Zelené světlo ulevuje od chronické bolesti

04.01.2023 10:12

Fibromyalgie je funkční bolestivé onemocnění, při kterém lidé trpí rozsáhlou bolestí a sníženou kvalitou života. Ve zvýšené míře se vyskytuje u jedinců s dalšími revmatickými onemocněními, jako je osteoartritida, lupus, revmatoidní artritida (RA) a ankylozující spondylitida. Současné terapeutické postupy nedokáží toto chronické onemocnění ovlivnit což se negativně podepisuje na psychické pohodě, vede k vyšší úmrtnosti následkem sebevražd a úrazů.

Často jsou fibromyalgikům předepisovány léky, které nejsou vhodné pro dlouhodobé užívání a celý stav mohou trvale zhoršit, například opioidy.

Opioidy jsou dlouhodobě předepisovány více než 60 % pacientům s diagnózou fibromyalgie, především ženám

Opioidy jsou "nukleární volbou" ve farmakologické analgezii - a možná i dokonalým příkladem něčeho, co funguje obzvlášť dobře pouze ve specifickém kontextu. Především jsou ideální pro umírající lidi, protože jejich chmurné vedlejší účinky nemohou ohrozit lidi, kteří za pár týdnů nebo měsíců nebudou existovat. Ale jejich dlouhodobé užívání je složitější, problematičtější a ostře kontroverzní. Dlouhodobé užívání zhoršuje centrální senzibilizaci, bolesti (alodynie, hyperalgezie), únavu, trávicí potíže (nevolnost, zvracení, nadýmání/distenze, zácpu), dýchání, spánkovou apnoi. Uživatelé opioidů trpí častěji závažnými bakteriálními infekcemi a výskyt pneumonie u těchto skupin je zhruba 10 x vyšší než průměr. Nedoporučuje se je užívat s antidepresivy, gabapentinem nebo pregabalinem. Některým neumírajícícm pacientům s chronickou bolestí pomáhají, a jsou pro ně často poslední volbou i za cenu značných rizik, které jsou do značné míry menším zlem než silné bolesti 24/7. Bohužel nejsou tak účinné, jak bychom si rádi mysleli. U některých lidí (genetika!) a u mnoha druhů chronické bolesti mohou být překvapivě neúčinné. U pacientů s gastrointestinálními příznaky, a to zejména funkčními, jsou opiáty nedoporučovanou, ne-li přímo kontraindikovanou možností léčby bolesti, zvláště pak při psychiatrických komorbiditách. Rizika lze minimalizovat snížením expozice opioidů, čehož lze dosáhnout pouze vyváženým multimodálním přístupem k léčbě bolesti.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-fm/

www.painscience.com/articles/what-works-for-pain.php

Tím, že fibromyalgie je dlouhodobé onemocnění je třeba najít úlevu od primární chronické rozšířené bolesti pomocí takové léčby, kterou lze podstupovat dlouhodobě bez vedlejších nežádoucích účinků.

Nedávné klinické studie prokazují příznivé účinky analgezie založené na zeleném světle při léčbě chronické bolesti

  • Martin a kol. ve své studii u pacientů s fibromyalgií zaznamenali 60% snížení bolesti a téměř 50% snížení denní spotřeby opioidů. 

  • Také u pacientů s migrénou došlo po vystavení zelenému světlu ke snížení bolesti a více jak 40% snížení užívání opioidů.

Léčba spočívá v tom, že se pacienti dostanou do přímého slunečního světla (brýle se zelenými skly) nebo umělého světla (lampy, žárovky, LED se zeleným světlem) s kontrolovanými vlnovými délkami.

Pravděpodobný mechanismus úlevy od bolesti způsobené zeleným světlem začíná aktivací fotoreceptorů v oku, které komunikují s částmi mozku a modulují reakci na bolest aktivací sestupných inhibičních drah bolesti.

Zelené světlo stimuluje produkci melatoninu, serotoninu a melanopsinu, které jsou důležité pro regulaci nálady, spánku a bolesti.

Nejdůležitější je však stimulace endogenního opioidního systému způsobující zvýšení hladiny beta-endorfinů a enkefalinů, které jsou u FM sníženy. Beta-endorfiny jsou velmi účinné při tlumení bolesti; ve skutečnosti jsou v tomto ohledu 18 až 33 krát lepší než morfin. Hrají také významnou roli při stimulaci sestupných drah tlumení bolesti, které jsou patrně u FM porušeny. Vzhledem k tomu, že endorfiny působí během cvičení a mohou být dokonce zodpovědné za "běžecké opojení" (krátkodobý, hluboce euforický stav po intenzivním cvičení), není překvapením, že studie u pacientů s FM potvrdili jejich vyčerpání před cvičením i po něm. Také jsou snížené u ME/CFS, ale u lidí s depresí snížené nejsou. Enkefaliny jsou peptidy, které se přirozeně vyskytují v mozku a jsou příbuzné endorfinům s podobnými účinky na mozek.

Světelná terapie se používá k léčbě různých zdravotních stavů, 

včetněporuch spánku, deprese, deregulace cirkadiánního rytmu, hojení ran a bolesti zad u mladé i starší populace. Zelené světlo snižuje fotofobii (zvýšenou citlivost na světlo) u lidí trpících migrénou, fibromyalgií a ME/CFS. Také bylo zjištěno, že umožňuje léčit aktinickou keratózu s menší mírou bolesti, než jaká byla pozorována při působení červeného světla. Kromě toho existují důkazy, že pobyt v prostředí bohatém na zelenou barvu (např. koupání v lese) může snižovat bolest a mít další zdravotní přínosy. Barevné světlo tedy může mít mnoho biologických funkcí s minimálními vedlejšími účinky.

Využití biologických účinků barevného světla může být relativně bezpečnou metodou, která doplní léčbu obtížně zvládnutelných stavů, jako je fibromyalgie.

  • Zelené světelné diody (GLED):

Působení zelených světelných diod (GLED) o vlnové délce 525 nm s intenzitou od 4 do 100 luxů na potkany 8 hodin denně po dobu 5 dnů vedlo k antinocicepci a odstranění tepelné a mechanické alodynie spojené s modely bolesti související s poraněním.

  • Studie - léčba zeleným světlem:

Po 10 týdnech, kdy byli lidé s fibromyalgií vystavení 1 až 2 hodiny denně došlo k významnému snížení celkové průměrné intenzity, frekvence a trvání bolesti, navíc se zlepšilo i usínání, spánek a schopnost vykonávat domácí práce. Nebyly hlášeny žádné nežádoucí účinky. Vystavení se zeleným světelným diodám, tak může být bezpečnou a dostupnou metodou k úlevě od bolesti spojené s fibromyalgií.

  • Studie - léčba brýlemi se zeleným sklem:

Podle nové studie prezentované na konferenci Anesthesiology 2022, která se konala 13.-17. října v San Francisku, měli lidé s fibromyalgií, kteří několik hodin denně nosili speciální zelené brýle, méně úzkosti, kterou jim způsobuje primární chronická rozšířená bolest (fibromyalgie) a užívali méně opioidů ke zvládání chronické bolesti než lidé, kteří brýle nenosili.

Bolest a úzkost spolu souvisejí - mají podobné biologické mechanismy. Navíc strach z bolesti zhoršuje úzkost, což často vede ke zvýšenému užívání opioidů.

34 pacientů s fibromyalgií po dobu dvou týdnů nosilo čtyři hodiny denně různé odstíny brýlí: 10 pacientů nosilo modré brýle, 12 čiré brýle a 12 zelené brýle. U pacientů, kteří nosili zelené brýle, se čtyřikrát častěji snížila úzkost z bolesti než u pacientů v ostatních skupinách, kde ke zlepšení zdravotního stavu nedošlo. Přestože skóre bolesti zůstalo stejné.

 

Není jasné zda fungují lépe brýle, lampy nebo světelné pásky, ale obecně platí, že účastníci byli vystaveni zelenému světlu 1-2 hodiny denně. Vzhledem k tomu, že probíhá několik studií, snad se to brzy dozvíme. Do té doby se zdá, že terapie zeleným světlem je bezpečná a hlavně levná terapie, kterou je třeba vyzkoušet.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37535780/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7861466/

www.healthrising.org/blog/2023/08/25/green-light-therapy-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome/

https://www.everydayhealth.com/fibromyalgia/greenlight-eyeglasses-help-manage-fibromyalgia-pain-related-anxiety/
https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abq6474
 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
 
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.