KOSTRČ

11.09.2010 20:16

Kostrč a svaly pánevního dna jsou často příčinou obtíží, které mohou být v oblasti pánve, ale také značně vzdálené a zdánlivě s touto oblastí nesouvisejí - např. bolesti hlavy  nebo závratě.

Rehabilitační lékař nebo fyzioterapeut dokáže  tyto obtíže správně  diagnostikovat a účinně zaléčit.

Kostrč je jednak součástí pánve, která tvoří spolu s vazy kostěný kruh, který nese celou páteř a přenáší váhu hlavy, krku, horních končetin a trupu na dolní končetiny, jednak je součástí pánevního dna, neboť se na ní upínají 2 svaly pánevního dna. Svaly pánevního dna jsou vedle bránice a břišních svalů významnou složkou břišního lisu  s vlivem na dýchání.

Kostrč či kost kostrční (os coccygis) je malá kost  vzniklá srůstem posledních obratlů, která je pozůstatkem zakrnělého ocasu. Vzniká srůstem tří až pěti posledních obratlů a má trojúhelníkovitý tvar. Srostlé obratle se ale původním obratlům podobají jen velice málo, jelikož z jejich původního tvaru obsahují pouze obratlové tělo. Nachází se v oblasti zadní části pánve. Nad ní se nachází křížová kost, se kterou je spojena chrupavkou (tzv. synchondrźa) vycházející z báze kostrče a směřující k hrotu křížové kosti. Vlivem chrupavčitému spojení mezi těmito kostmi je možné docílit určité mobility spoje, který umožňuje kývavý pohyb.

 

 

Postižení kostrče je daleko častější u žen - pád na zadek, dlouhé sezení na tvrdé podložce, těžký porod, záněty pohlavních a močových orgánů event. tlustého střeva.

Zvýšené napětí svalů pánevního dna  mohou ale vyvolat i dlouhodobé stresy.

 

 

Syndrom kostrče a pánevního dna:

https://www.medicabaze.cz/index.php?sec=term_detail&termId=71&tname=Syndrom+kostr%C4%8De+a+p%C3%A1nevn%C3%ADho+dna

 

MOBILIZACE KOSTRČE A UVOLŇOVÁNÍ SVALŮ PÁNEVNÍHO DNA

 

Příznaky kostrčového syndromu:

Hlavně jsou to :
 
Bolesti  v kříži a v oblasti kostrče s vyzařováním do břicha
Bolestivost kostrče při delším sezení zvláště na tvrdé podložce

Vlastní postup mobilizace kostrče a uvolňování svalů  pánevního dna:

  1. uvolnění prstem terapeuta přes konečník – cílem je rozmasírování stažených svalů a uvolnění kostrče. Ke zmenšení bolesti při výkonu se používají analgetické čípky. Po výkonu nesmí pacient do druhého dne sedět a pro den výkonu se nedoporučuje ženám pohlavní styk
  2. uvolňování hýžďového svalu pomocí postizometrické relaxace – metody příjemnější pro pacienta, neboť  se ke kostrči nejde přes konečník
  3. aktivní cvičení  pacienta s fyzioterapeutem  a samozřejmě cvičení doma - naučíme cviky, které  výborně doplní odbornou léčbu

Závěr: kostrčový syndrom  je poměrně častý problém, postihuje hlavně ženy  všech věkových kategorií. Rehabilitační léčba přináší velmi dobré  dlouhodobé výsledky.