Onemocnění války v Perském zálivu

01.06.2022 18:18
Genetická studie UTSW potvrdila nervový plyn sarin jako příčinu onemocnění války v Zálivu

Po třech desetiletích diskuzí o příčině syndromu války v zálivu (GWI) postihujících veterány z války v Perském zálivu je záhada konečně vyřešena. Vědecký tým pod vedením doktora Roberta Haleyho, profesora vnitřního lékařství a ředitele oddělení epidemiologie na UT Southwestern v podrobné genetické studii prokázal, že za toto onemocnění je z velké části zodpovědný nervový plyn sarin. Plyn, jemuž byli vojáci v Iráku vystaveni, byl zředěný, a proto nebyl smrtelný. "Ale stačil na to, aby lidé onemocněli, pokud k tomu měli genetické předpoklady." Klíčem k tomu, zda někdo onemocněl, byl gen známý jako PON1, který hraje důležitou roli při odbourávání toxických chemických látek v těle." Veteráni s méně účinnou verzí genu PON1 měli větší pravděpodobnost, že onemocní. Doufejme, že tato zjištění povedou k léčbě, která zmírní některé příznaky.

"Již v roce 1995, kdy jsme poprvé definovali nemoc z války v Zálivu, ukazovaly důkazy na vystavení nervové látce, ale trvalo mnoho let, než se podařilo vytvořit nezvratný případ," řekl doktor Haley.

Sarin je toxická umělá nervově paralytická látka, která byla nejprve vyvinuta jako pesticid a používala se v chemické válce; její výroba byla zakázána v roce 1997. Když jsou lidé vystaveni kapalné nebo plynné formě, sarin se dostává do těla kůží nebo dýcháním a napadá nervový systém. Vysoké hladiny sarinu mají často za následek smrt, ale studie na přeživších odhalily, že vystavení sarinu v nižších hladinách může vést k dlouhodobému poškození mozkových funkcí. Americká armáda potvrdila, že během války v Perském zálivu byly v Iráku zjištěny chemické látky včetně sarinu. Zejména satelitní snímky dokumentovaly velký oblak trosek stoupající z iráckého skladu chemických zbraní, který bombardovala americká a koaliční letadla, a procházející nad pozicemi amerických pozemních jednotek, kde spustil tisíce poplachů nervového plynu a potvrdil, že obsahuje sarin.

Nasazení ve válce v Perském zálivu v letech 1990-1991 je spojeno se zvýšeným rizikem fibromyalgie, chronického únavového syndromu, kožních onemocnění, dyspepsie u osob, které v ní sloužily. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15941694/

 

I když fibromyalgii, syndrom války v zálivu a další onemocnění ze skupiny syndromů centrální citlivosti spojuje mechanismus centrální senzibilizace nejedná se o stejná onemocnění, jejich biopatologické mechanismy se v některých aspektech liší a mají odlišnou léčbu. Genetické studie potvrzují vyšší celoživotní a rodinnou anamnézu bolesti. Je vysoce pravděpodobné, že jedinec má více projevů centrální senzibilizace (onemocnění). https://fibromyalgik.webnode.cz/news/syndromy-centralni-citlivosti-css/

 

Poradní výbor pro výzkum nemocí veteránů války v Zálivu již dlouho uznává, že "osoby s poruchami, jako je chronický únavový syndrom, fibromyalgie a mnohočetná chemická citlivost, mají podobné příznaky jako veteráni s nemocí z války v Zálivu, ale u většiny pacientů s nemocí z války v Zálivu nelze tyto poruchy diagnostikovat pomocí standardních diagnostických pravidel. Nemoc z války v Zálivu je samostatná porucha a Veteráni války v Zálivu, u nichž lze tyto poruchy diagnostikovat, se často výrazně liší od populace neveteránů, u nichž jsou tyto poruchy diagnostikovány."

Po návratu z Perského zálivu začala více než čtvrtina amerických a koaličních veteránů hlásit řadu chronických příznaků, včetně únavy, horečky, nočního pocení, problémů s pamětí a soustředěním, obtížného hledání slov, průjmu, sexuální dysfunkce a chronické bolesti těla. Od té doby akademičtí výzkumníci i pracovníci armády a ministerstva pro záležitosti veteránů studovali seznam možných příčin GWI, od stresu, očkování, hořících ropných vrtů až po vystavení pesticidům, nervovému plynu, lékům proti nervovému plynu a ochuzenému uranu. V průběhu let tyto studie zjistily statistické souvislosti s několika z nich, ale žádná příčina nebyla všeobecně přijata. Nejnověji Dr. Haley a jeho kolega informovali o rozsáhlé studii testující moč veteránů na přítomnost ochuzeného uranu, který by byl stále přítomen, pokud by způsobil GWI, a žádný nenašli.

Předchozí studie zjistily souvislost mezi veterány války v Zálivu, kteří sami uváděli vystavení sarinu, a příznaky GWI. Kritici však vznesli otázky týkající se zkreslení vzpomínek, včetně toho, zda si veteráni s GWI jednoduše častěji vzpomínají na expozici sarinu a uvádějí ji kvůli předpokladu, že může souviset s jejich onemocněním. "Tato nová studie mění pravidla hry tím, že spojuje GWI s velmi silnou interakcí mezi genem a prostředím, kterou nelze vysvětlit chybami ve vzpomínkách na expozici prostředí nebo jinými zkresleními údajů," řekl Dr. Haley, který se GWI zabývá již 28 let.

"Stále existuje více než 100 000 veteránů války v Zálivu, kterým se nedostává pomoci při léčbě této nemoci, a my doufáme, že tato zjištění urychlí hledání lepší léčby."

Jedním z veteránů, který se možná dočká toho, že jeho zdravotní stav začne být brán vážně je Kerry Fuller z Dudley ve West Midlands. Než odešel do války, byl to šestadvacetiletý zdatný muž, který miloval horolezectví a několikrát týdně chodil do posilovny. Nyní je pro něj každodenním bojem už jen to, aby se dostal z postele. Ve věku 40 let prodělal mrtvici. Nyní je mu 58 let a říká, že má tak nesnesitelné bolesti svalů a kloubů, že při nočním pohybu křičí tak hlasitě, že budí celou domácnost. Trpí problémy s rovnováhou, pamětí a řečí. "Už když jsem byl ještě v armádě, dostával jsem jednu nemoc za druhou, problémy s dýcháním, chronickou únavu," říká. "A když jsem se ptal, jestli to může mít něco společného s mou službou v Zálivu nebo s tím, čemu jsme byli vystaveni, dostalo se mi odpovědi: 'Plácáte nesmysly, nejsou žádné důkazy. Dejte si dva paracetamoly."

Národní asociace veteránů a rodin ze Zálivu, charitativní organizace pracující s nemocnými britskými bývalými vojáky, studii, která byla publikována v odborném časopise Environmental Health Perspectives s úvodníkem od předních environmentálních epidemiologů uvítala. "Po 30 let byli po sobě jdoucími vládami zavrhováni, ignorováni a obelháváni, aniž by se jim dostalo pozitivních odpovědí na jejich otázky ohledně vystavení toxickým látkám a plynům a vlivu, který to na ně mělo jak po fyzické, tak po psychické stránce," uvedla organizace v prohlášení. "Doufáme, že britská vláda vezme tuto zprávu na vědomí a zareaguje tím, že veteránům z Perského zálivu nabídne přístup/možnost nechat se otestovat. A dostane se jim lékařské péče, která jim byla příliš dlouho odpírána." Ministerstvo obrany uvedlo: "Nadále sledujeme a vítáme každý nový výzkum, který je ve světě zveřejněn, a veteránům, jejichž onemocnění je způsobeno službou, je k dispozici finanční podpora prostřednictvím válečných důchodů MO a zaměstnaneckých důchodových systémů ozbrojených sil."

Profesor Randall Parrish z Portsmouthské univerzity (loni zveřejnil studii, která vyloučila, že by příčinou byl ochuzený uran) řekl: "Je to skvělý příklad problému, jehož řešení vyžaduje dlouhodobé úsilí, ale u kterého vytrvalo jen několik vědců - ostatní to vzdali a předpokládali, že buď nejde o skutečnou nemoc, nebo je příliš složitý na řešení, a agentury pro financování se nechtěly příliš pouštět do politiky."
https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/articles/year-2022/sarin-nerve-gas-gulf-war-illness.html

https://www.bbc.com/news/health-61398886

https://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_War_syndrome

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.