-19. Aktivace spících infekcí herpetickým virem je hypoteticky považována za potenciální spouštěč onemocnění dlouhého COVIDu. "Většina dospělých je infikována normálně neškodnými spícími viry, kterými se nakazila před lety," řekl R. Michael Gendreau, M.D., Ph.D., vedoucí lékař společnosti Virios Therapeutics. "Je stále jasnější, že COVID-19 akutně potlačuje náš imunitní systém, což může umožnit reaktivaci neurotrofních patogenů, jako jsou viry z rodiny herpes." Společnost Virios zahájila studii IMC-2 u pacientů s dlouhým COVIDem v Bateman Horne Center v Salt Lake City v Utahu.

https://link.springer.com/article/10.1007/s15010-022-01823-w

https://www.healthrising.org/blog/2022/05/04/fibromyalgia-herpes-simplex-virus-gut/

www.virios.com

https://www.dovepress.com/a-famciclovir--celecoxib-combination-treatment-is-safe-and-efficacious-peer-reviewed-fulltext-article-JPR

https://www.businesswire.com/news/home/20220228005060/en/Virios-Therapeutics-Announces-Research-Collaboration-Exploring-the-Potential-of-Combination-Antiviral-Therapy-for-Treating-Long-COVID

https://luminancered.com/blogs/news/hsv-1-vs-hsv-2-separating-facts-from-myths

https://www.wikiskripta.eu/w/Virus_herpes_simplex

 

* Červené pruhy vyzařují přes několik červených čar v žaludku a jsou považovány za negativní endoskopický příznak infekce Helicobacter pylori.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.