GABA - kyselina gama-amino máselná

02.05.2019 20:13


Zlepšuje spánkový cyklus, zvyšuje kvalitu spánku a stimuluje produkci růstového hormonu (HGH). Snižuje vyčerpání, únavu a bolest. Přispívá k dobré náladě, zvyšuje hladinu energie během dne, podporuje metabolismus a odbourávání tuků, stejně tak i růst svalové hmoty a její regeneraci. Navíc pozitivně ovlivňuje nervový systém (snižuje úzkost) a má zklidňující účinky. Je doporučována u premenstruačního syndromu (PMS) a ke snížení krevního tlaku. 

https://gymbeam.cz/gaba-120-kaps-gymbeam.html
 

JAK POZNÁTE, ŽE VÁM CHYBÍ GABA?
- Honí vás více chutě nejen na sladké, ale celkově na více sacharidů než obvykle.
- Třesete se, máte návaly, zvýšenou tepovou frekvenci, potíte se, máte ledové ruce, pociťujete brnění či mravenčení.
- Máte žaludeční a trávicí potíže, bolesti hlavy, závratě či dráždivý tračník.
- Trápí vás úzkosti, deprese, možná také strach, že na něco zapomenete anebo nevysvětlitelná nervozita.
- Vyskytují se u vás migrény, chronická nespavost, hučení v uších či bolesti svalů.

https://www.fit-house.cz/magazin-fitness-a-zdravi/gaba-jako-potrebna-brzda-v-mozku/

 
Nerovnováha neurotransmiterů je považována za hlavní příčinu mnoha příznaků fibromyalgického syndromu. 

Hladina GABA u FM je buď nízká nebo neúčinná. 

To způsobuje úzkost, nepokoj, neschopnost soustředění, zesílení bolesti, depresi a fibrofog. 

Vzhledem k úzkému vztahu mezi GABA a glutamátem se příznaky nedostatku GABA překrývají s nadbytkem glutamátu v mozku. Zvýšený glutamát je spojen s řadou neurologických onemocnění. 

GABA uklidňuje mozek, podílí se na spánku, relaxaci, regulaci úzkosti a svalového napětí. Nízké hladiny GABA u FM mohou mít za následek bolest břicha, zácpu a zhoršený střevní průchod. Výsledkem nedostatku GABA je nervozita, úzkost a panické poruchy, agresivní chování, asociální chování, nedostatek pozornosti, syndromy chronické bolesti a mnoho dalších poruch. fibromyalgik.webnode.cz/news/dysbalance-neurotransmiteru-u-fm/


GABA receptory – pojítko mezi psychózou a úlevou od bolesti, přizpůsobení hladiny GABA tiší bolest lépe než cokoliv jinéhohttps://kopac.cz/gaba-receptory-pojitko-mezi-psychozou-a-ulevou-od-bolesti/
 

Problémy s hormony jsou často doprovázeny dysfunkcí GABA. 

Mnoho žen trpí nízkým progesteronem. Progesteron a GABA pracují společně, a proto pacient může mít problémy s GABA, které jsou způsobeny nerovnováhou progesteronu.
Další příčiny dysfunkce GABA jsou anémie, špatná produkce energie, dysfunkční metabolismus amoniaku (často způsobený špatnou funkcí střev), špatný metabolismus cukru v krvi a toxicita. 

https://www.cooleydc.com/natural-approach-fibromyalgia/
 

GABA je zvláště důležitá pro osoby diagnostikované se zánětlivými zažívacími potížemi, neboť tento neurotransmiter může napomoci regulaci vnímání bolesti střeva. 

V jedné studii byly podávány perorální kmeny bifidobakterií a vykazovaly zvýšení produkce GABA a také sníženou bolest.
Správné hladiny GABA jsou nezbytné pro zvýšení mozkového neurotrofického faktoru (BDNF), což je protein podněcující např. růst mozkových buněk (usnadňuje růst a funkci neuronů). Je důležité udržovat zdravou hladinu BDNF, protože nízké hladiny tohoto proteinu jsou spojeny s horší pamětí a stavy spojenými s demencí, jako je Alzheimerova choroba. https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kyselina-gama-aminomaselna-gaba-jake-ma-v-tele-funkce/
 

GABA nejde doplnit pomocí potravin, naopak je nutné vyřadit ze stravy:

Cukr, celá zrna, vysoce sacharidová strava, kofein, čokoláda, umělé sladidla a příchutě, potravinářské přídatné látky a barviva mohou poškodit nebo narušit množství GABA. Z tohoto důvodu je třeba tyto látky ze stravy vyloučit či je omezit. Potraviny, které nejsou u FM vhodné pro vysoký obsah glutamátu: parmezán, roquefort sýr, rajčatová šťáva, hroznová šťáva a hrášek. Práškové bílkoviny, aminokyselinové přípravky, kolagen, vývar z kostí (zejména kuřecí).
Citlivost na lepek je běžná u pacientů s nízkou GABA. Je to proto, že gluten interferuje s enzymem potřebným pro výrobu GABA.
 https://www.cooleydc.com/natural-approach-fibromyalgia/
 

Ke zvýšení hladiny GABA pomáhá: 

Magnesium, kořen kozlíku lékařského, vitamíny B (především B6), vitamín K, ashwagandha (indický ženšen), theanin, taurin a serotonin. https://www.jacobsladdercenter.com/doc/research/other/How-to-Increase-GABA-and-Balance-Glutamate.pdf
Kozlík lékařský získal pozornost pro svou interakci s kyselinou gama-aminomáselnou (GABA), chemickou látkou, která pomáhá regulovat nervové impulsy ve vašem mozku a nervovém systému. Výzkumníci ukázali, že nízké hladiny GABA související s akutním a chronickým stresem jsou spojeny s úzkostí a nízkou kvalitou spánku.
Bylo zjištěno, že kyselina valerenová inhibuje rozklad GABA v mozku, což má za následek pocity klidu, působí proti úzkosti. https://www.healthline.com/nutrition/valerian-root#section2
Kořen kozlíku lékařského se v historii používal jako sedativum, snad proto, že zvyšuje účinek GABA na jeho receptory, podobně jako některé kořeny ženšenu a kava kava. Serotonin zvyšuje GABA a jeho výchozí suroviny (prekurzory serotoninu) tryptofan a 5-HTP, zvyšují aktivitu GABA. https://www.celostnimedicina.cz/sto-poslu.htm#ixzz5k7ECAiT0
Jako doplněk lze zakoupit syntetickou formu GABA. Současný lékařský názor je, že neprochází hematoencefalickou bariérou (BBB), a proto nekoriguje nerovnováhu neurotransmiteru. Oproti tomu pacienti si ji chválí, nezbývá než vyzkoušet. Mimo tablet a sypkého prášku se prodává i černý čaj s vysokým obsahem gamma - aminomáselné kyseliny (zkratka GABA), který má dvacetkrát větší obsah GABA než obyčejný černý čaj https://www.zdrave-oleje.cz/765-gaba-cerny-caj-100g.html.

Paradoxně můžete zvýšit produkci GABA zvýšením glutamátu, protože vaše tělo používá glutamát k výrobě GABA. Aby se zvýšila produkce glutamátu, může to pomoci přidat prekurzory glutamátu do svého jídelníčku nebo doplňkového režimu.
 

Některé prekurzory:

5-HTP: Vaše tělo převádí 5-HTP na serotonin a serotonin může zvýšit aktivitu GABA. 5-HTP je syntetická forma tryptofanu, která se nachází v mase z krocana. Zdroje tryptofanu z potravin opět neprochází BBB tak, jak to dělá 5-HTP.
Glutamin: Vaše tělo přemění tuto aminokyselinu na glutamát. Glutamin je dostupný v doplňkové formě a je přítomen v mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích, pšenici a některé zelenině.
Taurin: Můžete jej užít v doplňkové formě a také získat přirozeně z masa a mořských plodů. Taurin je často přidáván do energetických nápojů.
Theanin: Tento prekurzor glutamátu zřejmě snižuje aktivitu glutamátu v mozku blokováním receptorů a zároveň zvyšuje hladiny GABA. Je přirozeně obsažen v čaji a je k dispozici také jako doplněk.
Probiotikum nazývané Lactobacillus rhamnosus může podle studie z roku 2011 také změnit funkci GABA ve vašem mozku. 

https://www.verywellhealth.com/treating-gaba-and-glutamate-dysregulation-716040
www.fibrodaze.com/neurotransmitters-fibromyalgia/

 

Několik léků, které jsou v současné době na trhu, mění mozkovou aktivitu GABA. Mnoho z nich bylo testováno a / nebo používáno jako léčba FM. Tyto léky se nazývají agonisté. Nezvyšují hladiny neurotransmiterů, ale naopak zvyšují aktivitu stimulačních receptorů. 

Agonisté GABA:

Benzodiazepiny: Tyto léky potlačují centrální nervový systém. Mezi běžné benzodiazepiny patří Ativan (lorazepam), Klonopin (clonazepam), Valium (diazepam) a Xanax (alprazolam). Benzodiazepiny jsou někdy předepisovány pro FM, zvláště když je přítomna nespavost a úzkost.
Xyrem (nátriumoxybutyrát) a GHB (kyselina gama-hydroxymáselná): Xyrem je schválen pro některé příznaky narkolepsie a studie ukázaly, že je účinný jako léčba FM; americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) ho však odmítl schválit pro FM z důvodu bezpečnosti.
Non-Benzodiazepine Hypnotics: Tato léková třída zahrnuje populární léky na spaní Ambien (zolpidem), Sonata (zaleplon) a Lunesta (eszopiclone). Tyto léky se chemicky liší od benzodiazepinů, ale fungují podobně. Některé studie ukázaly, že tato třída léčiv může zlepšit spánek a možná bolest u FM. Žádný z těchto léků neprošel FDA ke schválení speciálně pro FM. V ČR tyto léky mohou být pod jinými názvy, hledejte dle účinné látky.


Jedna malá studie naznačuje, že při cvičení jógy vzrostla hladina GABA o 27 %.

Užívání extraktů GABA je spojeno se zlepšením kvality a délky spánku, a to i tehdy, když je v těle kofein. https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kyselina-gama-aminomaselna-gaba-jake-ma-v-tele-funkce/

 

Lékařka Ginevra Liptan ve své knize „The FibroManual“ doporučuje léčbu spánku pomocí kombinace GABA (250-750 mg) a glycinu (1000 mg), dvou aminokyselin, které se prodávají jako volně prodejné doplňky. GABA snadno neprochází hematoencefalickou bariérou, a je nutné ji spárovat s glycinem, jinou aminokyselinou, pro lepší penetraci.
„Glycin také působí jako inhibiční neurotransmiter a pomáhá zpomalit mozkovou aktivitu, takže kombinace GABA a glycinu může mít další zklidňující účinek,“ píše dr. Liptan ve své knize.
Glycin se užívá např. při snížené duševní výkonnosti, ve stresových situacích a při psycho-emocionálním stresu.
cs.housepsych.com/glitsin-instruktsiya-po-primeneniyu_default.htm  
store.prohealth.com/products/prohealth-amino-sleep-120-capsules-ph433
fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/spanek/

 

Glycin je inhibiční neuropřenašeč – stará se o správný přenos informací mezi nervovými buňkami, podporuje tvorbu kreatinu a dalších látek, které jsou zdrojem energie, zabraňuje rozpadu svalové hmoty a podporuje proces jejího budování, vyšší dávky glycinu snižují hladinu krevního cukru, je třeba dodržovat dávkování, aby nedošlo k hypoglykémii, působí proti překyselení žaludku. Prodává se v prášku nebo v tabletách např. zde:https://4fitness.cz/glycin-1-kg/
Užívání GABA a glycinu může podpořit hluboký spánek. Několik výzkumných studií prokázalo, že pacienti s fibromyalgií mají potíže s udržováním hlubších, regeneračních fází spánku. I když je omezený výzkum na podporu používání GABA / glycinu pro hluboký spánek po téměř měsíci používání kombinace GABA / glycinu pacientka s FM Donna si pochvaluje, že to funguje! Už se probouzí jen jednou za noc a má méně úzkosti. Zlepšení potvrdil i přístroj, který má na lůžku a monitoruje kolik času je vzhůru. Je spokojená s pokrokem, který dosud udělala pomocí GABA / glycinu. Považuje to za krok správným směrem. 

Než začnete užívat GABA poraďte se se svým lékařem. Podle některých online zdrojů se GABA nedoporučuje pro osoby, které užívají léky proti úzkosti nebo antidepresiva, a může se ovlivňovat i s určitými přípravky na uvolnění svalů na předpis nebo léky proti bolesti. https://nationalpainreport.com/my-story-how-im-using-amino-acids-to-improve-sleep-8833148.html

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete informovanost nejen o FM.