Zdravotní rizika spojená s nadváhou u FM

03.11.2020 03:47

Fibromyalgický syndrom (FM) stále postrádá účinnou léčbu, která by pacientům dopřála dostatečnou úlevu od celé škály zdravotních potíží, které se u tohoto onemocnění vyskytují. Prozatím se lidé musí spokojit pouze s tím co jim poskytne zlepšení životního stylu a mírnění symptomů.

Mnoho zdravotních potíží se odvíjí od skladby jídelníčku a nadváhy. Rostoucí počet vědeckých studií ukázal, že výběr jídel může ovlivnit intenzitu bolesti a dalších symptomů FM. Byly identifikovány potraviny, které zásadně ovlivňují klinický průběh onemocnění. Úprava jídelníčku je tedy prvním krokem ke zlepšení, jak dokládají příběhy pacientů. Nejedná se o dietu, která potrvá týdny či měsíce, ale o doživotní stravování. A i přes tyto informace někteří fibromyalgici jí špatně, nepravidelně, málo. Nedodávají tak tělu potřebné vitální látky, energii.
 

Mezi lidmi je několik omylů:
Když nebudu jíst zhubnu..
Piji jen, když mám žízeň..
Skladba jídelníčku nemá vliv na bolest a ostatní symptomy FM..
Podvyživení nejsou tlustí..
S fibromyalgií se nedá zhubnout..
Když se nemohu hýbat nezhubnu..

Možná, že i vy si namlouváte, že vám pomáhají nezdravé potraviny, které máte rádi a nechcete si jich vzdát. Až po té co je dlouhodobě omezíte či vysadíte zjistíte jak moc jste se mýlili. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/

Příbytkem tělesné hmotnosti rozumíme takovou situaci, kdy váha v určitém časovém období rychle narůstá, ať už ze známých příčin, nebo z příčin neznámých. Část z nich lze ovlivnit.
- Někteří z nás se narodí s vrozenou predispozicí k obezitě, která je podmíněna interakcí cca 250 genů. Například fibromyalgici mají abnormální hladiny leptinu, který ovlivňuje bolest a únavu. Leptin reguluje chuť k jídlu, energetický výdej, v CNS stimuluje tvorbu neuropeptidu Y, který ovlivňuje přívod potravy a snižuje termogenezi, hladina leptinu cykluje (nejnižší je v noci), závisí na BMI ad. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/leptin/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/metabolicke-abnormality-…/
- Dalšími faktory, které ovlivní zda budete mít sklony k nadváze je obezita matky v těhotenství a při porodu, překrmování plodu, vyšší porodní hmotnost plodu, ale i podvýživu plodu v určitém stadiu vývoje. Kojené dítě jsou méně často ohroženi obezitou než uměle živené.
- Fibromyalgie vede k hormonální nerovnováze, kterou ovlivňují hladiny kortizolu, hormony štítné žlázy, serotoninu, inzulínu a růstové hormony. Nedostatek spánku vede ke zvýšené produkci hypocretinu a tím dochází k přejídání. I některá antidepresiva zvyšují chuť k jídlu.
https://www.fibromyalgia-symptoms.org/symp…/weight_gain.html
- Konzumace jídel s větší energetickou hodnotou, vysokým glykemickým indexem a s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin nebo hydrogenovaných nenasycených mastných kyselin.
- Sedavý způsob života, značně omezená fyzická aktivita dětí i dospělých, ztráta fyzické aktivity z důvodu tělesného handicapu. Nedostatek pohybu nejen podporuje progresi obezity, ale také zhoršuje zánět kloubů, trávicího traktu a cév.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyalgii/vaha/

Bohužel nadváha nemá neblahý vliv jen na vzhled postavy. Mnohem nebezpečnější jsou nejrůznější zdravotní rizika, která s ní úzce souvisejí.
Fibromyalgikům zhoršuje chronický zánět nízkého stupně, symptomy a komorbidity jako je například bolest celého těla včetně hlavy, migrény, psychických problémů (poruchy sebevědomí, sociální izolace, deprese, úzkosti), dušnosti, spánkovou apnoi, nadměrnou spavost, kožní potíže, pálení žáhy, nadýmání, zácpu aj.

Degenerativní onemocnění páteře a kloubů, ploché nohy aj.
Vysoký tlak, diabetes 2. typu, onemocnění srdce a cév, respirační onemocnění, gynekologická onemocnění (poruchy menstruačního cyklu, neplodnost, samovolné potraty), chronické záněty, zvýšená krevní srážlivost, endoteliální dysfunkce, hyperinzulinémie, inzulinorezistence, dna, cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, dyslipidémie, žlučníkové kameny, ztučnění jater, poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie) aj.
Následkem nadváhy narůstá produkce inzulinu a některých dalších hormonů. Ty působí jako růstové faktory pro nádorové buňky, tedy podporují jejich růst a množení. Dalším důvodem ke zvýšení rizika nádorů u lidí s nadváhou je zvýšená konzumace rizikových potravin. Může se jednat o rakovinu dělohy, prsu, vaječníků, prostaty, konečníku, jícnu, slinivky, žlučníku aj.
Neurologické problémy (zvýšený nitrolební tlak bez zjevné příčiny, který má podobné příznaky jako nádor na mozku: závratě, zvracení, ale i poruchy vidění, které mohou vést k nevratnému poškození zraku).
Pacienti s nadváhou a obezitou mají vyšší riziko závažných komplikací při chirurgickém výkonu, při chemoterapii nebo radioterapii. Jsou ohroženi rizikem vzniku krevních sraženin v dolních končetinách a jejich následným přenosem do plicního řečiště s příznaky plicní embolie, které mohou končit i smrtí postiženého. Vysoká váha pacienta znásobuje riziko rozvoje proleženin, bronchopneumonie, infekcí močových cest a další. Tato rizika souvisejí s rehabilitačními problémy u pacientů s nadváhou, jejichž svalová hmota není sto unést vlastní tělo v pooperačním období, kdy je organismus do značné míry vyčerpán náročným zákrokem. Dochází ke komplikacím při hojení pooperačních ran. Může dojít k trvalému upoutání postiženého na invalidní vozík.
Těžká obezita nesporně zkracuje život.

https://www.wikiskripta.eu/w/Obezita_(pediatrie)
https://apps.szu.cz/por…/uspesnystudent/obezita/obezita5.htm
https://www.idnes.cz/…/obezita-zdravotni-rizika-metabolicky…
https://www.vitalitazdravi.cz/…/184-obezita-nasledky-ktere-…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.