Zima s FM a psoriatickou artritidou

03.12.2019 05:51

Nedostatek slunečního světla, chladné teploty a nízká vlhkost vzduchu mohou v zimních měsících přispět ke vzplanutí PsA a zhoršení fibromyalgie. Tyto dvě diagnózy mají podobné symptomy a některé druhy nefarmakologické léčby může prospět oběma. 

Dopřejte si pokud vám to zdraví dovoluje teplou koupel, snižuje bolest kloubů a svalů. U PsA také otoky a zánět. Voda by neměla být příliš horká nebo studená, asi 33–38 ° C a koupel by měla trvat asi 20 minut. Pokud přidáte Epsomskou sůl tělu dodáte hořčík i ten zmírňuje bolest kloubů, snižuje zánět a zklidňuje svědění kůže. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/hydroterapie-a-fibromyal…/

Ošetřujte pokožku - v zimě může pokožku vysušit chladný vítr a nízká venkovní vlhkost. K tomuto problému může přispět také ústřední vytápění. Pro své protizánětlivé vlastnosti jsou vhodné kosmetické přípravky obsahující koloidní oves, tvoří ochrannou bariéru pokožky, což pomáhá udržet vlhkost. Také se mohou přidávat do koupele. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324665.php…
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemocn…/kuze/
Kosmetické přípravky z jemně mletých ovesných vloček si lze připravit snadno doma https://dify.cz/oves-v-nasi-kosmetice/.

S vysušováním pokožky pomáhají také zvlhčovače, naopak pokud doma máte vlhko odvlhčovače sníží bolesti. Také je důležité dávat přednost vrstvenému oblečení z přírodních vláken a udržovat klouby v teple, např. pomocí rukavic.

Přes zimu je vhodnější cvičit v teple, doporučuje se tai chi, jóga nebo plavání https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.40726. Tyto druhy aktivit udržují klouby mobilní a flexibilní. Pravidelné cvičení také pomáhá snižovat tělesnou hmotnost, což zabraňuje přetížení kloubů. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lec…/rehabilitace/cviceni/  

Jóga pomáhá snižovat zánět, včetně artritidy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30572710

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/vyber-spravneho-druhu-jo…/

Cvičení ve vyhřívaném bazénu je dobrý způsob, jak zvýšit krevní oběh a uvolnit tuhé a bolavé klouby během zimních měsíců. Chlorovaná voda může dráždit nebo vysušovat pokožku u osob s psoriázu, volte bazén jiného typu. Odpor vody zvyšuje intenzitu cvičení, zatímco vztlak nadlehčuje a uvolňuje tlak na klouby. https://file.scirp.org/pdf/OJTR_2013112511562857.pdf

Sviťte si - snížené úrovně slunečního záření u některých pacientů mohou vyvolat vzplanutí psoriázy a zimní deprese. Tomuto lze zabránit pomocí světelné terapie, ta zahrnuje fototerapii ultrafialovým zářením B (UVB) a terapii psoralen + ultrafialovým zářením A (PUVA) https://www.psoriasis.org/about-pso…/treatments/phototherapy. Terapie PUVA zpomaluje nadměrný růst kožních buněk a může pomoci zmírnit vzplanutí psoriázy. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323593.php K léčbě zimní deprese se používají také speciální lampy https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-jasnym-svetlem-fot…/.

Dodržujte spánkovou hygienu - méně hodin denního světla může narušit spánkový cyklus a během dne se cítíte unaveni. Nedostatek spánku zhoršuje chronickou bolest a další příznaky, což může ovlivnit kvalitu života. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/spankova-hygiena1/.

Užívejte vitamín D - nedostatek denního světla snižuje hladiny tohoto vitamínu což má za následek mnoho zdravotních potíží a to i vážných https://fibromyalgik.webnode.cz/…/mnoho-fibromyalgiku-ma-n…/. Studie z roku 2015 zkoumala vztah mezi vitaminem D-3 a PsA. Pacienti s PsA a nedostatečnou hladinou vitaminu D3 měli vyšší aktivitu onemocnění, vážnější kožní léze https://onlinelibrary.wiley.com/…/f…/10.1111/1346-8138.12876. Přezkum v roce 2015 potvrdil , že doplňky s vitamínem D a lokální léčba vitamínem D pomáhájí při lupénce https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijd.12790.

Vynechání prozánětlivých potravin patří k základním opatřením.

https://jamanetwork.com/…/jamaderm…/article-abstract/2698668

Důležité je také dostatečné množství omega-3 mastných kyselin ve stravě. Mimo jiné snižují zánět a bolestivé otoky https://fibromyalgik.webnode.cz/news/omega-3/.

Při vaření můžete používat kurkumu nebo ji koupit v kapslích jako potravinový doplněk. Toto koření je zajímavé svými protizánětlivými vlastnostmi, dokonce dokáže zmírnit příznaky PsA změnou fungování některých genů https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22996381.

I zázvor má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá od bolesti, ale např. i s trávením.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zazvor-je-ucinny-i-pri-c…/

Pro svůj léčebný přínos je mezi pacienty s lupénkou oblíbená protizánětlivá čínská bylina Indigo naturalis, také známý jako Qing dai. 

https://www.learnskin.com/ar…/indigo-naturalis-for-psoriasis

https://jamanetwork.com/…/jamaderm…/article-abstract/2698668

Dále se doporučuje používat krémy s kapsaicinem, znecitlivuje receptory bolesti. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/ https://fibromyalgik.webnode.cz/news/kapsaicin/

U pacientů jsou oblíbené ke snížení bolesti masáže, důležitý je správný výběr.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/jake-druhy-masazi-jsou-v…/.

Stres a únava mají negativní vliv na celkový zdravotní stav, součástí léčby by měla být relaxace, dechové techniky, meditace a všímavosthttps://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-…/psychika/relaxace/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/a5-relaxacnich-technik-p…/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/316926.php…

Čemu byste se opravdu měli vyhnout je kouření a to i pasivní. Jde o rizikový faktor vzplanutí FM a PsA, zhoršuje jejich symptomy.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgicky-syndrom-n…/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.40726