FibroLux

02.12.2022 20:20

Fibromyalgie (FM) je časté onemocnění, jehož celosvětová prevalence se pohybuje až u 12,5 % žen a 5,1 % mužů. K jejím klíčovým rysům patří rozšířená bolest a citlivost, vysoká úroveň poruch spánku, únava, kognitivní dysfunkce a emoční utrpení. U FM je postižen jak centrální, tak periferní nervový systém. Změny objemu šedé hmoty ve specifických oblastech mozku, snížená funkční konektivita v sestupném systému modulujícím bolest a zvýšená aktivita v matrici bolesti svědčí o centrální senzibilizaci. Zvýšená demyelinizace periferních nervů, snížení počtu kožních a intraepidermálních nervových vláken a přítomnost senzorických příznaků, jako je parestezie, hyperalgezie a alodynie, svědčí o postižení periferních nervů. I po několika desetiletích výzkumů se však stále jedná o zdravotní stav s nedostatkem objektivních diagnostických markerů a špatně pochopenou etiopatogenezí, které brání ve výzkumu, diagnostice a léčbě.

Nadále představuje neuspokojenou potřebu, pokud jde o farmakologickou léčbu, mnoho pacientů nedosahuje dostatečné úlevy při současných možnostech léčby. Žádný z dostupných léků není plně účinný proti celému spektru příznaků. V roce 2009 byly v USA schváleny dle doporučení FDA tři preparáty pro její léčbu:

  • Lyrica - léčivo pregabalin (doporučený jsou dávky 300 mg a 450 mg na den)

  • Cymbalta, Xeristar - léčivo duloxetin (doporučená je dávka 60 mg denně)

  • Savella, Joncia - léčivo milnacipran

Jednalo se o léky na léčbu neuropatické bolesti, jenže výzkumy potvrdily, že tato schválená léčba na léčbu primární chronické rozšířené bolesti (fibromyalgie) nepomáhá a u pacientů se vyskytuje mnoho nežádoucích účinků. Pacienti mají obvykle problém tyto léky užívat kvůli nízké účinnosti, nepříjemným nebo závažným vedlejším účinkům, nebo obojímu.

EMEA (European Medicines Agency) neschválila žádný z těchto preparátů pro léčbu fibromyalgie v Evropě, tudíž ani v ČR. European Medicines Agency (EMEA) a European League Against Rheumatism (EULAR) též vydaly svá doporučení, která se neshodují s doporučeními Food and Drug Administration.

V září 2022 Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) udělil povolení 510(k) laseru FibroLux od společnosti Multi Radiance Medical

FibroLux není lék na fibromyalgii. Předpokládá se, že půjde o doplňkovou léčbu k získání dočasné úlevy od bolesti zvláště v kombinaci s cvičením. Společnost testovala jeho účinnost pouze po dobu tří týdnů, což znamená, že zatím není jasné, jak trvalá je úleva od bolesti. Někteří účastníci studie si stěžovali na bolest a svědění kůže.

Douglas Johnson, LAT, ATC, senior viceprezident pro klinické a vědecké záležitosti společnosti Multi Radiance Medical: "Jedná se o skupinu [pacientů], která nikdy neměla možnost volby. Stále jim říkají 'Jdi a začni cvičit, jdi a užívej tenhle lék, nebo nedělej nic'. To jsou vaše možnosti. Lidé, kteří trpí fibromyalgií, potřebují mít k dispozici armádu možností, a právě to v péči chybí. FibroLux je další možností k rychlé úlevě od bolesti prakticky bez vedlejších účinků. Nejenže tlumí bolest, ale ovlivňujeme neurologické funkce jiným způsobem."

Přístroj funguje tak, že do kůže vysílá záblesky světla rychlostí jedné miliardtiny sekundy. Po poranění se v buňkách může hromadit oxid dusnatý, který pomáhá snižovat reakci na bolest. Někdy však buňky ucpává a brání jim ve vytváření energie. Takzvaný "super pulzní laserový zářič o více vlnových délkách" dokáže proniknout do kůže a vyrazit oxid dusnatý z buněk. Tím urychlí proces hojení, podpoří regeneraci tkání a zmírní bolest a zánět.

Společnost Multi Radiance Medical použila tuto technologii i v jiných zařízeních zaměřených na léčbu svalových bolestí. Bylo prokázáno, že pomáhá snižovat bolest u lidí s osteoartrózou kolenních kloubů, bolestí bederní páteře a chronickou bolestí krku a ramen.

Spojte to s cvičením

Lékaři často doporučují pacientům s fibromyalgií cvičit tak často, jak jen mohou. I pět minut pohybu třikrát týdně může být užitečných, řekl doktor Scott Zashin, certifikovaný internista a revmatolog v Dallasu. Aerobní cvičení zvyšuje hladinu endorfinů, zlepšuje spánek a pohodu. "Všechny pacienty s fibromyalgií nabádáme k aerobnímu cvičení a mnoho pacientů toho není schopno, protože buď trpí velkými bolestmi, nebo silnou únavou," uvedl pro Verywell Zashin, který na projektu FibroLux není zainteresován.

Pacienti s fibromyalgií se potýkají se ztuhlostí a bolestí svalů, zlepšení regenerace svalů by mohlo pacienty povzbudit k častějšímu cvičení. Společnost Multi Radiance Medical vyvinula i další produkty laserové terapie, které snižují svalovou bolest a únavu z cvičení. "Obvykle se při cvičení může stát, že si vytvoříte postoj 'žádná bolest žádný zisk'. My říkáme, že můžeme dosáhnout zisku bez bolesti," řekl Johnson. Společnost Multi Radiance Medical testovala přístroj na skupině lidí, kteří podstoupili léčbu světlem, na skupině, která terapii spojila s cvičením, a na skupině s placebem. Zjistili, že spojení světelné terapie s cvičením vedlo k ještě lepším výsledkům. "Bylo to něco jako dvojitá výhra, chcete-li. Nejenže jsme jim pomohli zvládnout bolest, ale také jsme jim mohli pomoci zlepšit cvičení."

Na rozdíl od farmakologické a jiné systémové léčby, která léčí bolest po celém těle, se FibroLux zaměřuje na určité bolestivé body. Ošetření každého bolestivého bodu trvá jen několik minut, takže terapeutické sezení bude pravděpodobně trvat čtyři až 36 minut. Mohl by doplnit léčebný režim, cvičení, masáže a ostatní terapie. Přestože zařízení vydává vysokoenergetické světelné záblesky, nepůsobí žádné teplo ani bolest. Ve skutečnosti je natolik bezpečné pro oči a kůži, že ho pacient může používat sám doma. Johnson odhaduje, že cena výrobku bude 2 000 až 3 000 dolarů (50 – 70 tisíc Kč).
https://www.verywellhealth.com/fibrolux-laser-therapy-fibromyalgia-pain-6751511
https://www.empr.com/home/news/fibrolux-laser-therapy-cleared-to-treat-pain-associated-with-fibromyalgia/
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm?ID=K212189
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/nalezen-novy-mechanismus-patogeneze-primarni-chronicke-rozsirene-bolesti-fibromyalgie/
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/leky/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-fm/

Není laser jako laser

Používání „tvrdých“ laserů v chirurgii a onkologii je standardní, ověřenou metodou. Naproti tomu „biodynamické“ účinky měkkých laserů prokázány nejsou. Žádná ze specifických vlastností laserového záření nemá fotobiologické účinky. Ani rovnoběžnost záření, ani monochromatičnost, ani koherence záření nemají vliv na interakce světla s atomy a molekulami. Laserové světlo nemůže mít jiný účinek než světlo obyčejné. Laserový paprsek se nedostane dostatečně hluboko, aby mohl ozářit chorobou postižené tkáně nebo akupunkturní body. Do hloubky 1 cm dosahuje méně než 1% původního záření, a ještě významnější je to, že už v hloubce několika desetin mm ztrácí laserové světlo svou koherenci. A právě té jsou připisovány specifické biologické vlastnosti laserového záření. Byla provedena řada laboratorních experimentů a klinických studií, které ověřovaly účinnost měkkých laserů. V žádném z nich se nepodařilo potvrdit udávané biodynamické účinky nízkoenergetických laserů. Popisované léčebné efekty léčby laserem jsou tedy výsledkem jen placebového efektu.
https://www.sisyfos.cz/clanek/872-laserterapie



Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.