Inhibitory JAK snižují bolest a únavu

03.06.2022 02:49

Dlouho se mělo za to, že revmatoidní artritida (RA) je "pouze" periferní zánětlivé onemocnění kloubů, při němž imunologické procesy spouštějí aktivaci cytokinů na synoviální úrovni, což vede k zánětu kloubů, strukturální destrukci kloubů a bolesti. Bolest u RA je však způsobena komplexní interakcí centrálního a periferního nervového systému, která ne vždy striktně souvisí se zánětlivými cestami onemocnění. Dysregulace nervových drah bolesti, zejména centrální a periferní senzibilizace, hrají zásadní roli v udržování a expresi chronické bolesti u RA. Zatímco periferní senzibilizace souvisí spíše s působením zánětlivých mediátorů, které mohou přímo měnit odpovědi lokálních nociceptivních neuronů, centrální zesílení bolesti je komplexnějším jevem, který nesouvisí pouze se zvýšenou citlivostí dorzálního rohu míchy na bolest nebo s různou aktivací sestupných facilitativních / inhibičních centrálních drah, ale dokonce i s psychosociálními aspekty vnímání bolesti u jednotlivých pacientů.

Lékaři by měli identifikovat dráhy zapojené u každého pacienta a personalizovat léčbu s cílem maximalizovat účinnost léčby bolesti a snížit riziko nadměrné léčby léky proti bolesti nebo potenciálně imunosupresivními léky

Centrální senzibilizace (CS) se projevuje alodynií a hyperalgezií
fibromyalgik.webnode.cz/news/centralni-senzibilizace-cs/
fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/bolest/alodynie/

Není jasné, kdy se v průběhu onemocnění revmatoidní artritidou vytvoří vzorce CS, ani zda jsou reverzibilní nebo podléhají specifické cílené léčbě. Je však důležité si uvědomit, že centrální senzibilizace může být důsledkem trvalého nociceptivního vstupu ze zánětu kloubů nebo komorbidních stavů, jako je primární chronická rozšířená bolest (fibromyalgie), sekundární osteoartróza, chronická bolest dolní části zad, obezita, kouření a diabetes.

U pacientů s RA léčených biologickou léčbou bylo zjištěno časné zlepšení senzibilizace mozkové bolesti, pozorované funkčním zobrazením mozku pomocí signálů závislých na hladině kyslíku v krvi, během několika dní po léčbě biologickými látkami, před pozorovanou klinickou odpovědí u synovitidy periferního kloubu.

Fibromyalgie je častou přidruženou diagnózou RA. Při této kombinaci je běžné vyšší skóre bolesti, které nekoreluje se zánětem měřeným pomocí krevních testů nebo zobrazovacích metod. Někteří pro popis tohoto jevu používají termín "nezánětlivá bolest". Několik studií naznačuje, že anticytokinová terapie může snížit nezánětlivou bolest u zánětlivých artritid, zejména revmatoidní artritidy. Uznání fibromyalgie jako komorbidního stavu je důležité z důvodů vhodné a dostatečné léčby.
fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/revmaticka-onemocneni/revmatoidni-artritida/

Pacienti s RA, kteří dosáhli zánětlivé remise hodnocené pomocí validovaných nástrojů často uvádějí reziduální příznaky, jako je bolest a únava. Zcela nedávné práce naznačily, že některé DMARDs, zejména JAKis mohou mít také přímý vliv na mechanismy bolesti. Například specifické post-hoc analýzy ukazují, že baricitinib - selektivní inhibitor JAK1/2 je schopen poskytnout větší úlevu od bolesti ve srovnání se samotným metotrexátem (MTX) nebo monoterapií tocilizumabem a adalimumabem. Zajímavé je, že snížení bolesti se zřejmě nemění pokud pacienti užívají opioidy. JAKis by tedy mohly pomoci nejen snížit aktivitu onemocnění, ale také modulovat dráhy bolesti prostřednictvím přímého (IL-6, IL-17, GM-CSF) nebo nepřímého (TNF-alfa, IL1-beta) působení na cytokiny podílející se na citlivosti na bolest. Randomizované kontrolované studie i post-hoc analýzy JAKis u pacientů s aktivní RA navíc prokázaly trvalé zlepšení i v oblasti příznaků únavy. Únava je dalším velmi častým příznakem RA, který má významný dopad na kvalitu života i když přímo nesouvisí s bolestí a aktivitou onemocnění. Komplexnost prožívání únavy u pacientů s RA zahrnující fyzické, kognitivní, každodenní životní a emocionální dopady, může být obtížně zvládnutelná.

Budoucí studie zkoumající dlouhodobé rozdíly inhibitorů JAK ve srovnání s jinými léky, jakož i přímé studie různých inhibitorů JAK jsou důležité pro další hodnocení různých aspektů jejich účinnosti při modulaci bolesti.
www.clinexprheumatol.org/article.asp?a=18767
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7361185/
link.springer.com/article/10.1007/s10787-022-00995-z

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.