Výzkum mění pohled na FM

06.10.2019 13:52


Klíčovými klinickými rysy fibromyalgie na které se vědci poprvé zaměřili, byla rozšířená bolest a neobvyklá citlivost na mírný tlak. Původně se předpokládalo, že se tato nemoc týká převážně svalů, a proto se počáteční výzkum zaměřil na periferní svalový původ bolesti a citlivost měkkých tkání. Tyto zastaralé informace bohužel má v povědomí ještě mnoho lékařů.

Později bylo zřejmé, že všechny periferní tkáně, nejen svaly, snížily u FM prahy bolesti, což naznačuje, že centrální neurofyziologická abnormalita v nervových systémech souvisejících s bolestí je příčinou změně citlivosti. To je spojeno se zvýšenou citlivostí pozorovanou v jiných senzorických systémech, včetně zvýšené citlivosti na hluk, světlo, rovnováhu a různé chemikálie.
Postupem času se tedy pozornost zaměřila na identifikaci abnormálních mechanismů ve vyšších centrech spojených s bolestí a další smyslovou modulací, zejména u těch v míše a mozku. To vše vyžadovalo čas a vyžadovalo lepší vyšetřovací nástroje, včetně zobrazovacích technik, jako je funkční MRI a vzorkování neuroaktivních biologických faktorů v periferních a míšních tekutinách.

Rovněž došlo k lepšímu povědomí o účincích sociálních a psychologických faktorů na fibromyalgii, zejména těch, které souvisejí s reaktivitou stresové reakce na centrální nervové systémy související s bolestí. Vědci pečlivě identifikovali měřitelné neurofyziologické faktory v této komplexní směsi různých přispívajících faktorů. To vše si vyžádalo čas. Současný výzkum fibromyalgie je však v souladu s nejmodernějším výzkumem v jiných podmínkách chronické bolesti.

Někteří vědci připouští, že fibromyalgie je způsobena zvýšenou citlivostí nervového systému souvisejícího s bolestí. Odborníci věří, že stav je způsoben změnou modulačních faktorů mozku. Existuje však rozdíl v interpretaci toho, co jsou tyto faktory. Mnozí zůstávají opatrní ohledně psychologických faktorů. Věří, že klíčovým faktorem neurofyziologických procesů, které vedou ke klinickému fenotypu fibromyalgie - rozšířená bolest, citlivost, poruchy spánku, únava, kognitivní dysfunkce a emoční utrpení - je abnormální fungování stresové odpovědi. To je zase ovlivněno genetickými faktory na pozadí a variabilními psychologickými faktory, včetně reakcí na události každodenního života. Tyto faktory pak řídí stresovou reakci a proces senzibilizace v mozku a míše.

Jiní vědci zase uvádějí, že citlivost nervového systému spojeného s bolestí u FM souvisí s periferní nervovou stimulací, která aktivuje proces senzibilizace. Toto je založeno na tradičním neurofyziologickém výzkumu. Mozek a mícha mají hlavní roli při modulaci periferních senzorických vstupů, a když jsou neurony míchy senzibilizovány změnou modulace mozku, různé jinak nebolestivé podněty mohou získat přístup k nervovému systému souvisejícímu s bolestí a způsobit bolest u fibromyalgie.

Bolest fibromyalgikům přináší zvýšení utrpení, zhoršení kvality života a omezení funkční kapacity. Chronická bolest vyčerpává organizmus, narušuje mechanizmus bolesti, přirozené analgezie, hojení a někdy i strukturu tkání, mechanizmy stresu, neurohumorální procesy, imunitu, metabolizmus a homeostázu. Narušuje i celkové afektivní ladění, postoj k sobě a hodnocení sebe, chování a vztahy k blízkým lidem. Chronická bolest často přežije své původní příčiny, v průběhu času se zhorší a žije si svůj vlastní záhadný život. Existuje stále více důkazů, že během let neléčená bolest nakonec přepíše centrální nervový systém, což způsobuje patologické změny mozku a míše, a tyto zase způsobují větší bolest. Ještě více je znepokojivé, že dlouhotrvající bolest poškodí části mozku, včetně těch, které se účastní kognitivních funkcí. Chronická bolest je řazena mezi významný chronický stres, který produkuje řadu vedlejších účinků, potencuje rozvoj depresivního a anxiózního syndromu, ničí dlouhodobě kvalitu spánku, je původcem fibromlhy - potíže s kognitivními funkcemi. Pacient s chronickou bolestí nemůže vykonávat kvalitně svou práci, ani běžné denní činnosti.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemo…/bolest/

Ještě bude třeba mnoho výzkumů, aby byla odhalena příčina a nalezena léčba fibromyalgického syndromu.

https://www.rheumatologyadvisor.com/…/the-role-of-neurogen…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/centralni-senzibilizace-…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgici-maji-rozsi…/