Jak se obléct, aby to nebolelo

03.09.2019 03:21
Fibromyalgický syndrom negativně ovlivňuje všechny oblasti života a donutí vás postupně změnit celý váš šatník a botník

Vinou centrální senzibilizace bolest způsobují nebolestivé podněty (alodynie) a bolestivé podněty jsou vnímány mnohem silněji (hyperalgezie).

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/bolest/alodynie/

Jedním z projevů je taktilní alodynie, která se projevuje jako:

  • Pálivá bolest z pásků, ramínek podprsenky, ponožek a jiných stahujících částí oděvu.
  • Bolest z cedulek na košilích nebo stehů na oblečení.
  • Bolest z prostěradel, ručníků nebo přikrývek, které nejsou drsné.
  • Bolest při tření o předměty.
  • Bolest při objímání nebo dokonce při pevném stisku ruky.
  • Bolest při uchopení něčeho studeného z lednice nebo mrazáku.
  • Bolest při vstupu do extrémního chladu.

Upnuté, stahující, nepohodlné oblečení ze syntetických materiálů a nepohodlné boty na vysokém podpatku, co vaši nohu drží, jak ve svěráku je pro vás nepřítel číslo jedna.

Jak se obléct, aby to nebolelo:
Začněme od spodního prádla - podprsenky s kosticí a tlačícími ramínky, stahovací prádlo či vysoké kalhoty vyměňte za pohodlné, příjemné prádlo z bavlny či jiných přírodních materiálů. Fibromyalgici nesnesou nic co tlačí na hrudník, na břicho jelikož jim to může působit intenzivní, veliké bolesti, svědění i pocity pálení kůže. Během dne naše břicho díky několika gastropotížím mění svůj objem a kalhotky až do pasu, zvláště zakončené širokou pruženkou nejsou pro váš žaludek dobrá volba. Raději volte bikiny, které zvláště pokud si koupíte o 1 číslo větší, bez ozdob ze syntetických materiálů (krajka) ani na sobě nebudete cítit.

Nejbolestivějším kusem oblečení je bezesporu podprsenka, nejen, že nám svírá hrudník, ale ještě neskutečně tlačí do ramen :(Kostice píchají, syntetické materiály škrábou, pod prsy se potíme a naším největším přáním je si ji sundat.

Kupte si měkkou podprsenku, bez kostic a výztuží z přírodního materiálů a širšími ramínky, klidně o trochu volnější, abyste v  vydržely déle, než dojdete do auta.

Dobrou volbou, zvláště pokud chodíte na rehabilitace, na MRI, CT, RTG vyšetření jsou sportovní podprsenky bez zapínání - takové tílko pod prsa. Dokáže udržet i větší velikosti prsou na svém místě. Naopak pokud máte menší velikost, můžete zkusit i bandeau, jde prakticky jen o pruh látky přes prsa.

Dalším nenáviděným kusem oblečení jsou rukavice, čepice a ponožky, které silně svírají vaše paže, hlavu a nohy. Pokud je doma máte, zbavte se jich a pořiďte si takové, jenž snesete a nebudou na kůži způsobovat žádné otlaky. Nebudete téměř cítit, že je máte oblečené.

Doporučované jsou ponožky pro diabetiky z přírodních materiálů, jako je např. bavlna, bambus a měkké ponožky na spaní. Délku ponožek preferuje každý jinou, někdo snese pouze nízké ponožky, jiný klasické a někdo třeba vyšší. Rozdílné je to i co se týče punčocháčů, pokud si pořídíte bavlněné, co nemají stahovací efekt a mají nízký sed jsou pro někoho pohodlnější než kalhoty, na druhou stranu zvláště silonky se vám mohou špatně oblékat.

Ženy i muži s FM dávají přednost před upnutými jeans kalhotami spíše volnějším, pohodlnějším kalhotám z pružných materiálů, jako jsou tepláky. Ženy také legínám, harémkám apod. Opět vedou přírodní materiály a pohodlí. I když nejste sportovec ve sportovní módě se budete možná cítit pohodlněji než ve stylu, který jste nosily dosud.

Před pevným pasem je mnohem lepší pas pružný, zvláště pokud je pruženka opatřená knoflíkovými dírkami a můžete ji dle potřeby povolovat či utahovat. Některé netěhotné ženy s oblibou nosí těhotenské kalhoty, které přes bříško mají úpletovou vsadku a zejména pokud vás trápí časté nadýmání pro vaše bříško poskytují nebývalý komfort.

Při nákupu proveďme test v sedě: Když si zkoušíte kalhoty, nedělejte to před zrcadlem. Sedněte si, sehněte se a předkloňte se dopředu. Pokud se cítíte pohodlně, znamená to, že máte vyhráno.

V případě, že patříte k těm, trpí ztuhlostí či mají poškozenou jemnou zvažte, zda je pro vás vhodné oblečení na knoflíčky, spínátka, háčky.

U FM je doporučováno vrstvené oblečení, ze savých materiálů, aby nedošlo ani k prochladnutí, ani ke zpocení a zapínání např. na zdrhovadlo je poměrně rychlé na rozepnutí.

Mnoho fibromyalgiků trápí onemocnění ramen, nemohou zvedat ruce a  přednost rozepínacímu oblečení před oblečením přes hlavu např. mikině.

Dalším aspektem ovlivňujícím, jak pohodlně, se v oblečení budeme cítit je střih, pokud nám to zaměstnání či příležitost dovolí, zvolíme volnější např. polokolová sukně poskytne větší pohodlí než úzká. Jistě pak v takovém oblečení vydržíme déle než ve společenském kostýmku či pánském obleku.

Výběr oblečení také přizpůsobujeme kompenzačním pomůckám.

Elegantní boty postupně vyměníme za zdravotní a pohodlné. Na kvalitě bot záleží vzplanutí bolestí a vznik některých zdravotních problémů. Stejně jako oblečení i boty volíme co nejlehčí.

Nejspokojenější jsme jistě doma, kdy si můžeme obléknout takové oblečení, ve kterém se cítíme nejpříjemněji, můžeme odložit spodní prádlo, navléknout, se do pyžama, noční košile či županu.

Více informací:
https://www.verywellhealth.com/fibromyalgia-clothing-pain-7…
https://fibromialgiamelilla.wordpress.com/…/fibromialgia-c…/
https://paindoctor.com/fibromyalgia-clothing-choices/
https://www.everydayhealth.com/…/cool-and-comfortable-cloth…
https://www.redorbit.com/fibromyalgia-clothes/

Oblékání v zimě 
Zatím neexistuje léčba, zaměřená na regulaci teploty a zmírnění příznaků prochladnutí, což znamená, že je třeba hledat způsoby, jak tyto příznaky zvládnout. 
Nejlepším způsobem prevence je chránit se v zimě před přílišným prochladnutím: Oblékejte se teple, vrstvené oblečení z přírodních, savých materiálů, tak, abyste se pokud je to možné nezpotili. Pocení může vyvolat i bolesti, např. parestezie. Dopřejte si opravdu teplé boty. Mezi zatepleným kabátem a botou by nám neměly vykukovat nohy. Pacienti s FM špatně snášejí nošení punčocháčů, lepší je zvolit zateplené kalhoty. Neponechávejte venku žádnou část těla odkrytou, přicházíte tím o teplo. Do rukavic, kapes si dávejte ohřívací výrobky. Pokud finance dovolí je dnes možné si zakoupit ohřívací oblečení na baterie.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/vse-o-poruse-termoregula…/

Oblékání v létě
Oblékejte se lehce, vrstvené oblečení z přírodních, savých materiálů, tak, aby jste se pokud je to možné nezpotily. Pocení může vyvolat i bolesti, např. parestezie. V létě nám více otékají nohy, myslete na to při nákupu bot, volte raději takové u kterých se dá povolit pásek přes nárt. Ke zchlazení je možné používat i chladící speciální oblečení.

Jestliže vám oblékání činní potíže poraďte se s ergoterapeutem o nákupu vhodné pomůcky či vás může naučit jiný způsob oblékání.

https://www.zijtekvalitne.cz/pomucky-pro-oblekani/
https://zdravi.euro.cz/…/aplikace-prvku-ergoterapie-v-rehab…