Způsobuje inzulinová rezistence fibromyalgii?

02.06.2019 14:07

Tým výzkumných pracovníků UTMB spolu s spolupracovníky z celé USA, včetně National Institutes of Health, byli poprvé schopni oddělit pacienty s fibromyalgií od normálních jedinců pomocí běžného krevního testu na inzulínovou rezistenci nebo prediabetes. 
Poté léčili pacienty s fibromyalgií medikamentem zaměřeným na inzulinovou rezistenci, což výrazně snížilo jejich úroveň bolesti. Studie byla zveřejněna v PlosOne. 
Dokázali, že pacienti s fibromyalgií mohou být identifikováni podle hladin A1c, což odráží průměrné hladiny cukru v krvi za poslední dva až tři měsíce. Prediabetici s mírně zvýšenými hodnotami A1c nesou vyšší riziko vzniku centrální (mozkové) bolesti, což je znak fibromyalgie a dalších chronických bolestí. Ve srovnání s kontrolami odpovídajícími věku byly hladiny A1c u pacientů s fibromyalgií významně vyšší.
https://journals.plos.org/plosone/article…https://www.utmb.edu/newsroom/article12083.aspx
https://www.sciencedaily.com/releas…/2019/…/190507145523.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31059525.

Dřívější studie zjistily, že inzulinová rezistence (IR) způsobuje dysfunkci v malých krevních cévách mozku. Vzhledem k tomu, že se tento problém vyskytuje i u fibromyalgického syndromu zkoumali zda je rezistence na inzulín u FM chybějícím článkem. Nově potvrzené spojení s inzulinovou rezistencí může radikálně změnit způsob, jakým jsou fibromyalgie a související formy chronické bolesti identifikovány a léčeny.

Inzulinová rezistence znamená poruchu v účinku inzulinu, při níž normální plazmatické hladiny inzulinu vyvolávají nižší biologickou odpověď v organismu.

HbA1c přímo neměří IR ovšem je to široce uznaný marker pro tuto abnormalitu. Lidé s mírně zvýšenými hodnotami HbA1c (5,7% -6.4%) patří do stupně často nazývaného prediabetes, který nese vyšší riziko rozvoje periferních neuropatií, kardiovaskulárních příhod, neurologických onemocnění.

Předchozí studie prokázaly vztah mezi FM a neuropatií malých vláken

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/temer-50-fibromyalgiku-t…/

I když je IR častou příčinou neuropatie malých vláken, tento výzkum může vysvětlit nejen mechanismy centrální bolesti u FM, ale také souvislost mezi touto poruchou a neuropatií malých vláken. https://journals.plos.org/plosone/article…
Periferní neuropatie (včetně neuropatie malých vláken), které jsou spojeny s IR, mohou začínat ve velmi časných stadiích prediabetu. Existuje mezi odborníky rostoucí tendence k zahájení časných farmakologických intervencí k nápravě této abnormality, zejména pokud je IR spojeno s neuropatií. Na základě tohoto předpokladu se pacientům, kteří splňují kritéria pro prediabetes (hodnoty HgA1c 5,7 nebo vyšší) nebo dříve nediagnostikovaný diabetes mellitus typu 2 se doporučuje zahájit léčbu metforminem 500 mg dvakrát denně. https://journals.plos.org/plosone/article…

Glykovaný hemoglobin (HbA1c) je látka, která vzniká v organismu neenzymatickou reakcí (tzv. glykace) mezi hemoglobinem (červené krevní barvivo) a glukózou (krevním cukrem). Hodnota HbA1c poskytuje nepřímou informaci o průměrné hladině cukru v krvi (dále glykémie) v časovém období 4-6 týdnů. Délka období odpovídá biologickému poločasu přežívání červených krvinek, tzv. erytrocytů. Hodnota HbA1c odráží hodnoty glykémie za celé toto období před provedením odběru krve. Hovorově se vžilo označení tzv. průměrná nebo dlouhodobá glykémie.

Důležitost měření glykovaného hemoglobinu HbA1c
Stanovení HbA1c je důležité vyšetření, které umožňuje posoudit dlouhodobou kompenzaci cukrovky, a to za přibližně posledních 4-6 týdnů nazpět ode dne odběru. Současně HbA1c umožňuje zhodnotit riziko rozvoje diabetických komplikací. Hodnoty glykémie kolísají u každého z nás (u diabetiků i zdravých osob) a závisí na mnoha faktorech, z nichž jsou zpravidla nejčastější příjem potravy a fyzická zátěž.
Domácím měřením glykémie glukometrem zjistíme pouze momentální stav hladiny cukru v krvi. Tento aktuální stav můžeme ovlivnit krátkodobou dietou, nebo hladověním (např.přes noc apod.) nebo dodržováním přísné životosprávy několik dnů před odběrem krve. Na rozdíl od toho výsledek měření HbA1c ukazující hladinu glykémie za 4-6 týdnů zkreslit nelze a odráží schopnost (nebo i neschopnost) nemocného dodržet základní pravidla diety a životosprávy. HbA1c je proto stále považován za nejdůležitější parametr kompenzace cukrovky.

Správné hodnoty glykovaného hemoglobinu HbA1c
HbAlc se odebírá v zpravidla při odběrech v diabetologické ordinaci. Pacient nemusí být nalačno. Hodnoty HbA1c vyjadřujeme v procentech (%) jako procento glykovaného hemoglobinu z celkového hemoglobinu v krvi.
Od 1.ledna 2012 se v České republice používají jednotky mmol/mol dle tzv. standardu IFCC. 
U zdravého člověka netrpícího diabetem se hodnoty HbA1c pohybují v rozmezí 28 – 40 mmol/mol (2,8 – 4,0 % dle IFCC). Podezření na diagnózu cukrovky vzniká při hodnotách 39 - 46 mmol/mol (3,9 - 4,6 %), pro diagnostiku diabetu pak svědčí hodnota nad 47 mmol/mol (4,7 %).
Je nutné si ale uvědomit, že HbA1c odráží "průměrnou" hladinu glykémie. A že tedy jeho hodnota může být zkreslena, a to jak denními, tak nočními hyperglykémiemi i hypoglykémiemi. https://www.mte.cz/vse-…/lecba-diabetes/glykovany-hemoglobin

Snížená mitochondriální aktivita a zvýšený oxidační stres - dva faktory, které u fibromyalgie přispívají k vysoké míře problémů lze upravit pomocí léku s účinnou látkou metformini hydrochloridum. Fibromyalgici především ocení úlevu od chronických bolestí, zvláště alodynií. https://www.healthrising.org/blog/2022/09/09/ischemia-reperfusion-treatment-long-covid-chronic-fatigue-fibromyalgia/

Je známo, že metformin zvyšuje mitochondriální AMPK (AMP-aktivovaná protein kinasa), což může mít za následek snížení mechanické alodynie (bolest při dotýkání) a aktivace nociceptoru (senzor bolesti). https://journals.plos.org/plosone/article…
Metformin je dlouho používaný lék proti diabetu a lékaři i pacienti s ním mají mnoho zkušeností, díky svým vlastnostem (je účinný, bezpečný a dostupný) lékem první volby. Má i tu výhodu, že pacienti po něm nepřibývají na váze a je celkově šetrný k organismu. Není jen účinným a bezpečným antidiabetikem, tedy lékem na léčbu diabetu, ale léta jeho užívání v klinické praxi a klinické studie ukazují, že má i další pozitivní účinky na lidský organismus - je možné, že snižuje riziko některých druhů nádorů, snižuje hmotnost a riziko onemocnění srdce a cév u diabetiků. Také dokáže oddálit nástup diabetu u osob, kteří jsou ve fázi tzv. prediabetu, tedy kdy se již k propuknutí diabetu pozvolna schyluje. https://www.zivotacukrovka.cz/…/vse-co-potrebujete-vedet-o-…/

Léky s metformini hydrochloridum v ČR https://www.sukl.cz/modules/medication/search.php…

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.