Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

12.06.2020 20:15

U pacientů s fibromyalgií je časté, že mají nízké hladiny vitamínů B.
Na vině je špatná strava, malé množství syrové stravy (úpravami se většina vitamínů ničí a v dietě pak chybí), nadměrná konzumace cukru (ten spotřebovává zásoby B vitamínů), léky a toxické látky z prostředí i kosmetických přípravků (také způsobují nedostatek B vitamínů) a stres. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nizke-hladiny-vitaminu-b…/

B5 (kyselina pantothenová) přispívá ke zdravé duševní výkonnosti, ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a ke snížení vyčerpání a únavy, napomáhá i ke správné syntéze a látkové výměně steroidních hormonů, vitamínu D a některých neurotransmiterů. Účastní se odstraňovaní jedů a vylučování léků z těla. Podporuje imunitní systém sliznic, růst vlasů, ukládání barviv ve vlasech. Zvyšuje plodnost a podporuje dlouhověkost. Jako součást koenzymu A hraje důležitou roli při metabolismu tuků, sacharidů a různých aminokyselin a při syntéze mastných kyselin a cholesterolu.

Fibromyalgikům se B5 doporučuje na:
~ Parestezie https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-o…/parestezie/.
~ Adrenální únavu. B5 má protistresové účinky a to především díky svému působení na nadledviny, kde podporuje tvorbu hormonů. Při jejím nedostatku dochází k únavě nadledvinek. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/adrenalni-unava/
~ Mitochondriální dysfunkce. Úkolem mitochondrie je zásobovat tělo energií ve formě adenosinu trifosfátu (ATP) a koenzym Q10 je činitel, který je v tomto procesu nezbytný. Důležitý vitamín pro tvorbu Q10 je B5. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/mitochondrialni-dysfunkc…/

Množství kyseliny pantothenové v potravinách klesá. Asi 1/3 starších lidí má nedostatek B5 v krvi. Ten se projevuje únavou, křečemi, poruchami spánku, depresemi, nechutenstvím, zrychlením srdeční činnosti, průjmem, častými infekcemi, záněty trávicího traktu, kloubů a kůže.

B5 se ničí vařením a běžnými průmyslovými konzervačními postupy. Velkými nepřáteli kyseliny pantothenové jsou i antikoncepční pilulky, léky s obsahem síry, léky na spaní a v neposlední řadě alkohol a kofein.

Vitamíny skupiny B je možné doplňovat pomocí B-komplexu.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nizke-hladiny-vitaminu-b…/
B5 je rozpustný ve vodě a vylučován močí. Vysoké dávky mohou způsobit jen nevolnost a průjem.
https://www.rehabilitace.info/…/vitamin-b5-kyselina-pantot…/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_pantothenová
https://www.lekarna.cz/clanek/vitamin-b5/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.