Infarkt, nebo panika?

01.05.2020 19:52


Lidé si často pletou paniku a příznaky ji doprovázející se srdečním či jiným tělesným onemocněním. Je to většinou tím, že nemají dostatek informací o tomto onemocnění.
Hlavními příznaky nemoci srdce jsou dušnost a bolest na hrudi, občasné bušení srdce a slabost. Tyto příznaky u srdečních chorob jsou obvykle přímým důsledkem námahy. Čím víc se tělesně namáháte, tím jsou příznaky výraznější. Projevy obvykle ustupují, když odpočíváte.

Při panickém záchvatu je to jiné. Příznaky se často objevují i při odpočinku, zcela nečekaně, a jejich průběh nezávisí na námaze. Samozřejmě, že se symptomy paniky mohou objevit i během cvičení nebo se mohou během cvičení zhoršit. Ale liší se od příznaků srdeční choroby (a zejména srdečního infarktu) tím, že se mohou stejně často objevit při odpočinku.

Nejdůležitější je, že nemoci srdce téměř vždy vyvolají změnu na EKG. Při panickém záchvatu nejsou žádné patologické změny na EKG patrné. Jediným nálezem bývá lehce zvýšená srdeční frekvence. Takže pokud bylo EKG vyšetření v pořádku, můžete předpokládat, že vaše srdce je zdravé. https://www.lundbeck.com/…/…/pdf/Brozury/Panicka_porucha.pdf

Mnohé studie prokázaly, že u pacientů, kteří žijí s chronickou nebo opakující se bolestí, se mohou rozvinout úzkostné poruchy v důsledku stresového působení bolesti, přičemž úzkostné příznaky mohou přetrvávat dokonce i po následném zaléčení primární bolestivé komplikace. 

https://www.tribune.cz/clanek/34157
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/so…/uzkostnost/uzkostnost/

U fibromyalgiků jsou přítomny různé srdeční choroby a abnormality srdeční činnosti. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/pribuzn…/onemocneni-srdce/

Jak poznat infarkt a jaké jsou nejčastější příčiny bolesti na hrudi?
https://cs.medlicker.com/1180-bolest-na-hrudi
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/s…/bolest/bolest-na-hrudi/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM