Nedostatek spánku přispívá k cukrovce a obezitě

01.02.2014 10:46

www.eurekalert.org
Kdo spí málo nebo nepravidelně a narušuje tak své vnitřní biologické hodiny, je více ohrožen cukrovkou či obezitou, potvrdili američtí vědci v krátkodobých i epidemiologických studiích.
Šest týdnů trval nový výzkum vědců z Brigham and Women´s Hospital v  Bostonu, jehož výsledky zveřejnili v odborném časopise Science Translational Medicine. Badatelé sledovali dobrovolníky v  kontrolovaném laboratorním prostředí, kde v rámci experimentů  zkracovali a narušovali spáčům přirozený spánek, napodobovali režim práce na směny či časový posun (jet lag), posílali je spát v  neobvyklou hodinu. Vědci sledovali, jak se doba a délka spánku, strava  a množství fyzické aktivity projeví na jejich metabolismu, hladině  cukru v krvi.
Ukázalo se, že nedostatek spánku a narušení přirozeného biologického  rytmu se na metabolismu projevuje nepříznivě. Hladina cukru po jídle stoupá příliš, neboť slinivka unavených a nepravidelných spáčů neprodukuje dostatek inzulinu.

Noční bdění vede k tloušťce

Podle vědců nedostatek odpočinku rovněž vede k přírůstku hmotnosti – při nezměněném typu stravování a charakteru fyzické aktivity to za rok může podle výsledků studie činit až 4,5 kilogramu. Zvýšená koncentrace glukózy a snížená tvorba inzulínu zase zvyšuje riziko vzniku cukrovky.
„Lidé s vrozenými dispozicemi nebo ti, kteří již mají nakročeno k cukrovce, prací na směny a nočním bděním velmi zvyšují nebezpečí vypuknutí této choroby v plné síle. Toto riziko je výrazně vyšší než u těch, kteří pracují pravidelně a ve dne a v noci spí,“ tvrdí autor studie neurolog Orfeu M. Buxton.

https://www.sanquis.cz/index1.php?linkID=txt191



 

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian