150 typů bolestí hlavy

02.01.2022 21:31

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) téměř polovina všech dospělých zažije bolest hlavy alespoň jednou ročně. Bolest hlavy je výsledkem zánětu v částech hlavy a krku citlivých na bolest. Mezi tyto oblasti patří např: nervy, svaly, cévy. Mezinárodní společnost pro bolesti hlavy klasifikuje více než 150 typů bolestí hlavy, které se dělí podle toho, zda je bolest hlavy primárním problémem, nebo důsledkem jiného zdravotního stavu.

Pod primární bolesti hlavy patří tenzní bolesti, migréna, trigeminální autonomní cefalgie (cluster headache, chronická paroxysmální hemikranie, hemicrania continua, SUNCT syndrom).

Sekundární - způsobené jiným zdravotním problémem, např. cervikokraniálním syndromemem, neuralgií trojklanného nervu, syndromem spánkové apnoe, hypertenzí.


Různé typy bolestí postihují jednu nebo více oblastí hlavy. Liší se v závažnosti, intenzitě, délce trvání a četnosti. Některé více trápí mužské pohlaví, jiné ženské. Ne všechny se vyskytují hojně a mohou zůstat nerozpoznané.

 

Tenzní bolesti hlavy a migréna se často vyskytují u fibromyalgiků. Jedná se o zdravotní stavy s překrývajícími se klinickými a patofyziologickými rysy týkající se centrální senzibilizace. Ta způsobuje zvýšenou citlivost na bolest, hluk, světlo, změny teplot, vůně, chemikálie, tedy podněty podílející se na vyvolání nebo zhoršení bolesti hlavy a migrén. https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/cefalea/

  • Méně častým typem primární bolesti hlavy a někdy horším než migréna je klastrová bolest neboli cluster headache (tzv. nakupené bolesti hlavy). Velmi silné, ostré, pálivé nebo pronikavé bolesti uvnitř oka či na jedné straně hlavy se pravidelně objevují ve stejnou denní či noční dobu po několik týdnů nebo měsíců. Mohou trvat i 3 hodiny a vyzařovat do hlavy, krku či ramen. K dalším příznakům patří zarudnutí nebo slzení očí, rýma nebo ucpaný nos postihující bolestivou stranu hlavy, pokles očního víčka nebo jeho otok, zmenšená velikost zornice jednoho oka, pocení obličeje, neklid. Stejně jako u migrény je zapojen hypotalamus a přítomen familiární výskyt. Na rozdíl od migrény klastrová bolest hlavy postihuje více muže a většinou se objeví kolem 20. roku života. U žen v době dospívání, a kolem 40. roku. Větší výskyt je u kuřáků a alkoholiků. Obecně k úlevě bolesti hlavy dochází, když si jdeme lehnout – to ovšem neplatí u klastrové bolesti hlavy, vleže je bolest horší.

  • Nejčastějším typem sekundární bolesti hlavy je bolest hlavy z nadužívání léků. Obvykle vzniká u lidí, kteří užívají velké dávky léků proti bolesti, jako je paracetamol a opiáty po dobu nejméně 3 měsíců. Jde o stálou, tupou bolest po většinu dní v roce. Lokalizace bolesti se u jednotlivých osob liší. Může ji doprovázet nevolnost, zvracení, bolest žaludku, průjem, poruchy spánku, neklid.

  • Sinusová bolest hlavy (sinusitida) je sekundární bolestí hlavy. Postihuje jednu nebo více dutin na čele, lícních kostí a nosních dutinách. Je obvykle příznakem infekce dutin, často bakteriální. Mnohdy ji provází rýma, zelený výtok z nosu, citlivost v dané oblasti, bolest zubů, dechové potíže, kašel, horečka, únava.

  • Posttraumatická bolest hlavy patří mezi sekundární bolesti. Je následkem traumatického poranění mozku. Objevuje se během následujícího roku po úraze. Projevuje se jako mírná až středně silná tlaková či tupá bolest na spáncích, čele, krku. Méně často se může bolest hlavy objevit v zadní a horní části hlavy a v okolí očí. Mezi další možné příznaky patří: nevolnost, zvracení, citlivost na světlo a zvuk,zhoršené kognitivní funkce, úzkost, deprese, inkontinence moči.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/headache-chart


Nejčastější příčiny sekundárních bolestí hlavy u fibromyalgického syndromu:

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/cefalea/

 

Diagnostika a léčba bolesti hlavy patří do rukou lékaře

Diagnostika primární i sekundární bolesti hlavy - Mezinárodní klasifikace bolestí hlavy (ICHD-3, IHS, 2018), Identifikační kód MKN-11

V běžné lékařské praxi pacient obvykle získá diagnózu pouze prvního nebo druhého stupně, zatímco ve specializované praxi a v centrech pro bolesti hlavy diagnózu čtvrtého nebo pátého stupně.

  • Diagnostikuje se podle fenotypů bolestí hlavy, které jsou aktuálně přítomny nebo které se objevily v posledním roce. Pro genetické a některé další účely se používá výskyt během celého života.

  • Každý odlišný typ, podtyp nebo podforma bolesti hlavy, kterou pacient trpí, musí být diagnostikována a kódována samostatně. Například pacient s těžkým postižením v centru pro bolesti hlavy může dostat tři diagnózy a kódy: 1.1 Migréna bez aury, 1.2 Migréna s aurou a 8.2 Bolest hlavy způsobená užíváním léků. Pokud pacient obdrží více než jednu diagnózu, měly by být uvedeny v pořadí, v jakém jsou pro pacienta důležité.

  • Aby pacient získal určitou diagnózu bolesti hlavy, musí v mnoha případech zažít minimální počet záchvatů (nebo dnů s) touto bolestí hlavy. Tento počet je uveden v diagnostických kritériích pro daný typ, podtyp nebo podformu bolesti hlavy. Frekvence primárních poruch bolesti hlavy se značně liší, od záchvatů jednou za jeden až dva roky až po záchvaty denně. S diagnostikou pomáhá vedení deníku bolesti hlavy. Může odhalit více typů bolestí hlavy a umožní přesnější posouzení užívání léků.

  • Jak se jednotlivé typy diagnostikují: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102417738202


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.