Novoroční předsevzetí s FM

01.01.2020 16:41

Je konec roku, čas na to, aby člověk zhodnotil, co v tom roce udělal a čeho dosáhl. Osobně nejsem velkým fanouškem novoročních předsevzetí, protože je stejně skoro nikdo nedodrží. Není však na škodu zamyslet se nad našimi cíli, ke kterým je ale třeba přikročit vhodným způsobem. Cíle musejí být dosažitelné a musíme počítat se zdravotními výkyvy. Doporučuje se svůj cíl/cíle si zapsat do deníku; je prokázáno, že lidé, kteří si své cíle zapíší a udají si důvody proč chtějí nebo potřebují daných cílů dosáhnout, jich spíše dosáhnou. Pokud jste si vybraný cíl již někdy v minulosti zadali a nedosáhli jste ho, nezoufejte – zamyslete se nad tím, proč se to stalo, prolistujte deníkem. Díky zapisování do deníku odhalíte i některé příčiny svých zdravotních potíží, zda opravdu došlo ke zhoršení nebo je to jen váš subjektivní pocit apod. Deník vám pomůže se strategií zvládání zdravotního stavu. Zlepšení zdravotního stavu je cílem všech fibromyalgiků a lze toho dosáhnout také pomocí změny životního stylu https://fibromyalgik.webnode.cz/.

Zdravý životní styl znamená zhostit se odpovědnosti za vlastní rozhodnutí a dělat chytrá rozhodnutí ohledně svého zdraví nejen pro dnešek, ale i pro budoucnost. Jedná se o kombinaci následujících přístupů:
1) Ve fyzické rovině - správná výživa, správná strava, držet se fyzicky fit, vykonávat prospěšná cvičení, dostatečný odpočinek, správné zvládání stresu.
2) V rovině emocionální - samostatné podpůrné postoje, pozitivní myšlenky a stanoviska, pozitivní vnímání sebe sama.
3) Duchovní wellness - vnitřní klid, otevřenost vlastní kreativitě, důvěra ve vlastní vnitřní poznání.
4) Také je potřeba dávat a přijímat odpuštění, lásku a soucit, potřeba smát se a zažívat štěstí, potřeba radostných vztahů se sebou i ostatními.

Pokud teprve začínáte nenechte se odradit, že nedokážete dodržet vše co si naplánuje kvůli dnům, kdy vám je hůře. Musíte se naučit stanovit priority, opustit nezdravé zlozvyky a postoje, rozkládat síly, delegovat povinnosti, neobviňovat se z neúspěchu a v jednotlivých dnech dělat nejlépe jen to co vám nezhorší zdravotní stav. Přestaňte se litovat a říkat to nejde, nalhávat si, zavírat oči před problémy, vybírat si jen to co se vám hodí, změňte myšlení. Jesliže se něco z toho nepodaří nevěšte hlavu, začít můžete kdykoliv během roku, jen je důležité si uvědomit, že kdo nic nedělá nic nezmění ;)