Vitamín C

04.03.2019 03:21


Naše tělo si tento vitamín neumí samo vyrobit, ani ho nedokáže skladovat, proto je důležitý jeho nepřetržitý přísun. Působí jako antioxidant, je nutný pro buněčný růst, tkáňové dýchání, stimuluje tvorbu bílých krvinek, kolagenu a má řadu dalších pro organismus základních funkcí. Tvorba kolagenu má vliv na funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Přispívá také k posílení imunitního systému, má protizánětlivý účinek, stimuluje mozek, pročišťuje tělo, odstraňuje těžké kovy, chrání buňky před oxidativním stresem, zabraňuje tvorbě karcinogenních látek, prevence proti infarktům, mrtvici a ateroskleróze, snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi, podílí se na tvorbě červených krvinek a nervových spojení. Zároveň přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a naopak zvyšuje vstřebávání železa, podílí se také na energetickém metabolizmu, rychleji spaluje tuky. https://www.vitar.cz/clanky/vitaminova-abeceda-vitamin-c-neboli-kyselina-askorbova

Příznaky nedostatku vitamínu C:

  • Chronická bolest končetin, svalů a kloubů.
  • Únava, letargie, depresivní stavy, změny nálad, výbuchy a nedůtklivost, nadměrně zvýšená citlivost.
  • Zhoršení imunity i chronických alergických onemocnění.
  • Častá tvorba modřin nebo modřinám podobných skvrn.
  • Suchá kůže, lámavé a třepící se vlasy.
  • Zpomalené hojení menších poranění.
  • Krvácivost a zánět dásní či ztráta zubů. 
  • Zpomalený růst.
  • Žaludeční problémy aj. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitamín_C

https://vitaminy-a-mineraly.zdrave.cz/kdyz-nam-chybi-vitamin-c/

Nízká hladina má také nepříznivý vliv na přidružené diagnózy FM, například:
Podle studie z června 2004 je konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu C spojena se sníženým rizikem vzniku zánětlivé polyartritidy zahrnující revmatoidní artritidu (RA). Účastníci, kteří konzumovali nejnižší množství vitaminu C, měli třikrát vyšší pravděpodobnost vývoje artritického stavu než ti, kteří konzumovali nejvyšší množství vitaminu C. Vitamin C je silný antioxidant, který bojuje proti molekulám, které vyvolávají zánět. Slouží jako faktor, který je součástí syntézy kolagenu, hlavního proteinu v kloubech tkání a kostí. Hraje roli v boji proti infekci a může snížit zánět spojených s infekcí. Někteří vědci věří, že infekce může způsobit vzplanutí revmatoidní artritidy.

U 20 % lidí se hladiny vitamínu C pohybují na nedostatečné úrovni z důvodu špatně sestaveného jídelníčku, užívání léků či kouření.

Je hojně obsažen v zelenině a ovoci, dále na vitamín C je velmi bohatý šípek, kopřiva či rakytník. 
Nejlepší je mít v jídelníčku stravu bohatou na citrusy, brokolici, brambory, květák, špenát, rajčata, papriky, zelenou petržel, černou ředkev, papáju, černý rybíz, jahody, kiwi či brusinky. Skladování, úprava a tepelné zpracování potravin vitamín C ničí.
Pokud máte zdravotní potíže uvedené výše nebo patříte k osobám se zvýšenou spotřebou vitamínu C - kuřáci, těhotné a kojící ženy, starší osoby, osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží a lidé, u nichž probíhá infekčních onemocnění je vhodné zvažovat adekvátní suplementaci preparátem s postupným uvolňováním vitamínu C.https://www.margit.cz/encyklopedie/vitamin-c/

Doporučené denní dávky pro dospělé v EU jsou 60 mg až 250 mg. 
Fibromyalgikům je doporučováno užívat 500 - 1000 mg denně. 
Tělo si nevytváří zásoby vitamínu C a jeho přebytek se vyloučí ledvinami.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgici-maji-nutricni-nedostatky1/

Vitamín C může negativně ovlivnit užívání paracetamolu, antacidu obsahujícího hliník, acylpyrinu, anopyrinu, aspirinu, warfarinu. Barbituráty, tetracyklinová antibiotika a hormonální antikoncepce mohou snižovat účinnost vitamínu C. Vitamín C může zvyšovat využitelnost železa a luteinu, který hraje opravdu významnou roli ve zdraví očí. Hladinu vitamínu C v našem těle snižují kortikosteroidy.