"Flare" - zhoršení zdravotního stavu při fibromyalgii

01.07.2023 12:47

Život s fibromyalgií je jako jízda na horské dráze - nikdy nevíte jak vám bude za týden, za den za hodinu...

Fibromyalgie (FM) je dynamické onemocnění projevující se především primární chronickou celotělovou bolestí, výraznou únavou, spánkovými poruchami, mozkovou mlhou a mnoha dalšími zdravotními potížemi vyskytující se obvykle ve spektru s řadou dalších zdravotních stavů. https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/

Termín dynamické onemocnění je relativně nový pojem, který znamená, že příznaky postižení nebo zdravotního stavu kolísají. To znamená, že lidé mohou mít lepší a horší dny, a každý den je jiný nebo nepředvídatelný. Protože stav není konzistentní, je třeba každý den hodnotit na základě aktuální situace nezávisle na předchozím dni; navíc se příznaky mohou v průběhu dne měnit. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgie-je-dynamicke-postizeni/

U většiny lidí s fibromyalgií se zdravotní potíže mění ze dne na den. V průběhu času se objevují období, kdy jsou příznaky nejhorší, a jiná období, kdy jsou snesitelnější. Tato období, kdy příznaky zesílí, se obvykle označují jako "flare" (zhoršení fibromyalgie).

Každodenní zdravotní výkyvy nejsou totéž co "flare"

 "Flare" je výrazné zhoršení zdravotního stavu obvykle se zřetelným vzorcem. Jsou hlavní součástí tohoto onemocnění a může k nim dojít bez varování. Pro danou osobu je fyzicky i emocionálně vyčerpávající. Při "flare" se zvyšuje intenzita příznaků, jako např. celodenní bolesti a únava, neosvěžující spánek, trávicí potíže, "brain fog" (mozková mlha). Snadněji dochází k přetížení smyslů a emočnímu rozladění. Na rozdíl od každodenních výkyvů zhoršení trvá obvykle několik dní, týdnů či měsíců (např. zimní období). U jednotlivých osob se může výrazně lišit. Závažnost příznaků během zhoršení nemusí být u všech stejná.

K nejčastějším spouštěčům "flare" patří:
  • Zvýšená námaha
  • Změny počasí
  • Nedostatečný spánek
  • Změny v léčbě
  • Nachlazení/infekce/přidružená onemocnění
  • Jakékoli trauma, včetně úrazu, operace, porodu nebo tetování
  • Hormonální nerovnováha/menstruační cyklus
  • Emocionální stres
  • Nevhodná strava

Vedení záznamů (deník/aplikace) o činnostech, stravě, spánku a příznacích fibromyalgie může pomoci identifikovat konkrétní spouštěče a minimalizovat je. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/denik/

Zabránit tomu, aby ke zhoršení vůbec došlo, je méně komplikované než ho léčit

Bohužel existuje jen málo léčebných postupů, které fungují specificky na zvládání "flare". Běžná léčba fibromyalgikům obvykle nepomáhá. Nasazování nové léčby, která zabírá až po několika týdnech zhoršení také zpravidla nezlepší. Tím, že příčina fibromyalgie vzhledem k jeho složitosti dosud nebyla zcela objasněna se léčba zaměřuje na minimalizaci zhoršení.

Mezi běžné metody zvládání "flare" patří:
  • Klid/odpočinek, jak fyzický, tak psychický
  • Relaxační techniky
  • Jemné protahování
  • Vyvážený jídelníček/dostačný pitný režim
  • Spojení s podpůrnou skupinou/pacientem/přítelem
  • Psycholog/lékař

Přestože některé spouštěče nemůže člověk ovlivnit, jako např. počasí, lze snížit pravděpodobnost zhoršení prevencí.

Klíčovým prvkem prevence je dodržování tempa/rutiny

Ačkoli se doporučuje zůstat aktivní, je zásadní omezit nadměrnou námahu a nedělat toho příliš mnoho. Klíčem je umírněnost. Pokud člověk s fibromyalgií překročí své limity ve dnech, kdy je mu lépe "odměnou" mu bude více špatných dnů.

I když neexistuje žádná specifická dieta doporučená pro osoby s fibromyalgií, zdá se, že existují určité potraviny, které příznaky fibromyalgie zhoršují. Studie ukazují, že středomořská, vegetariánská a strava s nízkým obsahem lepku a FODMAP může pomoci zlepšit příznaky fibromyalgie. https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/strava/

Mezi faktory, které negativně ovlivňují FM patří mimo jiné nadváha/obezita, fyzická neaktivita, kouření, psychická nepohoda.

Kromě omezení spouštěčů je užitečné si tato období dopředu naplánovat. Lidé s fibromyalgií vědí, že po vybočení z rutiny je čeká zhoršení, a proto si musí vyhradit potřebný čas na zotavení a také se obklopit předměty, které v tomto období potřebují mít po ruce. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/a10-veci-ktere-je-dobre-mit-po-ruce/

Zvládnutí "flare" může být někdy velmi obtížné

Při fibromyalgii je každá činnost obtížnější. Lidé nemohou pracovat a doma jsou jen minimálně funkční. Jedním z náročnějších činností, kromě zvládání příznaků, je vedení domácnosti. Domácnost je v chaosu a neschopnost poradit si s nepořádkem zvyšuje stres, který může vést ke zhoršení příznaků. Kromě bolesti, únavy, problémů v práci a nepořádku v domácnosti se fibromyalgici potýkají se závažnými poruchami kognitivních funkcí. Někteří lidé jsou příliš dezorientovaní na to, aby mohli bezpečně řídit, a mají problém dát dohromady i jednu větu, něco najít, zapamatovat si, vyřídit něco "důležitého". Jen málo lidí prožívá fibromyalgii izolovaně a někdy dochází k třenicím, když jsou ostatní členové rodiny vyzváni, aby vás zastali v domácnosti.

Podtrženo a sečteno:

Fibromyalgie se nedá vyléčit. Období zhoršení je něco, s čím pacienti musí počítat a naučit se vypořádat. Pomocí identifikace spouštěčů a preventivních opatření lze snížit četnost "flare".

 

Život s fibromyalgií může být náročný, ale je důležité si uvědomit, že na své cestě nejste sami. Fibromyalgií trpí miliony lidí, existuje mnoho svépomocných skupin, kde si s lidmi můžete vyměnit informace a být si navzájem oporou.

 

Jelikož se FM vyskytuje ve spektru s dalšími onemocněními je důležité je identifikovat a léčit. I zlepšení jednoho příznaku může zlepšit kvalitu života.

 

Nezapomeňte se k sobě chovat ohleduplně a nebojte se vyhledat podporu svých blízkých, kteří vám pomohou zvládnout vzestupy a pády života s fibromyalgií.

https://www.verywellhealth.com/fibromyalgia-flares-triggers-symptoms-coping-716151
https://www.healthline.com/health/fibromyalgia/fibromyalgia-flare-up
https://www.medicalnewstoday.com/articles/315646
https://fibromyalgik.webnode.cz/


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.