Zubař a FM

01.08.2019 17:27


Zdravotní stav fibromyalgikům často nedovoluje se dostatečně věnovat zubní hygieně a občas i vynechají každoroční zubní preventivní prohlídku. To má za následek zhoršení chrupu a více zubních zákroků, které pak mohou vést ke zhoršení zdravotního stavu Návštěva zubaře pro nás může být více bolestivá než pro jiné.

 

Pacienti s FM mají:
31x vyšší prevalenci bolesti obličeje,
93,3% respondentů uvedlo bolest žvýkacích svalů,
83% bolest čelistního kloubu (v naší anketě 96% a 90% uvádí, že je bolí čelist, zuby, ústa),
97% respondentů uvedlo bolesti hlavy (symptom TMJ),
33% má zvuky v kloubu při otevírání a zavírání úst,
omezené otevírání úst, problémy s otevřením úst po dlouhou dobu.
https://jdh.adha.org/content/89/2/76#ref-19 https://fibromyalgik.webnode.cz/…/vedci-dosli-k-zaveru-ze-…/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23461261?dopt=Abstract

96% pacientů s fibromyalgickým syndromem má dle naší ankety onemocnění čelistního kloubu - Temporomandibulární porucha kloubů (TMJ), jenž jim způsobuje bolest po zmáčknutí těsně před uchem, při zívání. Bolest hlavy; v zadní části, na čele, na obličeji, včetně migrény. Bolest zubů, krku, ramen i zad. Zhoršení sluchu, hučení a pískání v uších, závratě. Skřípání zubů, při jídle a mluvení dochází ke kousnutí do rtu či jazyku. Bolest se zhoršuje žvýkáním, mluvením, zíváním, po zubařském ošetření https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-tmj/.

Jedním z příznaků TMJ je bruxismus - skřípání zubů. Zatínání zubů z důvodu bolesti či úzkosti během dne i noci způsobuje porušení skloviny a postupné zlomení zubů. 
Skřípání zubů je i symptomem syndromu neklidných nohou, ten se vyskytuje u 33% fibromyalgiků https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejic…/neklidne-nohy/
Často se tento problém řeší pomocí okluzální dlahy, vkládané na noc. Ukázalo se, že toto však není přínosné pro léčbu myofasciální bolesti u lidí s rozsáhlou bolestí https://jdh.adha.org/content/89/2/76#ref-19.

Xerostomie - nedostatek slin je dalším běžným perorálním projevem spojeným s FM, trápí 70% pacientů.
Léky jako antidepresiva, hypnotika, svalová relaxancia, analgetika a antikonvulziva užívaná k léčbě FM mohou mít jako vedlejší účinek sucho v ústech. 
Také jde o doprovodný jev při některých diagnózách, např. Sjögrenově syndromu, diabetu, sklerodermii, které mají s FM souběh.
Nejde pouze o suchost v ústech, ale i obtíže při žvýkání a polykání, prudký rozvoj zubního kazu, citlivost a podráždění sliznic i plísňové infekční onemocnění úst. Slinné žlázy mohou být viditelně oteklé, zvláště příušní https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvis…/sjogrenuv-syndrom/.
Sliny v ústech pomáhají neutralizovat cukry a kyseliny, které mohou napadnout zuby a dásně. Bez správného množství slin jsme náchylnější k zubnímu kazu a parodontálnímu onemocnění. 
Lidé s FM mohou zaznamenat nejen zvýšenou rychlost zubního kazu, ale i periodontální onemocnění - chronické bakteriální infekce, které mají dopad na dásně a kosti poskytující oporu zubům. Je to způsobeno hlavně hromaděním bakteriálního plaku na povrchu zubů. Pokud není léčeno, může mít periodontální onemocnění za následek ztrátu zubu.

Přibližně 33% fibromyalgiků má i glossodynii (pálení jazyka) a dysgeuzii (zkreslení chuti). 
Glossodynie může představovat hyperalgezii a alodynii způsobenou senzibilizací nervového systému https://fibromyalgik.webnode.cz/…/centralni-senzibilizace-…/. Neurologické mechanismy zodpovědné za glossodynii mohou také přispět k chronické bolesti u FM. Léčba glossodynie může být obtížná vzhledem k její neznámé etiologii. Glossodynie je vedlejší účinek některých léků; může to však být také způsobeno nedostatkem výživy, hormonální nerovnováhou nebo depresí. Tricyklická antidepresiva mohou prospívat lidem s FM a glossodyni, protože mohou být použita k léčbě deprese, která může hrát roli ve vývoji perorálního pálení a zvládání chronické bolesti.
Není jasné, zda dysgeuzie představuje skutečný ústní projev FM nebo je vedlejším účinkem léků. Xerostomie může vyvolat dysgeuzii, protože normální chuť slin a normální koncentrace jsou nezbytné pro chuť. Pokud je dysgeuzie způsobena vedlejším účinkem léků je vhodné se poradit se svým lékařem o výměně za jiný.

Dále se u FM vyskytuje dysfagie - porucha polykání https://fibromyalgik.webnode.cz/…/afazie-a-dysfag…/dysfagie/, vředy v ústech a kandidóza způsobenou xerostomií.

Na bolest dásní a zánět si stěžuje hodně pacientů a někteří zubní specialisté potvrzují, že zaznamenali určitou spojitost mezi těmito problémy a naší diagnózou.
Existují spolehlivé důkazy o tom, že jsou FM a ME/CFS doprovázeny záněty. Obě tyto choroby se vyznačují hyperalgezií (zvýšeným vnímáním bolesti), takže jakákoliv bolest dásní způsobená zánětem může být nadmíru bolestivá. Záněty v pojivových tkáních mohou u nás způsobit zarudnutí, citlivost a krvácení v průběhu čištění zubů/používání dentální nitě.

100% pacientů s FM dle naší ankety má potíže s dásněmi a 90% trápí opary a afty.
Také jsme náchylnější na potravinové alergie, které mohou být doprovázeny právě výskytem aftů a bolestí v oblasti úst. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bolest-v-dutine-ustni-a-…/

Jedinci s jakoukoliv formou artritidy, zánětlivými poruchami souvisejícími s artritidou (například fibromyalgie) nebo autoimunitními poruchami jsou vystaveni vysokému riziku vzniku mnoha onemocnění ústní dutiny:
- rozvoj periodontálního onemocnění (chronické bakteriální infekce) - více než 2x vyšší než u ostatních,
- ztráty čelisti - středně těžké až těžké,
- extrakce - průměrně 12 chybějících zubů.
Periodontální onemocnění souvisejí s autoimunitou a pravidelné čištění dentální nití pomáhá předcházet parodontálním problémům. Jinak bakteriální toxiny a přirozená reakce organismu na infekci začínají štěpit kost a pojivovou tkáň, která drží zuby na místě. Pokud není léčena jsou kosti, dásně a tkáně, které kolem zubů zničeny. Zuby se mohou nakonec uvolnit a musí být odstraněny. https://www.prohealth.com/…/fibromyalgia-and-your-teeth-349…

Parodontitida se častěji vyskytuje u pacientů se systémovými zánětlivými onemocněními, jako je revmatoidní artritida nebo také u fibromyalgie.

Nejvíce náchylní k parodontitidě jsou muži s fibromyalgií mladší 30 let

https://www.practiceupdate.com/content/bidirectional-associations-between-fibromyalgia-and-periodontitis/124349

 

Péče u stomatologa či zubního hygienisty:
Upozorněte na svoje zdravotní potíže spojené s FM, onemocnění krční páteře, zda trpíte zvýšenou krvácivostí či zánětlivostí. Jaké léky pravidelně užíváte, jaké jste užili před ošetřením a že pravděpodobně budete potřebovat silnější léky proti bolesti. Navrhněte řešení, aby nedošlo ke zhoršení vašeho zdravotního stavu. Je třeba se vyvarovat dlouhotrvajícího otevírání čelistí, zařadit častější přestávky. Bolest spojená s FM může ztěžovat sedět pohodlně v zubařském křesle po dlouhou dobu a těžší zákroky je vhodné rozdělit do více návštěv. Je vhodné požádat i o dentální blok, což může poskytnout dodatečnou podporu těm, kteří mají omezené otevírání úst nebo se snadno unaví. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/navsteva-zubare-s-fm-a-m…/
Můžete přinést i tento text, kde je vše podrobně popsáno https://jdh.adha.org/content/89/2/76#ref-19.

Oblékněte se pohodlně, zajistěte si odvoz, na zbytek dne už si pokud jde nic nedomlouvejte. V případě, že vám vadí hluk či světlo můžete použít špunty do uší a tmavé brýle. Je nutné při ošetření nebýt v tenzi, soustřeďte se na své dýchání, případně použijte relaxační techniky.

Díky zvýšené bolestivosti a dalším typickým symptomům pacientů s FM mohou být právě zubní lékaři první, kdo rozpozná znaky a symptomy této komplexní poruchy a často se s nimi konzultuje, aby se podíleli na léčbě pacientů s FM https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17964475.

Vzhledem k bolestem, únavě, onemocněním paží a špatné jemné motorice + dalším komorbiditám mohou mít pacienti s FM potíže s prováděním orální péče. FM se často vyskytuje společně (až 65%) s jinými revmatickými stavy a v důsledku těchto stavů se u některých pacientů mohou vyskytnout problémy s obratností. Z tohoto důvodu je doporučováno používat elektrické kartáčky, mezizubní kartáčky, ústní sprchy. Hluk z poháněného zařízení však může být problémem u pacientů s FM se zvýšenou citlivostí na zvuk či vibrace nemusí být příjemné a mohou zhoršovat symptomy. U některých pacientů může být také užitečné upravit zubní kartáček prodloužením nebo rozšířením rukojeti.
Aby mohla hrát ústní hygiena preventivní roli, musí být precizní a úplná. Je třeba si čistit zuby nejen na povrchu, ale také prostory mezi zuby a pod linií dásně.

V případě deficitu doplňte např. B12, Mg, Ca, D, C https://fibromyalgik.webnode.cz/.

https://www.foundationeducation.edu.au/…/fibromyalgia-denta…
https://www.verywellhealth.com/dentist-visit-fibromyalgia-c…
https://www.redorbit.com/tips-on-going-to-the-dentist-for…/…
https://fibromyalgiaresources.com/dental-health/
https://fibromyalgiaresources.com/fibromyalgia-and-dental-…/
https://www.redorbit.com/why-going-to-the-dentist-is-worse…/
https://themighty.com/…/visiting-the-dentist-when-you-have…/
https://www.everydayhealth.com/…/fibromyalgia-coping-with-a…
https://www.foundationeducation.edu.au/…/fibromyalgia-denta…
https://fibromyalgia.newlifeoutlook.com/having-an-oral-he…/…