Překrývající se stavy bolesti (COPC)

01.06.2019 16:32

 
Miliony pacientů po celém světě trpí poruchami chronické bolesti, všechny tyto stavy jsou špatně pochopeny a převážně postihují ženy. Pokud je osoba postižena dvěma nebo více stavy současně, označují se jako chronické překrývající se stavy bolesti. Složitost překrytí mezi COPC je ukázána na úvodním obrázku. Je možná jakákoliv kombinace diagnóz, u některých lidí může vzplanout více dg současně, u jiných postupně v průběhu jejich života. 

Fibromyalgický syndrom má velice častý souběh s jinou bolestivou diagnózou, obvykle s mnoha 
a tak nikoho nepřekvapí, že FM patří mezi COPC. fibromyalgik.webnode.cz/news/pridruzene-diagnozy/

V roce 2011 Institut medicíny (IOM) https://www.nationalacademies.org/hmd/ ve své zprávě informuje o rostoucích poznatcích o překrývání chronických stavů bolesti, které se často vyskytují převážně u žen. Kongres USA a Národní ústav pro zdraví stanovil, že mezi chronické překrývající se stavy bolesti patří: vulvodynie, temporomandibulární poruchy, ME/CFS, IBS, intersticiální cystitida / bolestivý syndrom močového měchýře, FM, endometrióza, chronická tenzní bolest hlavy, migréna a chronická bolest zad. Tyto zdravotní stavy sdílejí společné základní mechanismy onemocnění, zejména v imunitních, nervových a endokrinních systémech. 

Zpoždění v přesné diagnostice a účinné léčbě u osob s překrývajícími stavy bolesti může mít vážné následky - špatný zdraví stav, snížená kvalita života a zvýšení invalidity. Problém daleko přesahuje postižené a jejich rodiny, má podstatný dopad na zdraví, pracovní sílu a produktivitu národa. https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AtBn0PBwp-VQJ%3Awww.chronicpainresearch.org%2Fpublic%2FCPRA_WhitePaper_2015-FINAL-Digital.pdf+&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
https://iprcc.nih.gov/sites/default/files/Veasley-COPC.pdf

Jde o zdravotní stavy s překrývajícími se klinickými a patofyziologickými rysy týkající se centrální senzibilizace, kde centrální faktory mohou hrát významnou nebo výlučnou roli v jejich patogenezi (Levitt et al., 2017 ; Maixner, Fillingim, Williams, Smith, & Slade, 2016).

fibromyalgik.webnode.cz/news/centralni-senzibilizace-cs/
 

Mezi COPC spadají:


Stále více se uznává, že mnoho stavů chronické bolesti je heterogenních s vysokým stupněm překrytí nebo koprevalencí (choroba podmiňuje vznik druhé choroby) jiných běžných stavů bolesti spolu s vlivy z biopsychosociálních faktorů.

Překrývání mnoha běžných stavů bolesti je stále věnována velmi malá pozornost při náboru do klinických studií. Mnozí, ne-li většina pacientů zařazených do klinických studií, jako takové nejsou reprezentativní pro většinu pacientů s chronickou bolestí. Neschopnost zohlednit různorodé a překrývající se povahu většiny běžných bolestivých stavů může mít za následek zkreslené výsledky, když jsou tyto léčby podávány pacientům s chronickými překrývajícími se stavy bolesti (COPC) reprezentovanými v obecné populaci.


Současné přístupy ke klasifikaci chronických bolestivých stavů trpí absencí systematicky implementované a na důkazech založené taxonomie. Existující diagnostické přístupy navíc obvykle nezahrnují dostupné znalosti týkající se biopsychosociálních mechanismů přispívajících k bolestivým stavům. Do řešení těchto mezer se zapojily Analgesic, Anesthetic a Addiction Clinical Trial Translations Innovations Opportunities and Networks (ACTTION) a American Pain Society (APS), aby vyvinuli systém klasifikace chronické bolesti založený na důkazech nazvaný ACTTION-APS Pain Taxonomy (AAPT). Vyvíjejí diagnostická kritéria pro většinu běžných stavů chronické bolesti, včetně těch co jsou součástí COPC. Ačkoli kritéria AAPT jsou specifická pro jednotlivé stavy bolesti, kliničtí lékaři a výzkumníci budou muset také zvážit COPC při aplikaci AAPT pro klasifikaci pacientů. https://www.jpain.org/article/S1526-5900(14)00032-7/fulltext 


 

Mezi rizikové faktory patří:

- Zesílené vnímání bolesti https://www.moveforwardpt.com/Resources/Detail/amplified-pain-syndrome u pacientů s COPC může být způsobeno dysregulací v periferních systémech, centrálních systémech nebo v obou, které produkují dynamické, časově závislé změny v excitabilitě a reakčních charakteristikách neuronálních a gliálních buněk, jenž mohou přispět k centrální senzibilizaci. fibromyalgik.webnode.cz/news/centralni-senzibilizace-cs/ Tato dysregulace může také přispět ke změnám nálady, motoriky, autonomních a neuroendokrinních odpovědí a také ke změně vnímání bolesti.

- Zvýšená psychosociální zranitelnost, mnoho pacientů má tendenci ke zvýšené depresi a úzkosti, jsou vnímavější vůči vlivům stresu ve srovnání s lidmi bez chronické bolesti. Kromě bolesti patří mezi další běžné příznaky u COPS únava, porucha spánku, problémy s kognitivními funkcemi, fyzické dysfunkce a psychické poruchy (např. úzkost, deprese). 

- Další psychosociální rizikové faktory pro vzplanutí a přetrvávání COPC zahrnují depresi, úzkost, psychosociální stres a špatná odolnost vůči stresu. Tyto výsledky naznačují, že více psychosociálních faktorů, včetně zátěže somatických symptomů, negativně ovlivňuje nálada a environmentální stres https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/mcs/environmentalni-sensitivita/, nezávisle nebo společně přispívají k riziku vzniku a trvání COPC a jsou proto začleněny do AAPT.

- Geny hrají významnou roli, ovlivňující zesílení bolesti a psychosociální zranitelnost. To může vrhnout světlo na běžné genetické procesy zodpovědné za symptomy, které se vyskytují u COPC v jinak anatomicky lokalizovaných stavech bolesti. Také fenotyp má vliv na vývoj COPC. 
  • Enetické faktory ve vnímání lidské bolesti se stávají jasnějšími s hlášenou dědičností pro vnímání bolesti v několika experimentálních modalitách v rozmezí 22% až 60%. 
  • Několik studií také prokázalo genetické asociace s různými psychologickými rysy a poruchami, které ovlivňují riziko rozvoje COPC. 
  • 30% až 50% individuální variability v riziku vzniku úzkostné poruchy je způsobeno genetickými faktory. 
  • Pozoruhodná je také dědičnost unipolární deprese, jejíž odhady se pohybují od 40% do 70%.

Variace v těchto psychologických vlastnostech vykazují podstatnou heritabilitu. S pokroky v metodách genotypizace s vysokou průchodností se počet genů spojených s citlivostí na bolest rychle zvýšil. Tyto geny jsou významné mezi těmi, kteří se podílejí na genetických rizikových faktorech pro komplexní psychologické poruchy, jako je deprese, úzkost a stresová odezva. Jsou také spojeny s jednou nebo více diagnózami spadajících pod COPC. Protože je vysoce pravděpodobné, že COPC sdílí společné základní patofyziologické mechanismy, očekává se, že soubor funkčních genetických variant bude spojen s komorbidními COPC a souvisejícími znaky a symptomy. Například společný jedno-nukleotidový polymorfismus v kodonu 158 (val158met) genu katechol-O-methyltransferázy je spojen s hodnocením bolesti, reakcí opioidního systému, rizikem TMD a vzplanutím FM. Stejně jako závislost, kognice a běžné afektivní poruchy. Běžné polymorfismy v promotoru genu transportéru serotoninu jsou spojeny s depresí, sebevražedností spojenou se stresem, úzkostí, somatizací a rizikem TMD. 
Určujícím znakem COPC však je, že je velmi nepravděpodobné, že jeden genetický lokus (místo na chromozomu, kde je lokalizován určitý gen) obsahuje alely, které jsou nezbytné nebo dostatečné k produkci komplexního souboru znaků a symptomů pozorovaných u COPC. 
Různé klinické fenotypy spojené s COPC jsou pravděpodobně výsledkem interakcí mezi mnoha genetickými variantami více genů, které reagují na expozici životního prostředí, jako jsou anatomicky specifická poranění, fyzický a psychologický stres, chemická expozice, infekce a množství negativních a pozitivních životních událostí. Výsledkem je, že interakce mezi těmito odlišnými variantami s řadou environmentálních expozic produkují širokou škálu klinických příznaků a symptomů, takže ne všichni pacienti vykazují stejné široké spektrum abnormalit v amplifikaci bolesti a afektivní zranitelnosti.
Vzhledem k tomu, že každý jednotlivý pacient s COPC zažije jedinečný soubor environmentálních expozic a má jedinečné genetické předpoklady pro zranitelnost a manifestaci COPC, nejúčinnějším přístupem k identifikaci genetických markerů pro COPC je analýza interaktivních účinků polymorfních variant více funkčně příbuzných geny. 
Komplexní interakce mezi těmito polymorfními variantami poskytne několik jedinečných subtypů pacientů, kteří jsou citliví na různé COPC. Kromě toho tyto četné genetické cesty interagují v čase s faktory environmentálního rizika a odolnosti, aby ovlivnily mozaiku příznaků a symptomů, které definují COPC. 
Společným a sjednocujícím rysem těchto časově dynamických podmínek je vyjádření přetrvávající bolesti jako primárního symptomu.
Identifikace komplexních interakcí mezi expozicemi životního prostředí a genetickou citlivostí umožní vývoj nových algoritmů a metod diagnostiky, klasifikace a léčby pacientů s COPC. 

Povede to k diagnostice FM?
Ačkoliv genotypizace ještě není běžnou metodou používanou pro diagnostickou klasifikaci lidí s chronickou bolestí, zdá se pravděpodobné, že genetické testování nebo hodnocení biologických procesů v návaznosti, jako jsou modely pro expresi proteinů se v budoucnu stanou důležitou součástí diagnostického procesu AAPT, jak se objevují další důkazy o molekulární architektuře chronických stavů bolesti, včetně COPC.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6193199/

Aliance pro výzkum chronické bolesti (CPRA) poskytuje hlas milionům lidí trpících mnohočetnými stavy bolesti, nazývaných chronické překrývající se stavy bolesti. Upozorňuje že, chybná diagnóza je příliš běžná, chybí koordinovaná lékařská péče a bezpečná, účinná léčba je skromná. https://www.chronicpainresearch.org/site/index


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.