Po COVID-19 dochází u fibromyalgiků k velkému zhoršení

02.09.2021 16:37

Pro většinu lidí je bolest nepříjemný, ale krátkodobý pocit, který vzniká v důsledku nemoci nebo zranění.

Ačkoli někteří lidé mohou pociťovat trvalou nebo chronickou bolest, předpokládá se, že musí jít o nějaké základní tělesné zranění, například rozdrcený nerv nebo zanícený kloub, který nás často zlobí. Chronická bolest se může vyskytovat i bez zjevného fyzického zranění nebo ve zcela jiné části těla než v místě původního poškození tkáně.

Přibývá důkazů, že zdánlivě velmi odlišné bolestivé stavy - například chronické bolesti hlavy, bolesti zad a čelistí - mohou mít společné základní mechanismy a jakmile se u člověka vyvine jeden chronický bolestivý stav, je náchylný k rozvoji dalších.

 

Pandemie Covid-19 tuto situaci může ještě zhoršit

Jedním z nejčastějších příznaků, které hlásí lidé s "dlouhým Covidem", je bolest pohybového aparátu a zdá se, že ti, kteří mají již existující onemocnění bolesti pohybového aparátu, jsou ohroženi tím, že po vážné infekci Covidem budou pociťovat silnější bolest. "Bolesti pohybového aparátu jsou problém, který musíme zohledňovat u dlouhého Covidu," říká profesor Lars Arendt-Nielsen, bývalý prezident Mezinárodní asociace pro studium bolesti (IASP) a ředitel největšího světového centra pro translační výzkum bolesti na univerzitě v dánském Aalborgu.

Zdravotnictví jako celek se k lidem s chronickou bolestí nechová dobře.
A brzy ji zasáhne tsunami těžce nemocných lidí, kteří potřebují pomoc.


Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lidem-s-chronickou-bolesti-se-nedostava-naleziteho-respektu-a-odpovidajici-zdravotni-pece/

Pro většinu lidí je bolest nepříjemný, ale krátkodobý pocit, který vzniká v důsledku nemoci nebo zranění. Ačkoli někteří lidé mohou pociťovat trvalou nebo chronickou bolest, předpokládá se, že musí jít o nějaké základní tělesné zranění, například rozdrcený nerv nebo zanícený kloub, který nás často zlobí.

Chronická bolest se může vyskytovat i bez zjevného fyzického zranění nebo ve zcela jiné části těla než v místě původního poškození tkáně. Přibývá důkazů, že zdánlivě velmi odlišné bolestivé stavy - například chronické bolesti hlavy, bolesti zad a čelistí - mohou mít společné základní mechanismy a jakmile se u člověka vyvine jeden chronický bolestivý stav, je náchylný k rozvoji dalších.

Pandemie Covid-19 tuto situaci může ještě zhoršit

Jedním z nejčastějších příznaků, které hlásí lidé s "dlouhým Covidem", je bolest pohybového aparátu a zdá se, že ti, kteří mají již existující onemocnění bolesti pohybového aparátu, jsou ohroženi tím, že po vážné infekci Covidem budou pociťovat silnější bolest. Zdravotnictví jako celek se k lidem s chronickou bolestí nechová dobře. A brzy ji zasáhne tsunami těžce nemocných lidí, kteří potřebují pomoc.

Po COVID-19 dochází u fibromyalgiků k velkému zhoršení

U 55leté Vicky Naylorové, zdravotní sestry z Wiganu ve Velké Británii, se fibromyalgie rozbujela po akutním císařském řezu před 11 lety, ale díky kombinaci plavání, jógy a léků se jí podařilo dostat příznaky pod kontrolu. "Zhoršovalo se to, jen když jsem měla nějakou nemoc nebo jsem byla ve velkém stresu. Byla jsem velmi ztuhlá, bolely mě klouby a spoušťové body [citlivá místa po těle] a bolela mě hlava, ale vždy jsem je dokázala dostat pod kontrolu a vypořádat se s nimi," říká. "Nikdy jsem nevynechala jediný den v práci."

Pak se u ní v březnu 2020 objevil Covid-19. Její počáteční příznaky byly závažné - horečka, dušnost a kašel tak silný, že ztratila hlas - ačkoli nikdy nebyla hospitalizována. Ale jak se týdny měnily v měsíce, začala pociťovat spoustu dalších příznaků, včetně nesnesitelných bolestí. "Je to mimo stupnici bolesti," říká. " Mám to v nohách - některé dny je tak špatné, že nemohu snést obuté boty. Mám to v kolenou, ve špičkách nohou, zejména v pravém kyčelním kloubu, v loktech, ramenou, krku - prostě všude."

Naylor není jedinou osobou, která po prodělaném Covidu-19 zažívá trvalé bolesti. Ve studii Arendt-Nielsenová spolu s profesorem Césarem Fernándezem De Las Peñasem z Univerzity Rey Juan Carlos v Madridu a jeho kolegy hodnotila více než 1 100 lidí, kteří byli s virem hospitalizováni sedm měsíců poté, co se u nich poprvé objevily příznaky.

"Zjistili jsme, že přibližně u 70 % z nich se objevily dva až tři přetrvávající příznaky a u 40 % z nich se objevila bolest související s pohybovým aparátem," říká. "Také pokud jste měli problémy s bolestmi pohybového aparátu před infekcí, pak o sedm měsíců později je velká pravděpodobnost, že se u vás objeví silnější bolesti pohybového aparátu. Pacienti, kteří měli problémy s muskuloskeletálními bolestmi před infekcí, měli také větší předpoklad, že budou mít během hospitalizace myalgie (svalové bolesti).

"Zatím nevíme jak dlouho budou trvat následky po prodělaném Covidu. Vzhledem k tomu, že chronickou bolestí již celosvětově trpí přibližně každý pátý dospělý člověk, doufáme, že stavy po Covidu tuto celosvětovou zátěž nezvýší, protože již nyní existuje mnoho překážek, které musí tato zranitelná populace s chronickou bolestí překonat, když hledá optimální léčbu."

V samostatné studii neurologové z univerzitní nemocnice Vall d'Hebron v Barceloně zjistili, že téměř dvě pětiny pacientů s Covidem, které vyšetřili na oddělení úrazové ambulance a pohotovosti, pociťovaly "přetrvávající a invalidizující každodenní bolesti hlavy" i po šesti týdnech.

Covid může vyvolávat chronickou bolest různými mechanismy

Přetrvávající zánět vyvolaný reakcí imunitního systému na virus by mohl stimulovat receptory bolesti v různých tkáních. "Imunitní buňky vytvářejí věci, které nervy nemají rády, a tak by se nervy mohly stát senzitivními," říká Dr. Franziska Denk, výzkumnice bolesti na King's College London.

Receptor Ace2, na který se Sars-CoV-2 váže, je také exprimován v senzorických neuronech. "To je špatná zpráva, protože by se mohlo stát, že stejně jako mnoho jiných virů může poškodit smyslové neurony," říká Denková.

U některých lidí bude toto poškození nervů nebo tkání jediným zdrojem bolesti. "Bude mnoho lidí, kteří budou mít nociplastickou bolest překrytou touto bolestí," říká Clauw.

Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lidem-s-chronickou-bolesti-se-nedostava-naleziteho-respektu-a-odpovidajici-zdravotni-pece/