Tipy pro zvládání fibromyalgie na pracovišti:

05.01.2022 19:57

Fibromyalgie je stav chronické primární bolesti, která je doprovázena dalšími příznaky včetně chronické únavy, poruch spánku, výraznými kognitivními dysfunkcemi, ortostatickou intolerancí, přetížením smyslů, trávicími potížemi. U většiny pacientů kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu dochází k výraznému poklesu pracovní schopnosti. Zvládání zaměstnání na plný úvazek při péči o rodinu bez dodržování selfmanagementu a dostatku porozumění je prakticky nemožné. Díky dodržování strategií pro zvládání nemoci mohou někteří lidé s fibromyalgií vykonávat mnoho činností a dokonce se věnovat sportu. Pro mnohé to však není realita.

 
Tipy pro zvládání fibromyalgie na pracovišti:
  • Spánek je jedním z nejdůležitějších prvků pro zvládání příznaků fibromyalgie, proto si dopřejte dostatek spánku noc předtím, než se pustíte do pracovního dne.

  • Vhodně se oblečte, zejména pokud pracujete venku nebo v kanceláři s klimatizací - chlad často vyvolává záněty kloubů a kostí, proto dbejte na to, abyste byli v teple, a zvažte použití návleků na ruce a termoobkladů pro zklidnění ztuhlých svalů.

  • Pokud vaše práce vyžaduje, že musíte být několik hodin na nohou, zajistěte si pravidelné přestávky, abyste si dopřáli odpočinek nohám a zádům.

  • Stejně tak trávíte-li většinu dne sezením za stolem, dělejte si časté přestávky a každou hodinu vstaňte a 5 minut se projděte. Můžete dokonce zvážit provádění jógových protahovacích cviků a pozic, které udrží svaly uvolněné.

  • Poraďte se s personálním oddělením o svém pracovním prostředí - počítač by měl být ve správné výšce a židle ergonomická. Jestliže často telefonujete, používejte náhlavní soupravu, předejdete tak namáhání krku a potížím.

  • Připravujte si výživné svačiny a jídla a jezte zdravě po celý den, ať máte dostatek energie potřebné k výkonu práce.

  • Zvládejte stres - vždy se to snáze řekne, než udělá, nicméně pokud se stres nekontroluje, může nastartovat symptomy fibromyalgie.

  • Promluvte si se svým zaměstnavatelem, aby vám mohl upravit pracovní prostředí, a otevřeně mluvte s kolegy o příznacích fibromyalgie, jako jsou bolest, únava a dopad, který to může mít na vaše duševní zdraví a schopnost vykonávat vaši práci.

https://ukfibromyalgia.com/blog/how-to-manage-fibromyalgia-at-work

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/zamestnavani-ozp/


Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.