Přispěje měření nitrosvalového tlaku k diagnostice fibromyalgie?

01.06.2021 17:51

Fibromyalgie (FM) má za sebou dlouhou historii, v průběhu které se měnila nejen její jména, ale i teorie popisující tuto nemoc. Její klinické rysy jsou již dlouho popsány v obecné i lékařské literatuře. Co však není úplně odhaleno je příčina abnormalit, jež se v tělech pacientů nacházejí. Vyhlášení kritérií American College of Rheumatology (ACR) 1990 významně přispělo k éře intenzivnějšího výzkumu mechanismů, které jsou základem této poruchy.

Do roku 1990 byl především kladen důraz na zkoumání mechanismů periferních svalů
Klíčové klinické rysy fibromyalgie, jako je bolest, zvýšená bolestivost a ztuhlost se vyskytují převážně v oblasti svalů a kloubů. To vedlo vědce k hledání periferní nociceptivní příčiny. První představy o mechanismech přispívajících k těmto rysům zahrnovaly zánět svalů, zánět fascií nebo obojí. Histomorfometrické hodnocení tkání odebraných z oblastí bolesti u pacientů považovaných za fibromyalgiky mělo zpočátku ukazovat na zánětlivé změny měkkých tkání; to byl jeden z důvodů, proč se termín "fibrositida" používal ještě několik desetiletí. Pozdější histologické studie neprokázaly klasický zánět svalů nebo jiných lokálních tkání jako charakteristický znak fibromyalgie. I jiné studie svalového metabolismu, kdy se jako kontrolní skupina použili pacienti se stejnou celkovou kondicí a svalovou disabilitou, neprokázaly změny specifické pro fibromyalgii. Naštěstí tím se někteří lékaři nenechali od svalů odradit a zjistili zásadní objevy, které mohou přispět k pochopení a zvládnutí této vysoce devastující a běžné poruchy. Jedním z nich jsou abnormality ve svalové fyziologii, se zvýšenými reakcemi šíření svalové membrány nezávisle na silovém zatížení nebo množství svalové aktivity, což naznačuje centrální deregulaci. Také bylo prokázáno, že generátory bolesti ve svalech, jako jsou myofasciální spoušťové body, modulují generalizovanou citlivost u fibromyalgie. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/klicove-milniky-prispivajici-k-porozumeni-mechanismum-ktere-jsou-zakladem-fibromyalgie/

Po roce 1990 mechanismus centrální senzibilizace od svalů odvrátil pozornost 

fibromyalgik.webnode.cz/news/centralni-senzibilizace-cs/
Nyní se to může změnit díky nejnovějšímu objevu Roberta S. Katze, revmatologa z Chicaga, které možná povede k prvnímu biologickému diagnostickému testu FM.
Teorie centrální senzibilizace, která je převládajícím vysvětlením chronické bolesti u fibromyalgického syndromu, zásadně rozlišuje mezi místem bolesti a zdrojem bolesti. Podle této teorie se nejedná o totéž. Předpokládaným mechanismem vzplanutí bolesti v místech těla, která jsou od zdroje vzdálena, je abnormální zpracování vjemů nervovou mozkovou aktivitou. Tato formulace je vodítkem pro léčbu a ovlivňuje vývoj nových léků. V současné době jsou léky první volby pro léčbu bolesti u FM centrálně působící, včetně pregabalinu, duloxetinu a milnaciprinu. Buď snižují hladinu glutamátu, nebo zvyšují hladinu serotoninu a noradrenalinu a snaží se tak zmírnit předpokládaný vliv centrálního nervového systému na rozsáhlou muskuloskeletální bolest. Jenže jak praxe ukázala nikdo není s těmito možnostmi léčby FM nijak zvlášť spokojen. Je čas na další úhel pohledu. Studie Dr. Katze a kol. se zaměřila na tlak ve svalech a přináší nový pohled na bolest při FM, podle které se generátor bolesti a místo bolesti nachází ve stejné lokalitě - v bolestivých citlivých svalech. Konkrétně tato studie zpochybňuje převládající teorii bolesti u FM a snaží se ukázat, že bolest ve svalech souvisí se zvýšeným tlakem.

Dr. Katz již dříve přispěl k objasnění fibromyalgie. Potvrdil fibromlhu a to, že kognitivní problémy naštěstí nepřecházejí do Alzheimerovy choroby. Během 11leté studie prokázal, že se jedná o dlouhotrvající onemocnění u kterého nedochází k žádnému průměrně klinicky významnému zlepšení závažnosti symptomů. Jen u 25 % pacientů v průběhu času dojde k alespoň mírnému zlepšení bolesti. U většiny pacientů přetrvává vysoká úroveň symptomů. Pomohl vymítut mýtus, že FM je následkem fyzicky traumatické události. A především upozornil jak často je FM mylně diagnostikována - 75 % lidí s diagnózou FM ji ve skutečnosti nemá.
https://www.jrheum.org/content/38/10/2238.long
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25086080/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27281286/

Studie naznačují, že jak u fibromyalgie, tak u chronického únavového syndromu (ME/CFS) dochází ke zvyšování tlaku v mozkomíšním moku (intrakraniální hypertenze). To může mít za následek nejrůznější příznaky. Tlak ve svalech (IMP) dosud nebyl u fibromyalgiků zkoumán a tak se tým Dr. Katze rozhodl zhodnotit úroveň svalové citlivosti a IMP v trapézovém svalu. Trapézový sval (velký trojúhelníkový sval táhnoucí se přes záda a ramena) byl vybrán záměrně, jedná se o velmi bolestivé místo, je snadno přístupný a pravděpodobně reprezentativní pro bolest i na jiných místech těla. Dosavadní studie trapézového svalu prokázaly problémy s nervosvalovou kontrolou, hyperaktivaci, sníženou hladinu kolagenu, zvýšenou hladinu pyruvátu a laktátu (anaerobní energetický metabolismus), změněné EMG údaje, mitochondriální dysfunkci a abnormálně vysokou rychlost vedení svalových vláken. A pak, že se v našich svalech nic neděje ;)

Studie nitrosvalového tlaku se zúčastnilo 108 osob s FM ve věku 18-70 let a 30 osob bez FM splňující kritéria jiných revmatických onemocnění [včetně revmatoidní artritidy (RA), systémového lupus erythematodes (SLE), psoriatické artritidy (PsA) a Sjögrenova syndromu (SS)] stejné věkové skupiny. Malý vzorek kontrolní skupiny ukazuje jak nesnadné je najít revmatického pacienta bez přidružené fibromyalgie.

Nebolestivé měření probíhalo ve střední části trapézového svalu pomocí takzvaného Strykerova tlakoměru připojeného k jehle č. 22. Fyziologický roztok (0,3 cm3) byl vstříknut pod úhlem 70º do hloubky 2 cm od povrchu kůže. Svalový tlak byl zaznamenán v mmHg. Hodnotila se také citlivost svalů.

Nejvýraznějším zjištěním bylo, že velikost tlaku v trapézech fibromyalgiků byla v klidu téměř o 22 mmHg vyšší než u kontrolní skupiny. U 98 % fibromyalgiků byla zaznamenána hodnota tlaku ≥ 23 mmHg. Klidová hodnota v oblasti 8 mmHg je považována za normální na základě starší studie, která použila jinou techniku. Je překvapivé, že pacienti s FM mohou fungovat s velikostí tlaku, která je ve srovnání s kontrolami výrazně zvýšená, přesto tato zátěž není ve velkém množství studií zabývajících se svalovou patologií u FM patrná.

Pohlaví ani věk na měření vliv nemělo. Čím byl ve svalech větší tlak, tím větší bolesti pacienti měli. IMP ve skupině FM se pohyboval od 8 do 58 mmHg, přičemž pouze 2 hodnoty byly < 23 mmHg. Tlak u kontrol se pohyboval v rozmezí od 3 do 22 mmHg. Tyto rozdíly jsou dostatečně velké na to, aby bylo možné považovat svalový tlak za potenciální diagnostický diskriminátor. V této studii byl zvýšený IMP specifický pro FM u revmatologické populace. Pokud hypertlak v trapézech potvrdí i další výzkumníci, může mít kvantifikace IMP hodnotu jako potenciální biomarker pro FM.

V souvislosti se zvýšeným tlakem v trapézovém svalu pacientů s FM byla pozorována také abnormální bolestivá citlivost. Skóre intenzity bolesti a prahu tlakové bolesti (PPT) je u fibromyalgiků mnohem nižší než u kontrol při použití digitálního i dolorimetrického testování. Tato zjištění jsou v souladu s předchozími nálezy, které ukazují, že bolest a citlivost trapézového svalu jsou u FM běžné. Bolest mezi fibromyalgiky byla také zvýšená. Bolest a citlivost svalů byly pozorovány v souvislosti s hypertlakem na jiných místech těla, což naznačuje kritickou souvislost. Pochopení překrývající se povahy těchto proměnných může být klíčem k lepšímu pochopení svalové bolesti u FM.

Je obecně známo, že abnormálně vysoký IMP stlačuje kapiláry (nejmenší krevní cévy), tím následně brání průtoku krve, a znemožňuje dostatečné okysličení svalové tkáně, což je stav, o kterém je dobře známo, že spouští a udržuje pocity bolesti. Následkem působení zvýšeného tlaku na malé kapiláry v trapézovém svalu, který pokrývá oblasti těla co jsou u FM považovány za primární místa bolesti může docházet k difuzní (rozptýlené) svalové bolesti. Již v r. 2007 ve studii: Bolest u fibromyalgického syndromu je způsobena svalovou hypoperfuzí vyvolanou regionální vazomotorickou dysregulací vědci navrhují, že svalová bolest je způsobena vazokonstrikcí (zúžením) cév, která způsobuje nízkou hladinu kyslíku ve svalech. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17376601/ Ano! již před 14 lety existovala řada důkazů o tom, že u FM se vyskytují problémy se svaly a cévami, které způsobují snížený průtok krve a problémy s aerobní produkcí energie. Autoři dokonce navrhovali, že autoprotilátky narušují schopnost cév se rozšiřovat. Přesto se o těchto zjištěních téměř nemluví ?!? Vzhledem k tomu, že svalové biopsie prokázaly hypoxii a žádný zánět je tedy možné, že zvýšený svalový tlak může stlačovat kapiláry a snižovat průtok krve svalem. Zátěž způsobená hypertlakem v trapézech v průběhu času pravděpodobně ovlivňuje zdraví v širším měřítku a mohla by být mechanismem svalové bolesti a únavy, které jsou charakteristické pro FM.

Na rozdíl od současných názorů, které odmítají svalové abnormality u FM, nápadné zvýšení IMP v klidovém stavu zvyšuje možnost, že bolest a další příznaky FM vznikají z probíhajících tlakových anomálií v trapézových svalech fibromyalgiků, a nikoli na úrovni centrální senzibilizace. Podle názoru Dr. Katze a kol. jsou myalgie spíše spojeny se zvýšeným tlakem ve svalech než s jejich poškozením nebo centrální senzibilizací. Na základě současných údajů může teorie centrální senzitizace vést vědce k tomu, aby se zaměřili pouze na 1 cíl léčby. Zjištění 3x vyššího svalového tlaku oproti kontrolní skupině upozorňuje, že mimo centrálních (mozkových) mechanismů má význam věnovat pozornost i svalovému napětí/tlaku. Studie Dr. Katze ukázala, že periferní cíl - intramuskulární tlak, který není v klinické praxi rutinně sledován může posloužit pro diagnostiku i léčbu. Doufejme, že tato studie také poskytuje revidovaný plán pro lepší pochopení bolesti u FM.


Zjištění zvýšeného IMP však nevyvrací hlavní současnou patofyziologickou hypotézu o centrální senzibilizaci. Určitě mohou existovat jak periferní, tak centrální mechanismy způsobující bolest u FM. V každém případě by zvýšený svalový tlak mohl představovat diagnostickou pomůcku a také cíl léčby – snížení svalového tlaku.

Již v minulosti byly nalezeny abnormality, které odlišovaly fibromyalgii od jiných zdravotních stavů, ale jejich testování bylo drahé a v klinické praxi nepoužitelné. Měření tlaku ve svalech za pomocí Strykerova tlakoměru využívaného při diagnostice kompartment syndromu by se mohlo stát důležitým postupem při diagnostice a možné etiologii FM. Po zjištění zvýšeného svalového tlaku by jej mohla nahradit dolorimetrie jako jednodušší, méně invazivní kvantitativní měření snadno proveditelné v jakékoliv ordinaci.
https://www.jrheum.org/content/48/4/598.long

Co vám může pomoci:
Pro fibromyalgiky je zásadní užívat hořčík - rozšiřuje cévy tím, že podporuje uvolňování oxidu dusnatého (NO), který je produkován cévami za účelem jejich rozšíření.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/

Několik studií potvrdilo pozitivní přínos hyperbarické oxygenoterapie.

Dále by mohl pomoci i nitrožilní Myersův koktejl i když jeho efekt potvrzen nebyl.
https://www.healthrising.org/blog/2021/04/13/muscle-pressure-fibromyalgia-old-paradigm/

V tomto videu Dr. Robert Katz hovoří o svém objevu a ukazuje jak probíhá test:
https://www.youtube.com/watch?v=0YmYIIm15Tk

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.