Diagnostika migrény

02.10.2019 01:57

Migrénou trpí každý 10. člověk v České republice. Více než 40 % pacientů trpících migrénou však nemá tuto diagnózu potvrzenou lékařem. Lidé o tomto problému se svým lékařem často vůbec nemluví. Řeší jej sami, za pomoci volně prodejných léků proti bolesti. V dlouhodobé perspektivě to může znamenat problém.

Chronická migréna trápí více jak polovinu pacientů s fibromyalgií a má přímý vliv na zhoršení FM. Její diagnostika je prvořadá, jinak nemůže dojít ke zlepšení zdravotního stavu a kvality života. fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/cefalea/migrena/

V první řadě sdělte své obtíže obvodnímu lékaři. Ten vyhodnotí závažnost vašich migrén a léčebné možnosti. Případně vám může dát doporučení na vyšetření u specialisty – neurologa. Při rozhovoru s lékařem je důležité předat mu co nejpřesnější informace. Nezapomeňte zmínit i to, jaký má migréna dopad na kvalitu vašeho života.

Připravte se na rozhovor s lékařem a sepište si v bodech odpovědi na následující otázky:

  1. Trpí někdo ve vaší rodině migrénou? 
  2. Kolik záchvatů migrény máte v průběhu měsíce? 
  3. Kolik hodin před příchodem migrény pociťujete první příznaky? 
  4. Jak dlouho zpravidla trvá záchvat migrény? 
  5. Kolik hodin trvá, než se po migréně zase cítíte v pořádku? 
  6. Kolik dní v měsíci léčíte migrénu za pomoci léků? 
  7. Jaké léky užíváte? 
  8. Jak migréna ovlivňuje váš pracovní život? 
  9. Musíte si brát v průběhu záchvatu volno? 
  10. Jak se cítíte v průběhu záchvatu migrény?

Na základě těchto informací lékař vyhodnotí závažnost vašich bolestí hlavy / migrény. Může doporučit i další vyšetření k získání kompletních dat a vyloučení jiných neurologických příčin. Mezi využívané diagnostiské postupy se řadí magnetická rezonance, počítačová tomografie (CT) nebo ultrazvukové vyšetření průtoku krve. 

https://migrena-help.cz/…/20190701_%20Bro%C5%BEura%20A5%20M…

Aby byla bolest hlavy klasifikována jako migréna, musí mít několik odlišných symptomů. Migrény mohou nebo nemusí mít aury, které jsou „plně reverzibilním souborem symptomů nervového systému“, které přijdou a odejdou. V mnoha situacích se u pacientů objeví vizuální aura, po které následuje migréna během 60 minut.

Jedná se o opakující se záchvatovité onemocnění. Záchvat je předcházen varovnými příznaky (prodromy) jako je podrážděnost či přecitlivělost. Po prodromech může následovat tzv. aura. Podle její přítomnosti se rozlišuje migréna s aurou a migréna bez aury. Aurou se nazývá soubor doprovodných příznaků, způsobených změněnou mozkovou aktivitou, které většinou vymizí do hodiny od jejich počátku. Při vlastním migrenózním záchvatu se objevují pulsující, většinou jednostranné bolesti (hemikranie). Strany se při jednotlivých záchvatech mohou měnit a při maximu záchvatu se mohou rozšiřovat na celou hlavu. Trvání záchvatu je od několika hodin po několik dní. Pokud záchvat trvá déle než tři dny, označuje se tento stav jako status migrenosus.

Z příznaků nemoci jsou nejdůležitější jednostranné chronické (opakující se) bolesti. Bolesti jsou velmi intenzivní a jsou doprovázeny nutkáním ke zvracení (nauzea) až zvracením, přecitlivělostí na hluk (fonofobie https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-on…/fonofobie/ ) a světlo (fotofobie https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-on…/fotofobie/ ). Aura u migrény není totožná s aurou epileptickou. Příznaky migrénové aury jsou senzitivní (dočasná jednostranná snížená citlivost-hypestézie, jednostranné mravenčení-hemiparestézie), zrakové (jiskření, záblesky, výpadky zrakového pole), motorické (jednostranná částečná ztráta hybnosti-hemiparéza, nebo jednostranná úplná ztráta hybnosti-hemiplegie), poruchy řeči, okohybné poruchy. U bazilární migrény (zvláštní typ migrény, kde jsou příznaky obdobné jako při postižení mozkové tepny a. basilaris) mohou být závratě, dvojité vidění (diplopie) někdy až ztráta vědomí.

Diagnostika migrény je jednoduchá a provádí se pomocí mezinárodně uznávaných diagnostických kritérií. Pokud pacient splňuje tato kritéria a žádné klinické abnormality při neurologickém vyšetření je mu diagnostikována migréna. Nicméně u pacientů s bolestí hlavy a fibromyalgií je nutné vyloučit jiná onemocnění jako je anémie, problémy se štítnou žlázou, poruchy spánku (spánková apnoe, syndrom neklidných nohou), infekční onemocnění, revmatické a svalové problémy. Musí se také zjistit zda pacient netrpí psychiatrickým onemocněním jako je deprese nebo úzkostné poruchy, které pokud nejsou diagnostikovány a léčeny zamezí zlepšení.

 

Pacienti u kterých má být diagnostikována migréna by měli mít nejméně pět bolestí hlavy, které trvají mezi 4 -72 hodinami.
- Bolest na jedné straně hlavy.
- Pulzace v bodech bolesti.
- Střední až silná bolest.
- Nevolnost a / nebo zvracení.
- Bolest je zhoršena zvukem nebo světlem.
- Bolest se zhoršuje rutinními činnostmi.

Migrény mají obvykle čtyři fáze: prodrom (pre-migréna), auru, útok a postdrome (post-migréna).

První migrény se zpravidla objevují s nástupem dospělosti. Je důležité porozumět tomu, co se s vámi při záchvatu migrény děje, abyste to dokázali vysvětlit svému okolí a správně popsat lékaři. Pochopení průběhu migrény vám také může pomoci zvládat obavy z jejího nástupu. Zhruba třetina lidí trpících migrénou už většinou předem pozná, že se záchvat blíží. Několik hodin dopředu cítí, že s nimi není něco v pořádku (podrážděnost, hyperaktivita, euforie, deprese a chuť k jídlu). Samotná ataka může trvat několik hodin, ale klidně i několik dní. Ještě následující den po záchvatu člověk pociťuje dozvuky. Během postdromové fáze se u pacientů často vyskytují příznaky podobné ME / CFS (extrémní únava, zmatenost) a bolest hlavy, která se objeví při naklonění hlavy. Záchvaty migrény mohou někdy přijít náhle a zcela neočekávaně. Lidé trpící těžkou migrénou popisují momenty, kdy je nástup migrény v podobě nevolnosti, zvracení nebo poruchy zraku postihl při běžných aktivitách mimo domov. Například při cestování hromadnou dopravou nebo v práci. V tu chvíli je pro každého migrenika zásadní dostat se domů do klidu, ticha a tmy, aby se izoloval od vlivů, které mohou migrénu ještě zhoršit. I na takové neočekávané momenty
se můžete připravit.

Mnoho užitečných odkazů najdete na Migréna-help https://www.migrena-help.cz/.
https://www.helpnet.cz/…/zpusobu-jak-lecit-migrenu-je-rada-n…
https://www.prohealth.com/…/migraines-headaches-fibromyalgi…
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onem…/cefalea/
https://www.mdedge.com/…/headache-…/migraineurs-fibromyalgia
https://www.theraspecs.com/…/neurological-implications-of-…/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6068065/
https://www.news-medical.net/…/Fibromyalgia-and-Headaches.a…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM