Léčba bolesti pomocí suché a mokré jehly

05.06.2023 01:16

Myofasciální bolest a myofasciální bolestivý syndrom patří mezi nejčastější akutní a chronické bolestivé stavy. Jsou pro ně typické tzv. trigger points (spoušťové body) - napjatá místa ve svalu, která způsobují přenesenou bolest. Což znamená, že příčina bolesti se nachází jinde než bolestivé místo. Spoušťový bod není totéž co tender points - bolestivá místo citlivá na tlak vyskytující se např. u fibromyalgiků. Myofasciální bolestivý syndrom má podobné příznaky jako fibromyalgie, rád se k ní přidružuje, a právě tyto body je od sebe dokáží rozlišit.

fibromyalgik.webnode.cz/news/trigger-points-spoustove-body/

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/myofascialni-bolestivy-syndrom/

Jednou z léčebných metod používaných k odstranění bolestivých uzlíků ve svalových vláknech způsobujících lokální i přenesenou bolest u myofasciálního syndromu je suchá jehla (suché vpichování). Léčba spočívá v aplikaci tenké jehly do spoušťového bodu. To vyvolá svalový záškub, uvolní napětí, sníží bolest a zlepší funkci svalu bez použití léků. Jedná se o bezpečnou a účinnou metodu, která může pomoci při různých onemocněních pohybového aparátu, jako jsou například tenisový loket, lumbago nebo bolesti hlavy.

Podobnou metodou je mokrá jehla, při které se na rozdíl od suché do spoušťového bodu vstřikuje malé množství léku. Často se k tomu používá lidokain, lokální anestetikum, který danou oblast znecitliví, zablokuje nervové signály a uvolní svalové napětí. Injekce lidokainu do spoušťového bodu může být účinná zejména u pacientů, kteří nereagují na jiné formy terapie, jako je masáž, protizánětlivé léky nebo fyzioterapie. Další možností, která snižuje zánět, tlak na nervy v postižené oblasti, chronickou bolest svalů a zlepšuje pohyblivost je injekce kortikosteroidů do spoušťového bodu. Aplikace kortikosteroidů do spoušťového bodu jsou bezpečné a účinné, pokud jsou prováděny správně. Také přírodní látka botulotoxin blokuje nervosvalový přenos a zabraňuje stahování svalů. Používá se k léčbě různých onemocnění a problémů, jako jsou vrásky, nadměrné pocení nebo inkontinence. Injekce botulotoxinu jsou obvykle rychlé a bezbolestné, ale mohou mít i některé vedlejší účinky, jako jsou otoky, modřiny nebo slabost svalů. Účinek botulotoxinu trvá několik měsíců a pak je třeba ho opakovat.

Jedná se o techniku, která má kořeny v lékařské vědě a lze ji využít při mnoha zdravotních stavech, které zahrnují spoušťové body. Mezi ně patří např:

  • tenzní bolesti hlavy
  • tinnitus
  • syndrom myofasciální bolesti
  • chronické svalové bolesti
  • snížený rozsah pohybu končetin
  • bolest dolní části zad
  • bolesti kloubů

Tento rychlý zákrok se provádí v ordinaci lékaře s nebo bez zobrazovacího navádění, jako je skiaskopie a ultrazvuk; použití zobrazování v minulých letech bylo doporučeno ke zlepšení výsledku a bezpečnosti pacienta. Před zákrokem se provede důkladné vyšetření a zhodnocení stavu pacienta.

Během aplikace tenké jehly do spoušťového bodu můžete očekávat následující:

  1. Budete sedět nebo ležet na stole.
  2. Lékař očistí kůži nad spoušťovým bodem.
  3. Pohmatem lokalizuje spoušťový bod mezi prsty.
  4. Zavede jehlu s lékem nebo bez 1-2 cm od spoušťového bodu pod úhlem 30´ a postupuje do citlivé oblasti.
  5. Bude pohybovat jehlou uvnitř spoušťového bodu, dokud se sval neuvolní a bolest neustoupí.
  6. Jehlu odstraní.
  7. Celý postup trvá jen několik minut.

Injekce do spoušťových bodů mohou přinést rychlou úlevu od bolesti. Mnoho lidí pociťuje zlepšení ihned, u jiných může trvat několik dní nebo týdnů, než se projeví všechny účinky. Některým lidem toto zlepšení vydrží několik týdnů nebo měsíců.

Přehled studií z roku 2021 ukázal:

1) Mokrá jehla přinesla úlevu po dobu 2 až 12 týdnů po zákroku.

2) Mokrá jehla ulevuje od bolesti lépe než suchá jehla v období 9 až 28 dní po zákroku, nikoli však ve dnech bezprostředně následujících po zákroku nebo 2 až 6 měsíců po něm.

Po injekci může být místo vpichu citlivé nebo bolestivé na dotek. To je normální reakce a obvykle zmizí během několika hodin nebo dní. Mokrá jehla, při které se používá anestetikum, obecně způsobuje menší bolestivost po vpichu než suchá jehla, při které se anestetikum nevstřikuje (daná oblast se neznecitliví). U osob se syndromem myofasciální bolesti může suchá jehla způsobit mírnou bolestivost svalů v okolí míst vpichu. To je obvykle způsobeno traumatem svalu při opakovaných injekcích. Tato bolestivost po injekci obvykle trvá asi 2 až 3 dny.

Podle přehledu studií o injekcích do spoušťových bodů při bolestech krku z roku 2021 jsou nejčastějšími vedlejšími účinky injekcí do spoušťových bodů: krvácení, modřiny, citlivost v místě vpichu, bolest svalů, pocit pálení. Méně často pozorované nežádoucí účinky byly: bolest hlavy, únava, závratě, alergická reakce. Žádný z těchto nežádoucích účinků nevyžadoval následnou léčbu a odezněl během několika dnů.

Ihned po zákroku byste se měli být schopni vrátit ke svým běžným činnostem a sami se dostat domů. Pokud však lékař předpokládá výrazné znecitlivění chodidla nebo nohy při řízení, může vás požádat, abyste si zařídili odvoz. Také může doporučit odpočinek nebo vyvarování se intenzivních aktivit po dobu několika hodin nebo dnů, v závislosti na vaší individuální situaci.

Opakování zákroku závisí na tom, zda jde o suchou nebo mokrou jehlu, a v případě mokré jehly na tom, jaký lék se používá. Počet injekcí kortizonu do určité oblasti může být omezen vzhledem k jeho kumulativním účinkům na tkáň.

Více informací vám sdělí váš lékař, který by měl udělat vše pro to, aby úleva od bolesti trvala co nejdéle. Pacientům s chronickou bolestí může lékař nabídnout další možnosti léčby, které mohou pomoci zmírnit příznaky, např. protahování a masáže. Dle studie z roku 2017 masážní terapie zmírnila bolest u lidí s tenzními bolestmi hlavy způsobenými spoušťovými body. K dalším možnostem úlevy od bolesti patří: odpočinek, nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), ledová nebo tepelná terapie, ortézy, fyzikální terapie, akupunktura.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35526973/

www.healthline.com/health/chronic-pain/what-to-expect-after-trigger-point-injections

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Děkujeme za sdílení. Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.