Léčba fibromyalgie

03.05.2019 02:16

Pokud někdo onemocní, obvykle z ordinace odchází s receptem na léky a po nějaké době co je užívá se jeho stav stabilizuje či dojde k vyléčení. Fibromyalgici mají často nereálné představy, že najdou lékaře, který je za pomocí léků vrátí zpátky ,,do života´´. I když existuje už mnoho důkazů o různých anomáliích u FM stále neexistuje léčba pomocí jednoho léku či kombinace léků.

Po desetiletí byla FM považována za onemocnění způsobené výhradně neurotransmitery centrálního nervového systému - tato koncepce nám dala změnu životního stylu, antidepresiva a antikonvulziva - což není zrovna vítězný recept. Nedávný výzkum odhalil důležité důkazy o změnách funkcí centrálního a periferního nervového systému a imunologické aktivity. Zdravotní stav byl definován jako nociplastický a popsán jako difúzní bolest spojená s významným emočním strádáním souvisejícím s funkčním postižením, které nelze lépe vysvětlit jiným stavem chronické bolesti. Nociplastická bolest není totéž co centrální senzibilizace ani bolest neznámého původu. Nelze ji zmírnit chirurgickým zákrokem. Její diagnostika je důležitá pro správnou volbu léčby, např. léků (především centrálně působících, nikoli opioidů). fibromyalgik.webnode.cz/news/nociplasticka-bolest/

Fibromyalgie je ukázkový stav mechanismu centrální senzibilizace (CS)

dosavadní farmakologické i nefarmakologické strategie nemají velký vliv na její ovlivnění

Přítomnost CS by však neměla bránit poskytovatelům zdravotní péče v hledání a případné léčbě periferních dysfunkcí v kontextu multifaktoriálního modelu onemocnění, který zohledňuje jak periferní, tak centrální složky. Bohužel se mnoho lékařů na celém světě stále zaměřuje na léčbu pouze periferních příčin CS, místo aby se drželi multifaktoriálního modelu onemocnění. Proto je pro klinické lékaře zásadní mít na paměti, že nociplastická bolest ze své definice znamená, že nociceptivní vstup z periferních struktur není dominantním mechanismem, který je základem bolestivého prožitku, a neměl by proto být hlavním cílem léčby u pacientů s převažující nociplastickou složkou.

O tom zda vám léčba pomůže pravděpodobně roli hraje přítomnost a velikost centrální senzibilizace. Tzn. i jaké léky před tím jste už užívaly.

Antikonvulziva mohou být účinná u některých pacientů při tlumení bolesti u stavů spojených s CS.
Opioidy mohou krátkodobě (tj. 5-7 h po podání léku) snižovat CS, ale jejich dlouhodobé užívání (tj. po dobu několika měsíců) může vést ke zvýšené CS a související hyperalgezii. Současné poznatky tedy nepodporují používání opioidů k léčbě CS a naznačují, že dlouhodobé užívání opioidů by mohlo zhoršit stav pacientů s prokázanou centrální senzibilizací.
CS mohou snížit i nefarmakologické intervence jako je rehabilitace, psychoterapie a změna stravování.
https://www.thelancet.com/.../PIIS2665-9913(21.../fulltext

 

Co tedy pro sebe můžete udělat a víme, že má pozitivní přínos -

kombinace psychologického & rehabilitačního přístupu a užívání potravinových doplňků

Nejdůležitější částí léčby je pacient sám, to co doma pravidelně bude dělat pro zlepšení svého zdravotního stavu. Změnit vše ve svém životě co negativně ovlivňuje pacientovo zdraví. Pokud však pacient nepřistupuje k léčbě aktivně s primárním důrazem na nefarmakologické postupy, tak medikamentózní léčba zřídka dosáhne významného efektu.

Léčba má probíhat pomocí multidisciplinárního týmu, ve kterém jsou přítomni odborní lékaři, které pacient potřebuje k léčbě všech svých symptomů. Nejdůležitějším členem tohoto týmu, je dobře informovaný pacient. fibromyalgik.webnode.cz/news/edukace-pacienta-prvni-krok-lecby/

Při volbě terapie je nutné brát v úvahu individuální symptomatiku nemocného, jeho psychické rozpoložení a schopnost spolupráce při léčbě (Kolář, 2009). 

Zjištění, které léky, terapie fungují nejlépe u konkrétního pacienta je obecně otázka pokusů a omylů. Co pomáhá jednomu pacientovi nemusí pomoci druhému.

Pacienti s fibromyalgií mají potíže tolerovat pravidelné dávky většiny léků a doplňků. Jsou citliví na léky a často mají nežádoucí účinky. Je doporučováno předejít těmto potížím použitím nejnižší dostupné dávky nebo i jedné poloviny až jedné čtvrtiny nejnižší doporučené dávky a postupně navyšovat. Je nutné počítat s tím, že různá farmakologická léčba a nefarmakologické terapie přináší minimální krátkodobou úlevu.

Léčba by měla být vedena dle doporučení jednotlivých nadnárodních (EMEA, EULAR) a národních organizací (FDA). A tak se v některých zemích postupy léčby liší, nicméně již neplatí doporučovaná léčba co před lety. https://ard.bmj.com/content/76/2/318#F2
V USA byly v roce 2009 schváleny dle doporučení Food and Drug Administration (FDA) tři preparáty na léčbu FM: 
Lyrica - léčivo pregabalin (doporučeny jsou dávky 300mg a 450mg na den)
Cymbalta, Xeristar - léčivo duloxetin (doporučena je dávka 60mg denně)
Savella, Joncia - léčivo milnacipran.
Jednalo se o léky na léčbu neuropatické bolesti, jenže výzkumy potvrdili, že tato schválená léčba na léčbu FM nepomáhá a u pacientů se vyskytuje mnoho nežádoucích účinků. www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130221104155.htm
V ČR je na trhu pouze pregabalin a duolexin.
EMEA (European Medicines Agency) neschválila žádný z těchto preparátů v této indikaci pro léčbu fibromyalgie v Evropě, tudíž i v ČR. European Medicines Agency (EMEA) a European League Against Rheumatism (EULAR) též vydaly svá doporučení, farmakologická doporučení nejsou totožná s doporučeními Food and Drug Administration.

EULAR (European League Against Rheumatism) pravidelně reviduje doporučení pro léčbu fibromyalgie. Prvořadá je rychlá diagnostika a poskytnutí pacientovi informace o zdravotnímu stavu (včetně písemného materiálu). Mělo by být provedeno komplexní hodnocení bolesti, funkce a psychosociálního kontextu. Léčba má mít podobu postupného přístupu s cílem zlepšení zdravotního stavu. Multidisciplinární přístup. https://ard.bmj.com/content/76/2/318#F2

Dne 13. ledna 2009 bylo přijato Prohlášení Evropského parlamentu o fibromyalgii https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do….

EULAR revidovala doporučení pro léčbu fibromyalgického syndromu - Multidisciplinární skupina z 12 zemí posoudila důkazy se zaměřením na systematické přehledy a metaanalýzy týkající se farmakologického / nefarmakologického léčby fibromyalgie. K vypracování doporučení byl použit systém hodnocení, vývoje a evaluace doporučení. Tato doporučení se opírají o kvalitní přezkumy a metaanalýzy. https://ard.bmj.com/content/76/2/318…

Vyhodnocení farmakologických léčiv:

Amitriptylin
Léčba Amitritylinem se používá pouze na krátkodobou léčbu bolesti, spánku a únavy po dobu 6-8 týdnů 25 mg denně. Pak účinky zmizí, navýšení dávky nepomůže. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18697829
Zkušenosti pacientů - mnoho nežádoucích účinků.
Vyhodnocení amitriptylinu: účinek slabý.

Antikonvulziva
Výzkum potvrdil efektivitu u FM Lyrica - 10 %.
Který lék vám nepomohl na FM vůbec Lyrica - 61 %.
Zkušenosti pacientů - pomáhá spíše na jiné dg než je FM, velmi časté nežádoucí účinky i závažné. 
Vyhodnocení antikonvulziv: pregabalin, účinek slabý.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/marihuana-nejucinejsi-le…/

Mirogabalin je gabapentinoid s významně vyšší účinností než pregabalin. Ve třech, 13týdenních, dvojitě zaslepených, globálních klinických studiích fáze 3 ALDAY, hodnotících mirogabalin pro léčbu bolesti spojené s FM, mirogabalin nesplnil primární cílový bod účinnosti, aby prokázal statisticky významné snížení týdenního průměru nejhorších denní skóre bolesti od výchozího stavu do 13. týdne. Je indikován pouze na periferní neuropatické bolesti.
https://www.fibromyalgia2019.com/medicating-fibromyalgia-in…
Zkušenosti pacientů s FM jak v ČR, tak ze zahraničí: Gabapentin, pregabalin a mirogabalin = neúčinné, mnoho nežádoucích účinků.

Cyklobenzaprin 
Patří mezi centrálně působící myorelaxans - látky, které uvolňují spazmy (křeče) a vedou k relaxaci příčně pruhovaného svalstva. Lék se v ČR nevyskytuje a není určen k dlouhodobému užívání. U FM jsou myorelaxans vhodné pouze jednorázově při zablokování krčí páteře, ischiasu apod. Zcela ojediněle by jej měly užívat lidé s hypermobilním syndromem.
Cyklobenzaprin hodnocení: účinek na FM slabý. 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.20076

Růstový hormon
Lék není schválen pro fibromyalgii (FM) nebo příbuzné poruchy v Evropě. 
Existují obavy o bezpečnost léčby (spánková apnoe, syndrom karpálního tunelu). 
Hodnocení růstového hormonu: absolutně se nedoporučuje pro léčbu FM.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ejp.564

Inhibitory monoaminooxidázy (MAOI nebo též IMAO) 
Skupina léků používaných jako antidepresiva. Samy o sobě obvykle nejsou psychoaktivní, ale výrazně zpomalují metabolismus neurotransmiteru serotoninu a dalších látek, čímž dojde ke zvýšení jejich hladiny v těle. Inhibitory monoaminoxidázy mohou být nebezpečné nebo způsobovat nežádoucí účinky v kombinaci s mnohými jinými léky, vždy je třeba poradit se s lékařem. Typickým příkladem kontraindikace jsou SSRI. Nebezpečná též může být kombinace s alkoholem a některými dalšími drogami, obzvláště typu MDMA, kde může mít až fatální následky. Též se doporučuje vyvarovat se některých jídel, zejména těch, co obsahují tyramin (sýry, maso, sója a další). Tato dietní opatření se netýkají novějších reverzibilních a selektivních přípravků (RIMA). Byly dokumentovány život ohrožující interakce. 
Hodnocení inhibitorů monoaminooxidázy (MAOI): účinek slabý. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/183189

NSAID
Léky s protibolestivým, protihorečnatým a protizánětlivým účinkem. 
Kyselina acetylsalicylová – např. léky Aspirin, Aggrenox, Godasal, Acylpyrin a další. Diclofenac – např. léky Almiral, Diclofenac, Dolmina, Monoflam, Veral, Voltaren a další. Ibuprofen – např. léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen a další. Indometacin. Ketoprofen – např. lék Fastum gel. Meloxikam – např. léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam a další. Metamizol – např. lék Novalgin. Nimesulid – např. léky Nimesil, Aulin, Coxtral a další. Piroxicam – např. lék Flamexin. Kyselina thiaprofenová - např. lék Surgam. Dexketoprofen - např. lék Dexoket a Ketesse.
Hodnocení nesteroidních protizánětlivých léčiv (NSAID): slabé.
https://www.sciencedirect.com/…/arti…/pii/S004901721100179X…

Inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu - antidepresiva
Výzkum potvrdil efektivitu Cymbalty (duloxetin) u FM 8 % Savelly (milnacipran) 10 %
Který lék vám nepomohl na FM vůbec: Cymbalta 60 %, Savella - 68 %.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/marihuana-nejucinejsi-le…/
Milnacipran v ČR není na trhu.
Vyhodnocení duloxetinu a milnacipranu: slabý účinek.

Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu - antidepresiva
fluvoxamin (Fevarin), fluoxetin (Prozac, Magrilan, Deprex, Defluox, Apo-Fluoxetine a další, paroxetin (Seroxat, Remood, Parolex, Arketis, Apo-Parox a další), sertralin (Zoloft, Asentra, Serlift a další), citalopram (Seropram, Citalec, Citalon, Apo-Cital a další), escitalopra (Cipralex, Esoprex, Elicea, Estan, Itakem a další).
Selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI): slabý.
https://link.springer.com/…/10.2165/11598970-000000000-00000

Natrium oxybutrát
V ČR je na trhu pod názvem xyrem, používá se pro léčbu narkolepsie s kataplexií u dospělých pacientů. Kontraindikace - závažná deprese, léčba opioidy nebo barbituráty.
Evropská agentura pro léčivé přípravky a americký úřad pro potraviny a léčiva odmítly souhlas s FM z důvodů bezpečnosti. Lék je schválen pouze pro narkolepsii. 
Hodnocení natrium-oxybutyrátu: absolutně se nedoporučuje pro léčbu FM.
https://www.ema.europa.eu/…/xyrem-epar-summary-public_cs.pdf

Tramadol, slabý opioid s mírným inhibitorem zpětného vychytávání serotoninu-noradrenalinu (SNRI) 
Kombinace tramadolu s paracetamolem např. Zaldiar studie potvrdila 30% zlepšení bolesti. Tramadol snižuje epileptogenní práh, a proto by neměl být používán u pacientů s křečemi.
Tramal bývá pacienty špatně snášen pro jeho nežádoucí účinky, především trávicí potíže.
Kombinace tramadolu s paracetamolem 37,5 mg/325 mg Tramadoli hydrochloridum/pa­racetamolum je slabší a obvykle dobře pacienty snášen. Je oblíben mezi pacienty se středně závažnou bolestí u FM.
Hodnocení Tramadolu: mírně se doporučuje.
https://onlinelibrary.wiley.com/…/…/j.1533-2500.2010.00441.x

Nedoporučuje se léčba FM silnými opioidy a kortikosteroidy na základě nedostatku důkazů účinnosti a vysokého rizika vedlejších účinků / závislosti uváděných v jednotlivých studiích

I když opioidy nejednomu fibromyalgikovi ulevily od bolestí jejich dlouhodobé užívání vede ke zhoršení bolestí, únavy, trávicích potíží ad. Zhoršují centrální senzibilizaci, alodynie, hyperalgezie, dýchání, spánkovou apnoi.
https://www.thelancet.com/.../PIIS2665-9913(21.../fulltext
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../opioidy-indukovana.../
Nedoporučuje se kombinace s gabapentinem nebo pregabalinem
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../kombinace.../
Uživatelé opioidů trpí častěji závažnými bakteriálními infekcemi a výskyt pneumonie u těchto skupin je zhruba 10 x vyšší než průměr
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../covid-19-a-uzivani.../

I krátkodobé užívání opiátů často způsobí ,,opiátovou střevní dysfunkci“ (nevolnost, zvracení, nadýmání/distenze, zácpa)

U pacientů s gastrointestinálními příznaky, a to zejména funkčními, jsou opiáty nedoporučovanou, ne-li přímo kontraindikovanou možností léčby bolesti, zvláště pak při psychiatrických komorbiditách. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29327358/

Opioidy užívané např. s antidepresivy mohou způsobit serotoninový syndrom
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../serotoninovy-syndrom/

Kortikosteroidy se k léčbě FM nepoužívají - není důvod a mohou mít na FM negativní vliv.

Vhodnou volbou, zvláště pro nové pacienty je lékařské konopí
Nejedna studie potvrdila, že 85% fibromyalgiků hlásí pozitivní účinek lékařské marihuany. Byla shledána jako nejúnčinější lék užívaný k léčbě fibromyalgie v porovnání s lyricou, cymbaltou a savellou - často předepisovanými léky na tuto chorobu. Snižuje bolest, depresi a úzkost, aniž by mělo nežádoucí účinky jako léky. Uklidňuje, zlepšuje soustředění, pomáhá se spánkem.
https://www.magazin-legalizace.cz/.../2504-dvema-tretinam....
Doporučuje se 1:1 THC:CBD. Každý jsme jiný a každému vyhovuje jiný poměr a množství - chvíli trvá než jej najdeme. Nevzdávejte to hned po prvním nezdařeném pokusu.
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../leky/lecebne-konopi/
U FM je klinický endokanabinoidní deficit, který vědci považují za jednu z příčin vzniku fibromyalgického syndromu. Je pravděpodobné, že léčba se bude ubírat tímto směrem.
www.fibrotoday.com/5-prescription-drugs-replaced-marijuana/
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../marihuana.../

Vyhodnocení nefarmakologických terapií; doplňkové a alternativní léky a terapie:

Akupunktura
Některé studie potvrzují zlepšení bolesti po akupunktuře o 30%. https://www.cochranelibrary.com/…/14651858.CD007070.pu…/full . Elektrická akupunktura také údajně zlepšuje bolest a únava. 
Jiné studie zase tvrdí: Akupunktura, elektroakupunktura a moxování neposkytují dostatečnou analgezii u FM https://fibromyalgianewstoday.com/…/acupuncture-does-not-r…/.
Pacienti v ČR hlásí malý či žádný účinek, aplikace je pro ně bolestivá. Není hrazená pojišťovnou.
Hodnocení akupunktury: slabé doporučení.

Biofeedback
Biofeedback byl účinný při snižování intenzity bolesti, nebyla prokázána účinnost z hlediska únavy nebo spánku a analýza podskupin ukázala, že jakýkoli účinek byl omezen spíše na elektromyografický než na elektroencefalografický biofeedback.
Léčba biofeedbackem učí pacienty snížení napětí svalů, uvolnění, zlepšuje kognitivní funkce. Pro fibromyalgiky je vhodnou doplňkovu léčbu https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-fibrom…/biofeedback/. Není hrazená pojišťovnou.
Vyhodnocení biofeedbacku: slabé proti.

Kapsaicin
Studie vykazovali určitý důkaz pozitivního účinku, pokud jde o úlevu od bolesti, ačkoli výsledky nebyly konzistentní pro jiné výsledky. Capsaicin gel je obecně považován za bezpečný, i když mnoho uživatelů hlásí mírný pocit pálení při aplikaci na kůži. Počet pacientů a studií však byl malý a byl proto omezen v rozsahu, v jakém mohou poskytnout důkazy o toxicitě. 
Indikací pro léčbu bolesti topicky podávaným kapsaicinem je ve státech EU periferní neuropatická bolest s výjimkou diabetické polyneuropatie, v USA pouze postherpetická neuralgie. Tato léčba lépe účinkuje u nemocných, u kterých je odstup od vzniku algického stavu krátký. U nemocných léčených pro chronickou bolest řádově roky může být tento efekt snížen zřejmě centrální senzitizací. Doba úlevy je udávána průměrně 12 týdnů po aplikaci. Díky této lokální terapii může být významně redukována systémová léčba s jejími případnými vedlejšími účinky. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/kapsaicin/
Ne každému je příjemné či snese pálení na kůži papričkou habanero.
Hodnocení kapsaicinu: slabé proti.

Chiropraxe
Studie jsou nekvalitní a postrádají robustní interpretovatelná data. 
Chiropraxe patří k alternativním způsobům léčby https://www.sisyfos.cz/clanek/1088-chiropraxe. Není hrazená pojišťovnou. V ČR dávají pacienti přednost fyzioterpaii.
Chiropraxe hodnocení: silně se nedoporučuje.

Kognitivní behaviorální terapie KBT
Kvalita jednotlivých studií byla hlášena jako obecně špatná. KBT poskytuje malý pozitivní přínos pro pacienty s fibromyalgií, dle nových doporučení ELUAR pro léčbu FM.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24018611
Léčba pomocí KBT spočívá v kombinace kognitivní a behaviorální psychoterapie.
Kognitivní se věnuje pozornost poznávacím procesům a to především myšlení.
Behaviorální vychází z toho, že veškeré poruchy chování jsou naučenými reakcemi. Je pouze třeba nalézt vhodnou přeučovací metodu.https://fibromyalgik.webnode.cz/…/kognitivne-behavioralni-…/
Stručně řečeno tato metoda má vás naučit, že fibromyalgii lze vyléčit pomocí změny myšlení... Fibtromyalgici co byly odesláni do programu KBT ji buď nedokončili jelikož jde o pro nás fyzicky náročnou léčbu nebo hlásili žádný účinek či se po této ,,léčbě´´ zhoršili.
Je vhodné o ní uvažovat v počátku onemocnění, u dětí s FM, není vhodná při rozvinuté FM.
Hodnocení behaviorální terapie: doporučení slabé.

Cvičení
Trénink rezistence vedl k významnému zlepšení. 
Cvičení a pohyb jsou u FM důležité, pomáhají zabránit dekondici, obezitě, špatnému držení těla, svalové dysbalanci a rozvoji dalších, často velmi bolestivých diagnóz. Cvičení u fibromyalgie má svá pravidla, které je nutné dodržovat, jinak dojde ke zhoršení fyzickému i psychickému. Pacient na pohyb zanevře. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-cviceni-u-fm/
Hodnocení terapie při cvičení: velmi doporučováno.

Lázeňská léčba
U pacientů bylo zjištěno výrazné zlepšení bolesti na konci léčby, udržované v dlouhodobém horizontu (medián 14 týdnů). Byla prokázána konzistence, co se týče důkazů pro vodoléčbu a balneoterapii.
Lázeňská léčba je velice u FM vhodná, pojišťovna hradí i doprovod pro pacienty, kteří potřebují pomoc druhé osoby https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lazne-pro-fm/.
Hydroterapie patří k nejúčinnjěší rehabilitaci u FM https://fibromyalgik.webnode.cz/…/hydroterapie-a-fibromyal…/. Mnohem lepší výsledky však fibromyalgici mají po absolvování komplexní rehabilitační péče v Rehabilitačních ústavech, není vhodné tímto pobytem zahájit léčbu, je třeba, aby pacient byl předem zaléčený. Komplexní ucelená rehabilitace je prozatím nejúspěšnější v léčbě FM v ČR.

Hypnoterapie
Dva ze čtyř pokusů o hypnoterapii uvádějí určitý významný přínos, pokud jde o bolest, další dva vykazují nulové, nevýznamné výsledky. 
Otázkou je jaké symptomy může ovlivnit u FM hypnóza.
Hodnocení hypnoterapie: doporučení slabé.

Masáž
Komparátorová léčba zahrnovala transkutánní elektrickou nervovou stimulaci (TENS), standardní péči, řízenou relaxaci a akupunkturu. 
Kombinace rehabilitačních metod je základem léčby FM a slouží k zlepšení celkového stavu, díky ní pacienti mohou snížit dávky léků.
Masážní hodnocení: doporučuje se.

Meditativní pohyb
Šest recenzí se zaměřilo na qigong, jógu, tai chi nebo kombinaci těchto terapií. Nebyly však k dispozici dostatečné důkazy pro vypracování individuálních doporučení. Na konci léčby bylo pozorováno zlepšení spánku a únavy, z nichž některé byly dlouhodobě udržovány. 
Stejně jako cvičení jsou tyto techniky u FM doporučovány, v ČR jsou mezi pacienty málo rozšířené.
Meditativní hodnocení pohybu: slabé.

Všímavost / terapie mysli a těla
Jeden nedávný přehled poskytl důkazy o tom, že snížení stresu založené na všímavosti vedlo ke zlepšení bolesti bezprostředně po léčbě ve srovnání s obvyklou péčí a ve srovnání s aktivní kontrolou. Tyto účinky však nebyly odolné vůči zkreslení. 
Mindfulness neboli všímavost https://psychologie.cz/tri-urovne-vsimavosti/.
Vyhodnocení všímavosti / mysli a těla: mírně se doporučuje.

Vícekomponentní terapie
Dvě hodnocení zkoumali přínos kombinovaných terapií ve srovnání s individuální terapií. Účinky byly krátkodobé. 
Vyhodnocení vícesložkové terapie: slabé.

S-adenosylmethionin
Po ukončení léčby bylo ve srovnání s placebem pozorováno významné zlepšení bolesti a únavy. Vedlejší účinky jsou obvykle mírné a vzácné. 
SAMe je doporučováno na léčbu různých symptomů FM https://fibromyalgik.webnode.cz/news/same-/.
Hodnocení SAMe: slabé proti.

Další doplňkové a alternativní terapie (řízené snímky, homeopatie): silně se nedoporučuje.

LÉČENÍ FIBROMYALGIE V ROCE 2019: https://www.fibromyalgia2019.com/medicating-fibromyalgia-in…

Jak bylo na začátku zmíněno neexistuje jednotná léčba pro všechny fibromyalgiky, ani léčebný protokol. Je třeba, aby každý pacient měl léčbu na míru dle svých zdravotních potíží fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-fm-je-casove-narocna/

Pokud nedojde ke snížení bolesti pomocí nefarmakologické léčby je na pacientovi pro co se rozhodne, je však třeba počítat, že se bude jednat o dlouhodobou léčbu (pravděpodobně doživotní), která pravděpodobně bude mít vedlejší účinky. Každý lék i léčebné konopí má kontraindikace a je třeba provést konzultaci s lékařem. Zvláště pokud máte sklony k závislosti. Pak se může stát, že nedkoážete vysadit léky z kterých nemáte prospěch. Vyzkoušet vše je dobrý plán, ale až po té co zvážíte všechna pro a proti.

Lidé často nedají léčbě šanci, rychle ji střídají, berou nevhodné dávky, slibují si od ní něco co nedokáže. Někteří dokonce dávají přednost jen takové u které je předem známo (zkušenosti velkého monožství pacientů), že efekt u FM nemá...

Ke zlepšení zdravotního stavu u FM dochází jen zavedením dlouhodobých strategií jako je změna životního stylu, úprava jídelníčku, užívání vitálních látek, psychoterapie a komplexní ucelené rehabilitaci.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

 

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.