Diagnostická kritéria 2010

01.08.2020 13:34

Fibromyalgický syndrom je chronické onemocnění charakterizované rozsáhlou bolestí a dalšími klinickými a emocionálními příznaky. Nedostatek objektivních markerů nemoci je trvalým problémem při výzkumu, klinické léčbě a sociálním uznání nemoci. V roce 2010 ACR (American College of Rheumatology) navrhla novou verzi diagnostických kritérií založených výlučně na použití dvou měřítek: rozšířený index bolesti (WPI) a stupnice závažnosti symptomů (SS). Původní diagnostická kritéria z roku 1990 byla založena na testování pomocí tlakových bodů, to se ukázalo jako nespolehlivé a od roku 2010 se při diagnostice nedoporučují používat. https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/diagnostika/

Na základě kritérií ACR 2010 byla vyvinuta Polysymptomatic Distress Scale (hodnocení všech symptomů co pacientovi způsobují utrpení). PDS (skóre: 0–31) se počítá jako součet hodnot WPI (skóre: 0-19) a SS (skóre: 0–12); PDS byl také označen jako škála fibromyalgianess (FS). Někteří autoři však navrhují, že by bylo vhodnější použít termín „skóre centrální senzitivity“ nebo „průzkum skóre FMS“. Na základě PDS můžeme rozdělit pacienty s FM do různých kategorií závažnosti: žádné (0–3), mírné (4–7), střední (8–11), závažné (12–19) nebo velmi závažné (20–31).

Dotazník - diagnostická kritéria fibromyalgie (2010)
https://umanitoba.ca/…/New_Clinical_Fibromyalgia_Diagnostic…

Obsah dotazníku:
Stanovení rozšířeného indexu bolesti (WPI) – část 1
Pro zodpovězení následujících otázek by pacienti měli vzít v úvahu jak se cítili minulý týden při současné terapii a léčbě. Odpovědi se musí týkat jen FM, ne bolestí a příznaků způsobenými jinými nemocemi jako artritida, lupus, Sjögren, atd.
Na obrázku postavy se zaškrtne každá oblast v níž za poslední týden pociťovali bolest. Zvlášť levou a zvlášť pravou stranu. Jedná se o tyto části těla: ramenní pletenec, horní část paže (od lokte k rameni), dolní část paže (od lokte k zápěstí), boky (hýždě, trochanter), horní část nohy (od kyčle ke kolenu), dolní část nohy (od kolena ke kotníku), čelist, hruď, břišní stěna, krční oblast, horní část zad (hrudní páteř), dolní části zad (bederní páteř). Nebo není bolest přítomna v žádné z těchto oblastí. Poté se spočítají zaškrtnuté body 0-19 a výsledek je aktuální skóre WPI.

Stupnice závažnosti symptomů (SS) – část 2a
V této části se uvádí míra závažnosti příznaků za poslední týden pomocí čtyřbodové Likertovy stupnice. Skóre SS 2a může dosáhnout hodnotu 0-9, je součtem závažnosti 3 hlavních symptomů (únavy, neosvěžujícího spánku a kognitivních potíží) v hodnotě 0-3 bodů podle závažnosti.

Únava:
0 = Žádný problém
1 = Nepatrné nebo mírné potíže; obvykle mírné nebo občasné
2 = Střední; značné potíže; často přítomné a / nebo na mírné úrovni
3 = Závažné; permanentní, nepřetržité problémy narušující život

Neosvěžující spánek:
0 = Žádný problém
1 = Nepatrné nebo mírné potíže; obvykle mírné nebo občasné
2 = Střední; značné potíže; často přítomné a / nebo na mírné úrovni
3 = Závažné; permanentní, nepřetržité problémy narušující život

Kognitivní potíže:
0 = Žádný problém
1 = Nepatrné nebo mírné potíže; obvykle mírné nebo občasné
2 = Střední; značné potíže; často přítomné a / nebo na mírné úrovni
3 = Závažné; permanentní, nepřetržité problémy narušující život
Na konci se sečtou body např. 2 + 3 + 1 = 6 (nikoli počet zaškrtnutí jako v první části).

Stupnice závažnosti symptomů (SS) – část 2b
V této části se zaškrtává přítomnost dalších zdravotních potíží, jedná se o kontrolní seznam 41 symptomů. Pacienti musí uvést zda v posledním týdnu měli nebo neměli tyto příznaky.
V kritériích jsou uvedeny následující možné symptomy: bolest svalů, syndrom dráždivého tračníku, únava a vyčerpání, potíže s pamětí a při přemýšlení, svalová slabost, bolesti hlavy, bolesti a křeče v břiše, pocit necitlivosti nebo brnění, závratě, nespavost, deprese, zácpa, bolest v epigastriu, nevolnost, nervozita, bolest na hrudi, nejasné vidění, teploty, průjmy, sucho v ústech, svědění, sípání, Raynaudův fenomén, kopřivka, zvonění v uších, zvracení, pálení žáhy, afty, ztráta nebo změna chuti, záchvaty, syndrom suchého oka, dušnost, nechutenství, vyrážka, citlivost na slunce, potíže se sluchem, snadné vytváření modřin, vypadávání vlasů, časté močení, bolestivé močení, křeče močového měchýře.

Na základě počtu symptomů lze získat 0-3 body, ty se zapíší jako výsledek 2b.
Za 0 symptomů je 0 bodů. Za 1 až 10 symptomů 1 bod. Za 11 až 24 symptomů 2 body. Za 25 a více 3 body.
Po sečtení výsledku 2a a 2b získají stupnici závažnosti symptomů (SS) 0 -12.

Pacient splňuje diagnostická kritéria pro fibromyalgii, jsou-li splněna následující 3 kritéria:
1a. Výsledek WPI (část 1) je ≥ (větší nebo rovno) 7 a výsledek SS (část 2a + 2b) je ≥ (větší nebo rovno) nebo
1b. Výsledek WPI (část 1) je 3 až 6 a výsledek SS (část 2a + 2b) je ≥ (větší nebo rovno) 9.
2. Symptomy musí být přítomny v podobné intenzitě po dobu minimálně 3 měsíců.
3. Pacient netrpí onemocněním nebo poruchou, která by jinak vysvětlila bolest.
Například:
Pokud WPI (část 1) je 9 a výsledek SS (2a + 2b) je 6, pacient by splnil nová diagnostická kritéria FM.
Pokud WPI (část 1) je 5 a výsledek SS (2a + 2b) je 7, NESPLŇUJETE nová diagnostická kritéria FM.

Účelem tohoto článku je poskytnout vám vhled do výzkumu diagnostických kritérií a měření závažnosti příznaků fibromyalgie. Neslouží k tomu, aby se pacienti samy diagnostikovali. https://umanitoba.ca/…/New_Clinical_Fibromyalgia_Diagnostic…

Navzdory novým oficiálním diagnostickým kritériím FM 2010 a diagnostickým úpravám z let 2011 a 2016 pokračují stížnosti zdravotnických pracovníků a pacientů na způsob diagnostiky onemocnění a významná část pacientů, kteří tato kritéria nesplňují, je přesto vážně ovlivněna. Navíc v mnoha případech je diagnóza FM v zásadě založena na vyloučení jiných podobných chorob; navzdory tomu, že tato praxe nebyla doporučena kvůli její nepřesnosti a vysokému procentu nesprávné diagnostiky. Současná diagnostická kritéria navíc dostatečně nezohledňují psychologické, environmentální a sociokulturní faktory, přestože hrají důležitou roli při vzniku, udržování, diagnostice a léčbě FM. Mezi běžnou populací je také výrazně vysoká míra chybné diagnózy. Navzdory tomu, že kritéria ACR z roku 1990 byla nahrazena kritérii pro rok 2010 a pozdějšími diagnostickými úpravami (tj. kritéria pro roky 2011 a 2016), většina zdravotnických pracovníků v klinickém prostředí nadále používá digitální palpaci, namísto systematického uplatňování některého z kritérií navrhovaných ACR. Zdá se, že tato situace spolu s předpojatostí lékařů ohledně pohlaví a prevalence pacientů odpovídá za nesprávnou diagnózu. Jedná se o závažný problém v oblasti veřejného zdraví, který může vést k předávkování a nadměrnému léčení nebo k nedostatečné léčbě pacientů s FM, kteří nejsou diagnostikováni. Někteří lékaři mají navíc tendenci diagnostikovat nemoc častěji u žen než u mužů. Kvůli subjektivní povaze symptomů a nedostatku objektivních markerů se fibromyalgikům stále nedostává pochopení, odpovídající zdravotní péče a sociálních výhod. Je nezbytné dosáhnout skutečného přijetí FM zdravotnickými pracovníky a širokou veřejností. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230253/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.