Výběr správného druhu jógy pro FM

01.08.2019 05:11


Jóga je jednou z nejčastěji doporučovaných forem cvičení pro fibromyalgii, snižuje bolesti a únavu. Pomáhá také s rovnováhou a jak se stanete pokročilejšími, může vám také poskytnout kardiovaskulární trénink. Mnozí lidé ji zavrhnou předem, protože si představují, že budou muset stát na hlavě či se zaplétat do složitých tvarů. Ale jako u každé léčby musí se vybrat vhodný druh a správné dávkování.

Jde o kombinaci fyzické a psychické aktivity, která přináší dobré fyzické prospívání a snížení stresu a úzkosti. Toho je dosaženo prostřednictvím řady pozic (ásan), které jsou cvičeny pro zvýšení pevnosti a pružnosti těla. Zároveň se pracuje s dechem a dalšími nástroji pro lepší koncentraci a relaxaci.
Mnozí lidé zjišťují, že jim jóga pomáhá redukovat stres a zklidňuje mysl. Jóga zlepšuje fyzickou kondici tím, že zvyšuje sílu svalů, pružnost a rovnováhu. 
Jiní cvičí jógu pro zmírnění některých příznaků, jež doprovázejí chronická onemocnění, jako je rakovina, bolesti a deprese. Schopnost jógy pomoci s nespavostí, únavou a náladou může prospět těm, kteří těmto nemocem čelí.
 https://www.yogapoint.cz/…/…/velky-pruvodce-druhy-styly-jogy/

Několik výzkumů mělo u FM různorodé výsledky. https://www.verywellhealth.com/yoga-for-fibromyalgia-715782
https://www.medicalnewstoday.com/articles/315142.php

Jóga klade důraz na kontrolované dýchání https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dychani/ a povědomí, může vám také pomoci relaxovat https://fibromyalgik.webnode.cz/news/relaxace/, zklidnit a soustředit svou mysl a vypořádat se s emocionální zmatky. 
V případě, že jste hypermobilní dbejte, aby rozsah pohybů jste měly v rozmezí jako lidé bez hypermobility
 https://fibromyalgik.webnode.cz/…/hypermobilni-syndrom-u-fm/.

Jaký druh jógy mi neublíží?

Jsou různé styly, od velmi jemných meditativních až po agresivně atletické. 
Při výběru druhu jógy se vyhněte těm co mají v názvu Core, Power, Flow nebo Hot – to není pro nás vhodné. Volte ty, kde se jedná o kombinaci jemného protahování a hlubokého dýchání. Našim cílem je mimo relaxace ulevit bolestivým fasciím, zmírnit napětí ve svalech.

Obecně platí, že nejlépe tolerované formy jógy pro fibromyalgiky jsou jemnější a pomalejší styly, jako je Hatha, Iyengar a Yin jóga.

Hatha jóga je jemná, základní jóga, která zahrnuje protahovací a dechová cvičení. Klidný, nenáročný druh jógy, který je často dobrou volbou pro začátečníky.

Iyengar jóga je specializovaný typ jógy Hatha, pomalá, metodická a zaměřená na správné svalové a kosterní vyrovnání v každé pozici, což snižuje šanci ublížit si nebo zhoršit bolesti. Je dobrá pro rozvoj svalové funkce a koordinace, protože zapojuje celou řadu částí těla, tím jak se soustředíte na správné provedení. Tento typ jógy je nutné cvičit pod vedením zkušeného instruktora.

Yin jóga je oblíbený typ jógy fibromyalgiků, protože je velmi jemná a zahrnuje především podporované protahovací pózy. Používá rekvizity, jako jsou polštáře a podhlavníky. Yin jóga nebo-li restorativní jóga má pomalejší tempo, které prospěje lidem s omezenými fyzickými schopnostmi. Skvělý způsob, jak relaxovat a zbavit se stresu. Zahrnuje jen několik pozic, z nichž se každá cvičí po dobu 20 minut. Setrvání v jedné pozici po delší dobu může pomoci zmírnit bolesti kloubů, protáhnout svaly a zklidnit mysl. Jde v podstatě o myofasciální uvolnění https://fibromyalgik.webnode.cz/…/myofascialni-bolestivy-s…/.
https://www.drliptan.com/…/choosing-the-right-kind-of-yoga-f…
https://www.news-medical.net/hea…/Fibromyalgia-and-Yoga.aspx

I když na internetu najdete různá videa https://www.youtube.com/watch?v=wh4lHAQTMr0 
https://www.youtube.com/watch?v=f90kWeKats8 
dle kterých můžete doma cvičit, je lepší cvičit pod vedením lektora, aby zkontroloval, že cviky děláte správně.

Několik důležitých věcí, které je třeba mít na paměti před cvičením jakéhokoliv typu jógy:
– Ujistěte se, že je váš instruktor certifikován.
– Zjistěte si, zda je vámi vybraná lekce pro začátečníky, nebo pro ty, kteří již mají zkušenosti s jógou.
– Kupte si jógamatku, pokud studio neumožňuje její zapůjčení.
– Proberte s vaším instruktorem, pokud cítíte bolest nebo nepohodlí při cvičení nebo po lekci.
– Pokud trpíte chronickým onemocněním nebo si nejste jisti vašim zdravotním stavem, proberte vhodnost cvičení jógy s vaším lékařem.

8 póz vhodných pro FM https://www.doyouyoga.com/8-yoga-poses-for-fibromyalgia/.

Lidé s fibromyalgickým syndromem mají často strach z pohybu, bojí se, že dojde ke zhoršení bolestí a vzplanutí dalších symptomů. Je třeba vašemu tělu ukázat, že se nic nestane, když pohyb bude zvolen a vykonán správně. Budou zachovány zásady pro cvičení https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-cviceni-u-fm/ a po té bude následovat odpočinek.