Výkyvy progesteronu a testosteronu negativně ovlivňují FM

01.08.2019 05:19


Progesteron a testosteron ovlivňují každodenní změny intenzity bolesti. Bolest je zvláště zvýšena, když je progesteron nízký a kortizol vysoký. Během menstruačního cyklu se mění hladiny těchto dvou hormonů, nejnižší bolesti (o 25,6%) mají ženy ve střední luteální fázi https://cs.wikipedia.org/wiki/Menstrua%C4%8Dn%C3%AD_cyklus, kdy jsou vysoké hladiny progesteronu a nízké testosteronu. V průběhu menstruační fáze jsou všechny pohlavní hormony na nízké úrovni dosahuje bolest nejvyšší intenzity.

Účelem této studie bylo zkoumat vztahy mezi pohlavními hormony a bolestí u fibromyalgie. Osm žen, které splnily diagnostická kritéria fibromyalgie poskytlo vzorky krve odebrané ze žíly a uvedlo intenzitu bolesti spojenou s FM během 25 po sobě následujících dnů. Všechny ženy vykazovaly normální menstruační cykly a neužívaly perorální antikoncepci. Kortizol a pohlavní hormony estradiol, progesteron a testosteron byly testovány ze séra.

Už dřívější výzkumy potvrdili, že ženy s chronickou bolestí vykazují v menstruační fázi vyšší citlivost na bolest. Tuto citlivost lze spolehlivě ovlivnit experimentální léčbou pohlavních hormonů. Nižší hladiny pohlavních hormonů (estrogen, testosteron, androstendion a 17-hydroxyprogesteron) jsou spojeny s prevalencí a incidencí chronické muskuloskeletální bolesti. Užívání antikoncepčních přípravků s progestinem zvyšuje toleranci k bolesti na rozdíl od užívání kombinované hormonální antikoncepce.

Pohlavní hormony mohou interagovat i s jinými hormony, aby ovlivnily bolest. Nízký progesteron je asociován s vyšší bolestí, ale zvláště v období vysokého kortizolu. Existuje pravděpodobně mnohem více zajímavých interakcí, které by měly být dále prozkoumány, včetně hormonů nadledvin a štítné žlázy, neuropeptidů, neurotransmiterů, cytokinů a dalších faktorů.

Na rozdíl od významných účinků progesteronu a testosteronu u estradiolu není pozorován žádný účinek. Je možné, že účinky estradiolu, kterému předchází zvýšení testosteronu a koexistence se zvýšením progesteronu, nelze snadno časově oddělit od účinků jiných hormonů.

Polymorfismy v estrogenových receptorech budou muset být ještě pečlivě studovány, stejně jako rozdílné účinky různých metabolitů estrogenů. Je také možné, že vliv pohlavních hormonů na bolest se bude u mužů a žen lišit.
Léčba bolesti či zánětu pomocí pohlavních hormonů systémově nebo lokálně a použití sexuálních hormonů při léčbě poruch autoimunní bolesti je stále předmětem zájmu vědců.

Účinky pohlavních hormonů na bolest byly studovány také u transsexuálů užívajících hormonální léčbu.
55% uvedlo snížení chronické bolesti po léčbě testosteronem, nikdo zvýšení bolesti. 
23% uvedlo zhoršení chronické bolesti po estrogenové a anti-androgenní terapii.
18% uvedlo vyšší citlivost na bolest.
Tento důkaz potvrzuje, že testosteron může snížit bolest.

Neexistuje žádný důkaz, že pohlavní hormony jsou součástí patologie fibromyalgie. Sexuální hormony mohou být spíše zprostředkovatelem fibromyalgické bolesti. Pravděpodobně toto se netýká jen FM, ale i jiných chronických bolestí. Je nutné prozkoumat zda to platí i u žen po menopauze, žen užívajících perorální antikoncepci a ovlivňuje bolesti u mužů. Budoucí studie by měly také zkoumat vztah pohlavních hormonů k jiným aspektům fibromyalgie, jako je únava a kognitivní obtíže. Užívání pohlavních hormonů může pomoci zvládnout některé chronické bolestivé stavy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6046191/

U 74% pacientů po substituční hormonální terapii došlo ke zlepšení únavy a svalových slabostí.

- Je užitečné zkontrolovat hladinu testosteronu, zejména pokud užíváte vysoké dávky opiátů.
- Estradiol reguluje endogenní produkci opiátů, což zvyšuje toleranci bolesti.
- Muži produkují 30-50x více testosteronu než ženy. Pokud normální hladina testosteronu klesá, hladina kortizolu u mužů stoupá.
- Nízké hladiny testosteronu v séru jsou spojeny s vysokým rizikem chronických stavů bolesti. Testosteronový transdermální gel aplikovaný jednou denně u pacientů s fibromyalgií může být účinným lékem proti chronické bolesti. Testosteron snižuje nekvalitní spánek, stres, špatně sestavený jídelníček, malý pitný režim, nedostatek zinku, hořčíku, vitamínu D, C, biotinu, pyridoxinu, selenu. Užívejte kreatin a probiotika.
- Progesteron syntetizuje neurosteroidy, kortizol, testosteron, aktivně se podílí na kvalitní práci CNS. Snižuje jej nekvalitní jídelníček, nízká tělesná aktivita, špatný životní styl či ovzduší. Progesteron inhibuje enzym monoaminooxidázu, která je zodpovědná za destrukci serotoninu. Může dojít k vážným problémům v chemických procesech mozku. Pokud máte hladiny testosteronu či progesteronu nízké na trhu jsou ke koupi různé potravinové doplňky. Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/diagnostika/muzi/