Vánoční deprese

01.01.2020 17:04

I ti co celoročně zvládající různé životní těžkosti se mohou na přelomu roku zhroutit a podlehnout depresi. Vánoce jsou nejzátěžovějším obdobím v roce, hektické se spoustou stresu, zejména pro osamělé. Pro ty co nedávno ztratili milovaného člověka, mají vztahové či finanční potíže.
Někteří lidé mají přehnaná očekávání, srovnávají se s ostatními, zvláště pokud v dětství nebylo vše tak, jak mělo. Fibromyalgiky navíc trápí, že společnost jejich zdravotní potíže bagatelizuje. Blízcí vyčítají, že nepracují, nemohou nakoupit dary jaké okolí očekává atd.

Jste naštvaní, že jste nezvládli vše co jste chtěli, cítíte se vyčerpaní. Setkali jste se se špatnou sociální podporou, jste izolovaní a osamocení. Nostalgicky vzpomínáte na předešlé svátky. Bilancujete nad uplynulým rokem, zažíváte pocity lítosti nebo selhání pokud se nesplnilo to co jste si přáli. Pociťujete smutek, sklíčenost, beznaděj, méněcennost, plačtivost, neschopnost prožívat radost, ztrátu zájmu o sebe, práci, rodinu i přátele – o smysl života. Často poleháváte, nejraději byste všechno zaspaly, špatně spíte, jste unavení, museli jste navýšit dávky léků. Máte pesimistické myšlenky, úzkosti, problémy se soustředěním. Řešíte to jídlem a alkoholem.

Chronická bolest bývá spojena s depresí od mírných po závažné formy. Kritéria deprese splňuje 18 % pacientů s chronickou bolestí. Obvykle se vyskytuje z kraje onemocnění a má tendenci se opakovat. Po prodělání jedné depresivní epizody je 50% riziko vzniku další epizody v průběhu života.

Jestliže pociťujete tyto příznaky zkuste si udělat test: https://www.jaknadepku.cz/test-nalady. V případě pozitivního výsledku neváhejte oslovit o pomoc odborného lékaře (někdy je třeba okamžitá hospitalizace než čekat několik měsíců na objednání). Díky internetu můžeme být vzájemně v kontaktu s ostatními fibromyalgiky, víme, že v tom nejsme sami; můžeme si vzájemně pomáhat, vyslechnout se. Pokud nemáte nikoho, kdo by si s vámi promluvil můžete zavolat na Linku důvěry krizového centra: 284016666 - oboustranně anonymní služba.

Přestaňte se srovnávat - fotka šťastné rodiny ze zahraniční dovolené s veledary vašich přátel ve skutečnosti může být jen divadlo co má zamaskovat problémy.

Nezapomínejte na relaxační cvičení, dostatek odpočinku a dělání si radosti. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-fibromyal…/psychika/

Je důležité naučit se efektivně komunikovat s naším okolím. Když se to nenaučíme, nebudeme schopni převzít kontrolu nad naším životem. Někteří jedinci mají pocit, že musí být neustále příjemní a dobře naladění-především v přítomnosti s lidmi, kteří se o ně starají nebo těch, kteří jim věnují svůj čas.

Sváteční deprese jsou často spojeny se zimními, ty lze úspěšně léčit fototerapií.

https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/1026996950968861/

https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/1029877644014125/

Pokud víte o někom, kdo má deprese, zajděte za ním nebo mu zavolejte/napište a dejte mu najevo, že není sám.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/obdobi-vanoc/
https://www.verywellmind.com/holiday-blues-4771716
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-o…/uzkostnost/