Vyhněte se cukru

03.05.2020 18:23

Žijeme v éře, kde cukr znamená vše a je ve všem. Tam, kde není cukr, zdá se býti něco špatně. Jsme obklopení cukrem ze všech stran. Tento fakt bohužel má svou velmi temnou stranu a přichází si vzít svou daň. Přichází si ukousnout lidského zdraví. Cukr má pro samotné tělo nulový výživový efekt. Nadměrná konzumace cukru je pro tělo nebezpečná a vyústí v řadu budoucích zdravotních problémů. Způsobuje demenci, poškozuje paměť i schopnost učení či rozpoznávaní, deprese či alergie. Stojí za metabolickým syndromem s vysokou hladinou cholesterolu a obezitou, hypertenzí a srdečními chorobami. Negativně působí i na střevní buňky a může zapříčinit chronické infekce, potlačit imunní systém. https://fitness101.cz/jsme-zavisli-na-cukru-a-odepsani-na-…/

Napadlo vás někdy, že únava, bolest, fibrofog, úzkost a neschopnost zhubnout mohou souviset s konzumací cukru?

Zásadní roli u FM hraje skladba jídelníčku, zvláště snídaně a jíst 5x denně. Jestliže vynecháte snídani poklesne vám hladina cukru i energie. Jste unavení a máte chuť na sladké. Pokud tělu dodáte cukr sice na chvíli energii získáte, ale o půl hodiny později budete mít méně energie než, když jste tělu dopřáli cukr. Přebytečný cukr se uloží v tuk a pokud to budete dělat dlouhodobě můžete si poškodit zdraví. To samé se stane i v případě, že vaše snídaně obsahuje cukr a jednoduché sacharidy. Snídaně by měla být složená z bílkovin. Energii si můžete zvyšovat pomocí D-ribózy.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/d-riboza/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17109576

Všimli jste si někdy, že jste podráždění, špatně se soustředíte, když máte hlad? To odráží nedostatečnou funkci nadledvin. Úkolem kortizolu nadledvin je, aby během stresu příliš neklesal cukr. Když se u lidí vyvine únava nadledvin (často jednoduše způsobená stresem moderního života), reakce kortizolového stresového hormonu je nedostatečná a hladina cukru v krvi může klesnout. Ale to se dá také zlepšit https://fibromyalgik.webnode.cz/news/adrenalni-unava/

Víte, že cukr vám může způsobit úzkost a depresi? Cukr zvyšuje pohyb tryptofanu do mozku, což zvyšuje hladinu serotoninu. Pokud serotonin tělu chybí, poznáme to podle zvýšené chuti na sladké. Cukr dokáže hladinu serotoninu uvést do normálu, ovšem zrada je v tom, že jen dočasně. Takže dochází k jakémusi jojo efektu, který nás nutí jíst a jíst, zejména pak sladkosti. Nebylo by na tom přirozeně nic tak špatného, kdyby se to neodráželo na tělesné váze, nevyjímaje z toho zdravotní potíže vyplývající z přejídání. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onem…/zavrate/ Serotonin byl nazýván „molekulou štěstí“. Bohužel v průběhu času způsobuje nadbytek cukru otupení (kvůli inzulínové rezistenci https://fibromyalgik.webnode.cz/…/pr…/inzulinova-rezistence/ ) a vše může vyústit úzkostmi a depresí.

Cukr také neprospívá vaší paměti.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/lecba-fibromyalgie/…/

Snížení nebo odstranění cukru může mít významný dopad na zdraví ze dvou důvodů:
1) Konzumace potravin s vysokým obsahem cukru je spojeno se zvýšenou bolestí u fibromyalgie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3616378/

2) Omezování cukru pomáhá kontrolovat hmotnost. Nadváha klade na tělo další stres, přispívá k únavě a uložený tuk může v některých případech vést k zánětu. Cukr je známá složka cukrovinek a nealkoholických nápojů, ale je také v potravinách považovaných za zdravé - například jogurt. Při kontrole nutričních štítků je užitečné vědět, že glukóza, fruktóza a sacharóza jsou jiné názvy cukru. https://www.arthritis-health.com/…/fibromyalgia/foods-avoid…

Jste na oslavě a nabídnou vám dort, klidně si kousek dejte pokud neobsahuje suroviny po kterých skončíte na WC a to v nejlepším případě. Snažit se úplně vyloučit cukr z vaší stravy obvykle nefunguje dobře. Kdo chce přijít o něco co mu v životě přináší radost? Můžete jej jíst kolik chcete. V zájmu zdraví však nejlépe žádný a hlavně ne k snídani. Je důležité pochopit, že vaše strava má zásadní vliv na vaši celkovou pohodu. To znamená, že byste měli dodržovat stravovací plán, který řeší vaše problémy s hladinou cukru v krvi a pomáhá hubnutí. Mimo cukru (sacharóza) se fibromyalgiků doporučuje ze stravy vyloučit či omezit fruktózu, fruktany, laktózu, sorbitol, aspartam, xylitol a MSG.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29677539
www.sciencedirect.com/scien…/article/…/pii/S0753332218309697
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/jak-snizit-hladiny-gluta…/
https://www.verywellfit.com/anti-inflammatory-diet-4649944

Vyvážená strava může být vaším spojencem v boji proti bolesti a zánětu. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vhodne-stravovani-u-fm/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/protizanetliva-strava/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26765996

Přibližně 1/3 fibromyalgiků je náchylných k reaktivní hypoglykémii, stavu, kdy se hladina cukru v krvi po jídle nebezpečně snižuje. Existuje dlouho známá souvislost mezi citlivostí na inzulín a FM. Reaktivní hypoglykémie často přehlížena, protože se neprojevuje stejným způsobem jako hypoglykémie nalačno. Ve skutečnosti se odehrává během 3 - 5 hodin poté, co sníte velké množství sacharidů. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici…/hypoglykemie/

Fibromyalgici mají nízké hladiny hořčíků a nadměrná konzumace cukru je jedním z důvodů.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/

I pro pacienty se syndromem dráždivého tračníku je doporučováno vyhýbat se potravinám obsahující vysoké množství cukruhttps://fibromyalgik.webnode.cz/…/syndrom-drazdiveho-tracn…/

Čím si tedy osladit život? Jediný cukr, který je ,,zdravý´´ je ten z ovoce, avšak pozor na fruktózovou malabsorpci, která stojí za mnoha trávicími potížemi. Pozor nejvíce fruktózy obsahuje med. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fruktozova-malabsorpce/

Rozhodně ne umělá sladidla, zvláště aspartam. Ty mohou negativně ovlivňovat hladinu cukru v krvi, a to kvůli jejich negativnímu vlivu na kvalitu střevní mikroflóry. Dalším negativem je, že zvyšují hladinu cukrů v krvi, inzulinovou rezistenci, zhoršují zánět a bolest FM.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313461
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231862
https://cs.medlicker.com/1318-strevni-mikroflora

Vhodnou alternativou je stevia a čekankový sirup i když také v omezeném množství.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.