Je to stále neviditelná nemoc? Fyzické příznaky zjištěné u syndromu fibromyalgie

01.05.2023 21:21

Fibromyalgie je vícerozměrné onemocnění, u kterého je bolest nejcharakterističtějším příznakem, ale ne jediným. Pacienti popisují také těžkou astenii, poruchy spánku, bolesti hlavy, neurokognitivní problémy a problémy s náladou a mnoho dalších příznaků. Naproti tomu kromě zvýšené bolestivosti na tlak (tender points) nejsou v diagnostických kritériích zahrnuty žádné další vyšetřovací nálezy. A je pozoruhodné, že bolestivé body v nových návrzích klinické diagnózy mizí. Ve skutečnosti až do roku 2010 neexistoval žádný návrh diagnostických kritérií pro toto onemocnění, ale pouze klasifikační kritéria pro výzkumné použití, která nikdy nebyla vytvořena pro klinické použití. Kritéria, která se do tohoto roku používala, vycházela pouze z popisu bolesti a bolestivých bodů pacientem. Alternativní diagnostická kritéria k těm předchozím byla stanovena jako návrh v roce 2010, přičemž v letech 2011 a 2016 byly zavedeny některé korekce. Stanovení nových diagnostických kritérií umožnilo přesnější diagnostiku tohoto onemocnění. Tato kritéria zahrnují vlastní dotazník příznaků spolu se závažností únavy, poruchami paměti, depresí a bolestmi hlavy, ale bez klinických příznaků.

Nedávná observační studie identifikovala nejčastější fyzikální nálezy, které by měli kliničtí lékaři při diagnostice tohoto onemocnění zohlednit:

200 pacientů (150 žen a 50 mužů) s fibromyalgií nejprve posoudil a vyšetřil revmatolog se zkušenostmi s fibromyalgií a následně neurolog s rozsáhlými zkušenostmi s touto patologií. Průměrný věk žen byl 46 let (rozmezí 21-73) a 44 let u mužů (rozmezí 29-66). Většinu účastníků tvořili běloši (95 %).
⦁ Všichni pacienti museli splňovat nová klinická kritéria z roku 2016.
⦁ Pacienti museli rovněž splňovat následující kritéria: 1) věk > 18 let; 2) pokud se jednalo o ženu, nesměla být těhotná nebo kojící; 3) nesměla mít žádné jiné chronické onemocnění.
⦁ Neměli žádné jiné chronické onemocnění, které by mohlo narušit průzkumné údaje, jako je revmatické, psychiatrické nebo závažné neurologické onemocnění.

Nejčastěji zjištěné fyzické příznaky u pacientů s fibromyalgií:

  • Zhoršená zraková ostrost (63% žen 55% mužů)
  • Poruchy sluchu (34% žen 37% mužů)
  • Poruchy funkce čelistního kloubu (56% žen 35% mužů)
  • Syndrom suchého oka (67% žen 53% mužů)
  • Suchost kůže (82% žen 43% mužů)
  • Překrvení kůže tlakem (90% žen 78% mužů)
  • Prosvítání rozšířených kožních cév (12% žen 4% mužů)
  • Otok tkání (23% žen 9% mužů)
  • Nafouklé břicho (77% žen 52% mužů)
  • Zhoršená propriocepce (2% žen 1% mužů)
  • Porucha vibračního vnímání (6% žen 4% mužů)
  • Porucha citlivosti na teplotu (56% žen 49% mužů)
  • Porucha citlivosti na píchnutí (59% žen 51% mužů)
  • Porucha dotykového vnímání (76% žen 70% mužů)
  • Porucha vnímání tlaku (100% žen 74% mužů)
  • Slabost (35% žen 13% mužů)
  • Zhoršená jemná motorika (15% žen 8% mužů)
  • Poruchy chůze (36% žen 21% mužů)

Jak je vidět, velká část pacientů, a to jak u žen, tak u mužů, vykazuje při vyšetření objektivizovatelné příznaky.

K nejčastějším příznakům patří příznaky spojené s senzibilizací, která je u tohoto typu onemocnění dobře známá, se zvýšenou bolestivostí na dotek a zejména na tlak prakticky na celém těle, což bylo dlouhou dobu povinným kritériem pro diagnostiku onemocnění (tender points). Je prokázáno, že ne všichni testovaní muži mají zvýšenou bolestivost na tlak, a přesto splňují nová klasifikační kritéria pro fibromyalgii, což podporuje rozšířený názor, že pro diagnózu fibromyalgie není nezbytně nutné mít na těle množství bolestivých bodů.

Mezi další příznaky, které se v našem vzorku vyskytovaly velmi často, patří ty, které se týkaly kůže, především suchost kůže nebo hyperémie pod tlakem (dermografismus), a to opět častěji u žen než u mužů. To naznačuje, že senzibilizace u fibromyalgiků není omezena výhradně na centrální nervový systém, jak je opakovaně uváděno, ale že je také základem imunologického problému.

Poměrně časté jsou také změny v oblasti lebečních nervů, jako jsou zrakové, sluchové nebo čelistní změny.

A konečně změny v síle nebo pohyblivosti, a to i v chůzi, zásadní pro provedení tandemového testu, jak už bylo dříve v odborné literatuře popsáno.

Nezjistili jsme žádné významné rozdíly v dalších klinických příznacích, jako je otok kloubů, změna normálního rozsahu pohybu nebo změna osteo-šlachových reflexů.

Jak již dříve popsali jiní odborníci, fibromyalgie není jen onemocnění s příznaky, jako je bolest, únava nebo problémy se spánkem a mnoho dalších, ale zahrnuje také širokou škálu vyšetřovacích příznaků snadno přístupných klinikovi, které dodávají významnou důvěryhodnost jejímu původu jako skutečnému onemocnění.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35383558/

Kromě toho bylo navrženo několik vyšetření, která jsou u pacientů s fibromyalgií změněna, včetně fyzických měření, funkce autonomního nervového systému, sérologických znaků a výsledků zobrazovacích vyšetření.

⦁ Významně snížená svalová funkce a tloušťka všech extenzorových svalů krku a pomalejší reakce.
 
⦁ Krátkodobá sekundová kardiovaskulární měření mohou být užitečná při klinickém hodnocení fibromyalgie. Otupené kardiovaskulární reakce v prvních 30 s. souvisí se závažnosti chronické bolesti.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167876022000599?via%3Dihub

⦁ Primární imunodeficit je u FM běžný, koreluje s klinickou anamnézou recidivujících sinusových a nesinusových infekcí a sníženou hustotou epidermálních nervových vláken (ENFD).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34874830/

⦁ Kombinace MALDI-TOF MS a ANN snadno a rychle diagnostikuje bolest, i rozliší podtyp patologické bolesti (fibromyalgii).

https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acschemneuro.2c00665

⦁ Jak u dospělých, tak dětských fibromyalgiků je třeba vyloučit neuropatii malých vláken (SFN). I když jsou si tyto zdravotní stavy podobné, mají odlišnou léčbu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8860391/

⦁ Diferenciální diagnostika nelokalizovaných muskuloskeletálních bolestí je rozsáhlá a komplexní oblast, která vyžaduje systematický multidisciplinární přístup.

FM často doprovází další revmatická onemocnění, jako jsou poruchy pojivové tkáně, ankylozující spondylitida a spondylartritida. Je nutné posouzení specialistou, např. revmatologem nebo endokrinologem.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36403952/

 

Diagnostika fibromyalgie:

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/diagnosticka-kriteria-2016/

Symptomy fibromyalgie:

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/

Chůze fibromyalgiků:

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/potize-s-chuzi-u-fm/

Tandemová chůze se běžně používá k vyšetření pacientů na neurologické (jedinci s cerebelárními lézemi nejsou schopni chůze v tandemu), vestibulární poruchy a k vyšetření řidičů automobilů pro podezření na intoxikaci. Jedná se o poměrně starý test, který se snadno provádí. Zdraví lidé jej mohou dobře provádět s otevřenýma očima, ačkoli výkonnost s věkem klesá.

Test tandemové chůze:

⦁ Požádejte pacienta, aby šel v přímém směru s jednou nohou bezprostředně před druhou (pata na špičku), jako by šel po laně a ruce měl spuštěné podél těla.

⦁ Zůstaňte dostatečně blízko pacienta, abyste ho mohli zachytit, pokud upadne.

⦁ Sledujte šířku základny, posun pánve a flexi v koleni.

Definice narušené tandemové chůze: Snížená schopnost chůze v přímém směru při postavení chodidel od paty k patě.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tandem_gait

Odborníci doporučují, aby každý lékař, který se zabývá lidmi s fibromyalgií znal kromě zavedených diagnostických kritérií i tyto klinické nálezy, protože to posílí jeho porozumění původu tohoto rozšířeného onemocnění.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.