Fibromyalgie spojená s osteoartrózou kolenního kloubu

02.12.2021 15:53

Fibromyalgie (FM) je častý, invalidizující stav chronické rozšířené primární bolesti doprovázené intenzivní únavou a poruchami spánku. Je často spojen s dalšími patologiemi, zejména revmatickými, včetně osteoartrózy.

Prevalence FM v běžné populaci a poměr pohlaví se v různých studiích liší, záležití na použití diagnostických a klasifikačních kritérií. Diagnostická a klasifikační kritéria ACR 2016 vedou k vyšší specificitě a senzitivitě oproti předchozím. Prevalence obvykle bývá udávána 2 až 10 % s častějším výskytem u žen. Vyšší výskyt u žen má multifaktoriální vysvětlení, které souvisí s různými bolestivými zkušenostmi psychologického a sociokulturního původu, ale také s mechanismy neurologického zesílení a potlačení bolesti s genetickou a hormonální podporou. Tato převaha může být také částečně způsobena diagnostickým zkreslením; ženy častěji než muže testují na pozitivní tlakové body, což vede k poddiagnostikování u mužů; skutečný poměr je pravděpodobně 2:1. Významnou roli také hraje neznalost a předsudky.

U pacientů s organickou patologií (chronický zánětlivý revmatismus, osteoartróza) je výskyt FM vyšší

Přestože je výskyt fibromyalgie v klinické praxi častý a lékaře znejisťuje v každodenní praxi je nedostatečně diagnostikována i když se léta odborníci zaměřují na výzkum jejího vlivu na klinický a radiologický obraz, jakož i na vývoj přidružených onemocnění.

V nedávno publikované studii zahrnující 4516 francouzských pacientů s fibromyalgií (diagnostikovanou revmatology, internisty a praktickými lékaři) zjistili, že

osteoartritida postihovala téměř polovinu těchto osob (49 %).

Nová studie francouzských výzkumníků upozorňuje na její

vysoký výskyt (35 %) u pacientů s osteoartrózou kolenního kloubu (gonartrózou),

zjištěný výsledek odpovídá údajům o prevalenci fibromyalgie s jiným chronickým zánětlivým onemocněním.

Gonartróza je degenerativní, nezánětlivé onemocnění kolenního kloubu patřící mezi nejčastější choroby pohybového aparátu. Trápí přibližně 12% dospělé populace a téměř 70 % osob starších 65 let.

Přesné příčiny nejsou zcela známy. K rizikovým faktorům se řadí vyšší věk, nadměrná námaha, neúměrné zatěžování kloubů při zvýšené pracovní či sportovní zátěži, či nestejná délka končetin. Dále pak i obezita, některá metabolická onemocnění, endokrinní choroby, zánětlivá onemocnění kloubu, úraz nebo krvácení do kloubu.

Osteoartróza kolena postupně vede ke ztrátě kloubní chrupavky a současně i k nárůstu kostní tkáně v okolí kloubu. Z kostní tkáně vznikají výrůstky (osteofyty). Charakteristicky se projevuje potížemi a bolestí při chůzi po schodech nebo v obtížném terénu. Dále nestabilitou, ranní ztuhlostí nebo ztuhlostí po odpočinku. Bolesti se zhoršují ke konci dne, reagují na počasí. Mohou být přítomny otoky i deformity.


K rizikovým faktorům patří obezita, může souviset se závažností gonartrózy i fibromyalgie

Ovlivňuje kvalitu i množství spánku, sílu a fyzickou aktivitu a zvyšuje citlivost na bolest. Souvislost mezi obezitou a osteoartrózou je způsobena několika faktory: mechanickými, adipokiny a zánětem nízkého stupně. Tato asociace zahrnuje několik cytokinů, jako je visfatin, IL-1 nebo TNF, které stimulují produkci nervového růstového faktoru (NGF) chondrocyty a adipocyty a následně metazánět. Zvýšení bolesti je způsobeno i existencí deprese, která je u obézních osob vysoce rozšířená a modifikuje prožívání bolesti.

Gonartróza způsobuje významný funkční handicap, který je ještě zhoršen spojením s fibromyalgií

Pacienti hlásí mnohem větší bolesti než ukazují radiologická stádia gonartrózy. Je známo, že FM způsobuje potíže při provádění svalových výkonů. Pouze 25% účastníků studie může být dále pracovně a fyzicky aktivní.

Bennet a spol. skutečně zjistili, že mnoho pacientů uvádí, že nošení nákupu (50-90 %), chůze do schodů (40-50 %), chůze (11-29 %), běh (60-74 %) jsou obtížné nebo nemožné. Tyto fyzické obtíže jsou umocněny pocitem křivdy, který byl v naší studii zjištěn u 67 % pacientů a v jiných studiích, zejména ve studii Laroche et al, u 77 % pacientů, což souvisí se změnou kvality života a depresí. U osteoartikulárních patologií, ať už zánětlivých nebo mechanických, může být skutečně přítomna centrální složka bolesti.

To vysvětluje rozpor mezi pozorovatelnými lézemi (zobrazovacími metodami, biologií) a intenzitou bolesti. A nedostatečnou účinnost periferní léčby (např. nesteroidních protizánětlivých léků, léčby na pozadí, bioterapie, chirurgie). Koexistence fibromyalgie ztěžuje posouzení funkčního dopadu při gonartróze, tj. hledání fibromyalgie může v některých případech minimalizovat intenzivní léčbu gonartrózy.

Lidé ve studii byli léčeni analgetiky (paracetamol nebo NSAID) (82,6 %), antiartrotiky (15,6 %) a 3 % viskosuplementací. Příznivá odpověď na léčbu (paracetamol a NSAID) byla zaznamenána u 57,4 % pacientů, částečná odpověď nebo žádná odpověď u 42,6 % pacientů. U pacientů s částečnou odpovědí nebo bez příznivé odpovědi na léčbu lékaři nepomysleli na přítomnost fibromyalgie, neproběhla její diagnostika. Tuto míru rezistence na léčbu lze vysvětlit nedostatečným povědomím o této souvislosti mezi gonartrózou a fibromyalgií, která vyžaduje specifickou, multidisciplinární, medikamentózní i nemedikamentózní léčbu.

Fibromyalgie bývá spojena s ženským pohlavím a BMI, a proto by měl být screening fibromyalgie u pacientů s gonartrózou systematický, zejména u obézních žen, které nereagují na pomalu působící analgetickou a anti artritickou symptomatickou léčbu.
Její včasná diagnostika nabízí možnost lepší léčby pacientů s gonartrózou, a tím zabránění zneužívání symptomatické léčby, zejména NSAID.

https://www.ajol.info/index.php/aamed/article/view/209423
file:///C:/Users/PETRUK~1/AppData/Local/Temp/209423-Article%20Text-519956-1-10-20210625.pdf
https://old.lf.upol.cz/fileadmin/user_upload/LF-kliniky/hippokrat/Obory/Ortopedie_radiol/Artroza_kolenniho_kloubu.pdf

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.