Zvýšení příspěvku na péči o 2.000 Kč

02.10.2019 03:02

V případě, že příspěvek na péči (PNP) byl přiznán nezaopatřenému dítěti do 18 let věku nebo byl přiznán rodiči, který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku lze požádat o navýšení PNP o 2.000 Kč měsíčně.

Nezáleží jaký stupeň PNP vám byl přiznán vždy je to + 2.000 Kč.

O toto navýšení se žádá pomocí formuláře, který si můžete vyplnit na PC a po té vytisknout nebo vytisknout a vyplnit ručně, či jej obdržíte na ÚP https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/form/edit.jsp….

Žádost o navýšení lze podat rovnou s podáním žádosti o PNP https://fibromyalgik.webnode.cz/…/rizeni-o-prispevku-na-pe…/.

Zákon č. 108/2006 Sb. Zákon o sociálních službách § 27
Podá-li osoba žádost o příspěvek a zároveň žádost o zvýšení příspěvku podle § 12, krajská pobočka Úřadu práce vede o těchto žádostech společné řízení. Krajská pobočka Úřadu práce spojí řízení o příspěvku a o zvýšení příspěvku podle § 12 také v případě, kdy žádost o zvýšení příspěvku podle § 12 byla podána v průběhu řízení o příspěvku a nebylo dosud vydáno rozhodnutí. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-108…

Zákon č. 108/2006 Sb. Zákon o sociálních službách § 12
(1) Zvýšení příspěvku podle § 11 odst. 3 náleží
a) nezaopatřenému dítěti do 18 let věku, kterému náleží příspěvek, s výjimkou
1. dítěte, kterému náleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte ze systému dávek pěstounské péče podle zákona o sociálně-právní ochraně dětí,
2. dítěte, jemuž nenáleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte ze systému dávek pěstounské péče proto, že požívá důchod z důchodového pojištění, který je stejný nebo vyšší než tento příspěvek,
3. dítěte, které je v plném přímém zaopatření zařízení pro péči o děti nebo mládež, a

b) rodiči, kterému náleží příspěvek, a který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku, jestliže rozhodný příjem oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných je nižší než dvojnásobek částky životního minima oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-110.

(2) Zvýšení příspěvku náleží v kalendářním měsíci, v němž se vyplácí příspěvek.

(3) Plné přímé zaopatření v zařízení pro péči o děti nebo mládež se posuzuje podle § 7 odst. 4 zákona o státní sociální podpoře. Pro účely nároku na zvýšení příspěvku podle odstavce 1 se příjmem oprávněné osoby nebo společně posuzovaných osob rozumí příjmy podle § 5 zákona o státní sociální podpoře. Rozhodným obdobím, za které se zjišťuje příjem, je období kalendářního čtvrtletí, předcházejícího kalendářnímu čtvrtletí, na které se nárok na výplatu zvýšení příspěvku prokazuje, popřípadě nárok na zvýšení příspěvku uplatňuje. Okruh společně posuzovaných osob se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře, s výjimkou ustanovení o společně posuzovaných osobách pro účely příspěvku na bydlení.

(4) Neprokáže-li oprávněná osoba rozhodný příjem podle § 21 odst. 2 písm. e), zastaví se výplata zvýšení příspěvku od splátky náležející za kalendářní měsíc, do jehož konce je třeba prokázat výši příjmů pro výplatu zvýšení příspěvku na následující kalendářní čtvrtletí. Neprokáže-li se rozhodný příjem ani do konce kalendářního čtvrtletí, za které by se mělo uvedené zvýšení příspěvku vyplácet, nárok na zvýšení příspěvku zaniká. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-108#cast2-hlava7

K získání navýšení PNP na celé dané čtvrtletí je nutno doložit příjem společně posuzovaných osob každý první měsíc v kalendářním čtvrtletí (leden, duben, červenec, říjen). Pokud nedoložíte rozhodný příjem do konce kalendářního čtvrtletí, za které by se mělo uvedené zvýšení příspěvku vyplácet, nárok na zvýšení příspěvku zaniká.

Posuzování příjmů — nejčastější příjmy:
• čisté příjmy včetně příjmů z dohod o provedení práce a o pracovní činnosti (za měsíc, za který náležely),
• výživné (v měsíci, kdy bylo vyplaceno),
• nemocenské (v měsíci, kdy bylo vyplaceno),
• důchody (v měsíci, kdy byly vyplaceny),
• OSVČ — skutečný příjem,
• hmotné zabezpečení (v měsíci, kdy bylo vyplaceno),
• příspěvek na péči není příjmem (ani pro pečujícího ani pro pečující osobu).

Čtvrtletní příjem se dokládá pomocí tohoto formuláře https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/form/edit.jsp….

I když PNP je jen příspěvek státu na vaši péči či péči o vaše dítě s handicapem, toto navýšení vám jistě pomůže se získáním více péče, zakoupením více sociálních služeb.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.