Virus Epsteina - Barrové, Chronický únavový syndrom a fibromyalgie

01.02.2018 19:14

 

VIRUS EPSTEINA - BARROVÉ JE NEJZÁHADNĚJŠÍ ZE VŠECH ZÁHADNÝCH NEMOCÍ

 
Virus Epsteina - Barrové (EBV) způsobil skrytou epidemii. Z přibližně 320 milionů obyvatel USA má 225 milionů Američanů tu či onu formu EBV (U nás v České Republice tomu jistě nebuje jinak).
EBV je odpovědný za záhadné nemoci všech kategorií. U některých lidí způsobuje únavu a bolesti, které nedokáže nikdo nikam zařadit. Potíže dalších pacientů přimějí lékaře k předepsání neúčinné léčby, například hormonální substituce. Spousta lidí chodí s EBV, který nebyl vůbec diagnostikován.
EBV je tak rozšířený mimo jiné proto, že se o něm velmi málo ví. Zdravotnické komunity znají jen jeden typ EBV, ve skutečnosti však existuje zhruba 60 druhů.
Virus Epsteina - Barrové způsobuje nekolik vysilujících onemocnění, s nimiž si lékaři nevědí rady. Je to nejzáhadnější ze všech záhadných nemocí.
Lékaři nemají nejmenší tušení, jak virus dlouhodobě působí a jak může být problematický. Pravdou však je, že EBV je zdrojem četných zdravotních problémů, jenž jsou pokládány za záhadné nemoci, jako jsou fibromyalgie a chronický únavový syndrom. EBV je rovněž příčinou některých záhadných poruch onichž si zdravotnické komunity myslí, že jim rozumějí, ale ve skutečnosti je nechápou vůbec - včetně onemocnění štítné žlázy, závratí a hučení v uších.
 
PŮVOD A PŘENOS VIRU EPSTEINA - BARROVÉ  
Ačkoli virus EBV objevili dva geniální lékaři v roce 1964, ve skutečnosti se začal projevovat už na počátku 20 století, tedy víc než půl století předtím. První typy, jenž mezi lidmi stále jsou, působí relativně pomalu a nemusejí až do pozdního stáří vyvolat žádné nápadné příznaky. A pokud se přece projeví, nejedná se o nic závažného. Neagresivními kmeny EBV je nakaženo mnoho lidí.
Virus se však naneštěstí v průběhu desítek let vyvíjel a každá další generace viru je problematičtější než ta předchozí.
Je mnoho cest přenosu EBV. Pokud je nakažena matka, může od ní chytit virus kojenec. Přenáší se také infikovanou krví. V nemocnicích se na tento virus nevyšetřuje, takže jste jim ohroženi při jakékoli krevní transfuzi. Můžete ho dostat dokonce i v restauraci. Kuchaři bývají v časové tísni, protože pokrmy musejí býti připraveny rychle. Říznou se do prstu, nebo do ruky, ránu si zalepí náplastí a pokračují v práci. Jejich krev se ale může dostat do jídla, a pokud se to přihodí v nakažlivé fázi EBV,  můžete se infikovat i vy. 
K přenosu dochází tělesnými tekutinami, například při pohlavním styku. Za některých okolností se člověk tímto virem nakazí při pouhém políbení.
Někteří nosiči viru jsou však nakažliví neustále. Virus se s největší pravděpodobností šíří ve druhém stádiu.
EBV - prochází čtyřmi stádii - o čemž se vůbec neví a dosud nebylo nikdy odhaleno.
 
PRVNÍ STADIUM NÁKAZY EBV
Když se tento virus dostane do organismu, prochází iniciálním klidovým stádiem. Zůstává v krvi a pomalu se replikuje a množí - a čeká na příležitost, aby vyrazil do otevřeného útoku.
Jste-li například několik týdnů tělesně vyčerpaní a nedopřejete si pořádný odpočinek, nedodáváte organismu nezbytné živiny jako je zinek či vitamín B12, nebo zažíváte emoční trauma, např. rozpad manželství, nebo smrt milovaného člověka, virus zachytí přítomnost stresových hormonů a využije příležitosti.
EBV bývá aktivní též v době větších hormonálních změn, kupříkladu během dospívání, v těhotenství či v menopauze. Typickou situací představuje porod. U ženy po porodu, mohou nastat nejrůznější obtíže včetně únavy, rozličných bolestí a deprese. V tomto případě EBV nevyužívá oslabení organismu, nýbrž hormonů, jež jsou pro něj výtečným zdrojem potravy - jejich hojnost působí jako spouštěč. Hormony zaplavující organismus jsou pro virus totéž co špenát pro pepka námořníka
EBV je nelidsky trpělivý. První stádium, v němž se posiluje a čeká na ideální příležitost, může trvat týdny, měsíce, desítky let, nebo ještě déle, což závisí na rozličných faktorech.
V prvním stádiu je virus mimořádně zranitelný. 
Je ovšem též nezjistitelný při vyšetření a nevyvolává žádné příznaky ani potíže, takže za běžných okolností člověk vůbec neví, že by s ním měl bojovat.
 
DRUHÉ STÁDIUM NÁKAZY EBV
Na konci prvního stadia je virus Epsteina - Barrové připraven k boji s lidským organismem. Poprvé dává najevo svou přítomnost vznikem Mononukleózy. Je to ona nechvalně známá infekční mononukleóza, o níž slýcháme jako o --  nemoci z líbání --. 
Zdravotnické komunity si ovšem nejsou vědomy, že případy mononukleózy jsou druhým stádiem EBV.
V tomto období je virus nejnakažlivější.
Proto je nutné být v této době nanejvýš ostražitý a vyhýbat se případným možnostem nakažení. 
Během druhého stadia se imunitní systém pouští do boje s virem. Vysílá značkovací buňky, které viry --označkují--, to znamená, že na ně umístí hormon, podle nějž jsou rozpoznány jako vetřelci. Potom vyšle bojové buňky, které označené viry vyhledávají a zabíjejí. Jsou to bojové síly imunitního systému, jež zajišťují obranu.
Jak tuhý boj se rozpoutá je u každého jiné, záleží také na tom, jakým typem EBV byl nakažen.
Mononukleóza může trvat jeden či dva týdny, během nichž vás trochu škrábe v krku a jste drobet unavení. Možná si změn a procesů v těle ani nepovšimnete.
Nemoc však může tvrdě zaútočit únavou, bolestmi v krku, horečkou, bolením hlavy i vyrážkou, a přetrvávat několik měsíců. V takovém případě asi lékaře navštívíte. Ten vám odebere krev a zjistí, že máte mononukleózu způsobenou po většinou virem Epsteina-Barrové. 
Právě v tomto stádiu si EBV shání dlouhodobé sídlo a prohledává jeden či více orgánů - většinou játra, nebo slezinu. EBV má tyhle orgány rád, protože se v nich hromadí rtuť, dioxiny a další toxické látky. Viru se v prostředí těchto toxinů dobře daří.
Dalším tajemstvím EBV je jeho nejlepší přítel, bakterie -- Streptococcus --. Tehdy se tělo potýká nejen s virem, ale zároveň s bakterií, která ještě víc zaměstnává imunitní systém a způsobuje celou řadu vlastních příznaků. 
Je prvořadým -- spolufaktorem --, viru Epsteina - Barrové.
Během druhého stadia nákazy EBV se množí i streptokok a infikuje hrdlo, vedlejší nosní dutiny, nos, či dutinu ústní. Může však dojít k rozsevu a infekcí močových cest, pochvy, ledvin či močového měchýře, tedy k cystitidě.
 
TŘETÍ STADIUM NÁKAZY VIREM EBV  ,  EPSTEINA - BARROVÉ
Jakmile přejde virus do jater, sleziny nebo dalších orgánů, uhnízdí se tam.