FM a suché oko jsou překrývající diagnózy

01.06.2019 14:58

Suché oko je dalším zdravotním stavem, který patří do skupiny chronických překrývajících se stavů bolesti (COPC) spolu s FM, ME/CFS, IBS, chronická tenzní bolest hlavy, migréna, temporomandibulární poruchy, intersticiální cystitida / bolestivý syndrom močového měchýře, endometrióza, vulvodynie a chronická bolest zad.

fibromyalgik.webnode.cz/news/prekryvajici-se-stavy-bolesti-copc/

Toto zjištěni žádného fibromyalgika nepřekvapí, jelikož suché oko je fibromyalgikům je často dignostikováno. Pacienti s FM mají až o 90% sníženou produkci slz. A také blefaritidu, která má na syndrom suchého oka nepříznivý vliv.

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/katarakta/syndrom-sucheho-oka/

Diagnóza suchého oka je běžně používána u pacientů s poruchami zraku, slz, očním diskomfortem a fotofobií. Symptomy suché oka nejsou pouze projevy lokální poruchy, ale zahrnují i somatosenzorickou dysfunkci mimo rámec trigeminálního systému. 
Somatosenzorická dysfunkce rohovky může být základní příčinou závažných symptomů suchého oka v případě, že není poškozena kvalita a množství slzného filmu u podskupiny pacientů s diagnózou „syndromu suchého oka“. Tato podskupina pacientů obecně špatně reaguje na současné terapie suchého oka. Rostoucí množství literatury naznačuje, že symptomy u těchto pacientů mohou být lépe charakterizovány spíše jako oční neuropatická bolest než suché oko. Mnohonásobné studie ukázaly, že významná podskupina pacientů se suchým okem popisuje příznaky odpovídající oční neuropatické bolesti. Somatosenzorická dysfunkce je dalším klíčovým rysem neuropatické bolesti, která je pozorována u mnoha pacientů se suchým okem.

Symptomy suchého oka a neuropatie rohovky jsou identické. Pokud není nález při vyšetření na štěrbinové lampě je třeba vyšetření u rohovkového specialisty a pomocí konfokální mikroskopie.

https://www.aao.org/…/article/addressing-pain-of-corneal-ne…

Oční neuropatická bolest je spektrum potíží oční bolesti, které jsou způsobeny poškozením nebo onemocněním nervů. Je často spojena s poškozenými nebo dysfunkčními nervy rohovky, ale stav může být také způsoben periferní nebo centrální senzibilizací.

fibromyalgik.webnode.cz/news/centralni-senzibilizace-cs/

Tento stav sdílí některé charakteristiky se somatickou neuropatickou bolestí v tom, že je podobně spojen s abnormálními pocity (dysestézie) nebo bolestí z normálně nebolestných podnětů (alodynie), ale až do nedávna byl špatně chápán lékařskou komunitou a často odmítán oftalmology, kteří nebyli vyškoleni k identifikaci neuropatické bolesti. 

Symptomy oční neuropatické bolesti se mohou pohybovat od bolestí očí a silné citlivosti na světlo (fotofobie) až po hyperalgezii nebo dysestézii, pocit sucha, píchání nebo pocit cizí ho tělesa v oku. Dále se mohou vyskytovat bolesti hlavy, alodynie podle trojklanného nervu, nesnášenlivost zvuků, tinnitus, motání hlavy, změny v pachu a chuti. 
Pocity a úrovně bolesti se mohou lišit v závislosti na zdroji nebo zdrojích (např. abnormální axonální regenerace, periferní senzibilizace). Může být postiženo jedno nebo obě oči s různým stupněm závažnosti.

Oční neuropatická bolest se může vyskytovat u fibromyalgie, neuropatie malých vláken a Sjogrenova syndromu (všechny 3 se vyskytují u FM) https://bjo.bmj.com/content/100/1/128.

Oční neuropatická bolest může také u fibromyalgiků odrážet stav hypersenzitivní bolesti. Fibromyalgici mají souběh s Funkčními poruchami hybnosti 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgici-maji-soube…/, u těch, kteří mají i blefarospasmus (opakující se křeč očních víček) a oční neuropatická bolesti konfokální mikroskopie odhalila nápadně abnormální morfologii rohovkového nervu.

Pomocí konfokální mikroskopie rohovky slouží také u fibromyalgie k diagnostice neuropatie tenkých vláken. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/konfokalni-mikroskopie-r…/

Zjištění zvýšených hladin prozánětlivých cytokinů v nehyperosmolárních slzách by ukazovalo na další zdroj zánětu u Sjogrenova syndromu https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvis…/sjogrenuv-syndrom/, jako je neuro-zánět způsobený hyperaktivitou dysfunkčních nociceptorů rohovky. To by také bylo v souladu se zvýšeným výskytem periferních neuropatií u tohoto onemocnění. 

https://bjo.bmj.com/content/100/1/128

Diagnóza suchého oka a syndromy chronické bolesti mají tendenci koexistovat a sdílet rysy patologické neuroplasticity (schopnost nervového systému přizpůsobit se v reakci na podněty). Po určité době změny přestávají hrát fyziologickou roli a místo toho si udržují patologický stav bolesti - spontánní bolest, alodynie, hyperalgézie a potenciálně přetrvávající bolest. Chronické bolestivé poruchy související s mechanismem centrální somatosenzorické dysfunkce jsou označovány jako chronické překrývající se stavy bolesti.
Existuje mnoho zjevných podobností mezi COPC a diagnózou suchého oka. Podobně jako u některých jedinců s diagnózou suchého oka může být obtížné léčit projevy periferní bolesti u pacientů s COPC. 
Epidemiologie COPC a diagnózy suchého oka je také podobná. Prevalence COPC se pohybuje v rozmezí 2% - 10% a u suchého oka se odhaduje prevalence u žen 5,7% - 9,8% a u mužů 3,9 - 7,7% v závislosti na věku.

Ženské pohlaví je rizikovým faktorem pro vznik chronické formy suchého oka po poranění rohovkového nervu spojeného se zákrokem LASIK (laserová korekce zraku při krátkozrakosti, dalekozrakost a astigmatismu) a spojuje tento typ přetrvávající bolesti na jiné formy chronické bolesti.

Suché oko a COPC jsou silně spojeny s afektivními poruchami, jako je postraumatická stresová porucha (PTSD), úzkost, deprese a nespavost s psychologickým stresem a zesílením bolesti https://www.moveforwardpt.com/…/Det…/amplified-pain-syndrome.

Pacienti s neuropatickou oční bolestí mají tendenci k souběhu s COPC a tito pacienti vykazují odlišný a závažnější fenotyp suchého oka.

Pacienti s větším počtem souběžných syndromů chronické bolesti měli závažnější symptomy suchého oka konzistentní s neuropatickou oční bolestí .

Podskupina pacientů se suchým okem trpí kromě běžných symptomů také bolestí očnice, uší a dalších části obličeje v oblasti trigeminálního systému. Předpokládá se, že tento syndrom okulofaciální bolesti možná představuje patologickou neuroplasticitu v trigeminálních systémech, která se projevuje jako expanze nociceptivního reflexního pole spojeného s chronickou bolestí.

Centrální a periferní hypersenzitivita byly stanoveny jako potenciální základní mechanismy somatosenzorické dysfunkce a patologické neuroplasticity spojené s chronickou bolestí u pacientů s COPC a oční neuropatická bolest.

Jedna velká studie studovala zejména dědičnost suchého oka a dalších překrývajících se stavů bolesti. U žen z dvojčat se dědičnost suchého oka pohybovala 25% - 80%. Odhady u ostatních COPCse pohybují přibližně 40% - 70%. Tyto nálezy jsou v souladu s obecným zjištěním, že dědičnost citlivosti na bolest na různých chemických, tepelných a mechanických podnětech se odhaduje 22% - 60%. Snad nejpřesvědčivějším důkazem pro zařazení suchého oka do COPC je, že existují dva společné genetické faktory, které jsou základem pozorované dědičnosti pro diagnózy spadající do skupiny překrývajících se stavů bolesti. Tyto stavy sdílejí klinické a epidemiologické charakteristiky a genetické faktory, které určují biologické mechanismy základní neuropatologie.

Vzhledem ke komorbiditám a významnému dopadu na psychosociální fungování související s COPC je důležité, aby celý multidisciplinární lékařský tým pečující o pacienty s touto diagnózou užíval holistickou diagnostiku a léčbu. Přestože uspokojivá léčba pro většinu překrývajících se stavů bolesti ještě není k dispozici, je prvním krokem k dosažení účinné diagnózy, léčby a rozpoznání přítomnosti základní systémové poruchy. To platí zejména pro suché oko, kdy rozsah systémového postižení této poruchy byl až donedávna podceněn. Je důležité vyvinout účinnější intervence zaměřené spíše na zmírnění citlivosti na centrální bolest než na následky symptomů koncových orgánů, zejména pokud objektivní biomarkery syndromu suchého oka chybí, ale pacientův oční diskomfort přetrvává. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5584655/

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com
V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.