Léčba SAD

02.01.2020 12:00

Sezónní afektivní porucha (SAD) je rekurentní depresivní porucha. Epizody deprese se objevují na podzim a končí na jaře, eventuálně bývají na jaře vystřídány hypománií.

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/sezonni-afektivni-porucha-/
https://healthiculture.com/seasonal-affective-disorder-in-fibromyalgia/

SAD dobře reaguje na léčbu. Nejčastěji se používá světelná terapie, léky a psychoterapie.

I jediná hodina světelné terapie může zlepšit příznaky deprese, problémy se spánkem a mentální funkce

Hlavní formou a první volbou léčby této poruchy je terapie jasným světlem, která je účinná u více než 85 % případů, zvláště pokud se provádí v ranních hodinách. 

Předpokládá se, že zvýšená hladina světla způsobuje snížení produkce spánkového hormonu melatoninu, který tlumí nervovou soustavu. Snížení produkce tohoto hormonu vyvolaná světlem snižuje potřebu spánku během dne.

fibromyalgik.webnode.cz/news/melatonin2/

Fototerapie neznamená, že si doma rozsvítíte lustr. Je k tomu potřeba speciální lampa nebo světelný box.

Světelný box vydává mnohem více lumenů než obvyklá žárovka. Používá se jasné bílé „plné spektrum“ světla při 10 000 luxech, modré světlo při vlnové délce 480 nm při 2 500 luxech nebo zelené (ve skutečnosti azurové nebo modrozelené při vlnové délce 500 nm při 350 luxech.
Terapie je účinná, když pacient sedí v předepsané vzdálenosti, obvykle 30–60 cm, před světlem s otevřenýma očima (nedívá se přímo do zdroje) po dobu 30–60 minut. Během fototerapie je možné si číst, povídat, poslouchat hudbu nebo dívat se na video. I když je nejúčinnější aplikace v ranních hodinách, účinek se objeví i při polední nebo večerní aplikaci (zde pozor může vám to narušit spánek). Čím je aplikace delší a vyšší intenzita osvitu, tím je efekt lepší. Nad 2 hodiny denně se zvyšuje efekt již jen minimálně. Optimální dávkování světla je pro účinek rozhodující. Odpověď na každodenní léčbu zpravidla přichází po 2–4 dnech a významné zlepšení je obvykle dosaženo během 1–2 týdnů, ale někteří pacienti reagují třeba až za měsíc. Terapie se používá po celý podzim a zimu. Tedy až do doby, kdy venku zase bude dostatek slunečního svitu.
Léčba jasným světlem je zpravidla velmi dobře snášená, ovšem mírné nežádoucí účinky se u části léčených mohou objevit. Z kraje se může vyskytnout mírné podráždění spojivek, bolest hlavy, nevolnost. Velmi zřídka se objevuje rozmazané vidění, přechodná nespavost, nárůst napětí, únava a nadměrná aktivace.

Léčba fototerapií by měla být schválena lékařem pokud: 

a) pacient trpí nemocí nebo užívá medikaci, u které je přítomna zvýšená citlivost očí na světlo; 

b) pacient má v anamnéze mánii; 

c) pacient má fotosenzitivní kožní reakci; 

d) pacient je agitovaný; 

e) aplikace večerní fototerapie u lidí trpících nespavostí; 

f) aplikace u bipolární poruchy I. typu, pokud nemocný neužívá tymoprofylaxi https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2008/02/04.pdf
I když studie nezjistily žádné poškození očí po několika letech léčby, lidé s onemocněním sítnice by léčbu měly mít také schválenou oftalmologem.
 

V případě, že je světelná terapie neúčinná nasazuje se k posílení účinku krátkodobě farmakoterapie. Wellbutrin XL (bupropion hydrochlorid) se stal prvním lékem schváleným speciálně pro SAD ve Spojených státech. Ve skutečnosti neexistují žádné přesvědčivé důkazy z randomizovaných studií, které by podpořily použití SSRI při léčbě SAD.

 

Co můžete udělat pro zlepšení:

  • Vždy začínáme změnou životního stylu https://fibromyalgik.webnode.cz/news/bez-zmeny-zivotniho-stylu-ke-zlepseni-nedojde/.

  • Prosvětlete domov - snažte se vpustit do svého bytu či domu co nejvíce denního světla (vytáhněte rolety, sundejte záclony) a na nejosvětlenějším místě snídejte.

  • Pořiďte si lampu imitující denní světlo, která dodávají vysoké dávky intenzivního bílého světla, to znamená přibližně 10 000 světelných jednotek – luxů. Pro srovnání: zatažená zimní obloha dává osvětlení 3 000 luxů, za slunečného letního dne je osvětlení až 120 000 luxů. Běžné osvětlení vnitřních prostor se pohybuje kolem 300 – 500 luxů. V ČR jsou na trhu např. od firmy Medisana, Baurer, Klarstein lampy-pro-svetelnou-terapii.heureka.cz/f:28503:41638566,41638568;28504:41638570/ Novější výzkum publikovaný v časopise Journal of Nervous and Mental Disease zjistil, že i jediná hodina světelné terapie může u lidí se SAD rychle zlepšit příznaky deprese. A konkrétně ranní terapie může pomoci opravit všechny problémy se spánkem i zlepšit mentální funkce.

Z důvodu prevence rakoviny kůže je třeba se vyhnout dlouhodobému přímému slunečnímu záření nebo umělým světlům, která neblokují ultrafialové spektrum.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_affective_disorder

Dodržujte spánkovou hygienu

Pokud se probouzíte s budíkem a v půlce dne už padáte únavou, musíte vypíte několik káv k udržení v pohotovosti a večer si dát sklenku na zklidnění, abyste vůbec mohli usnout, nedělá to spánkovému rytmu vůbec dobře. Zkuste postupně omezit tyto stimulanty a začněte lépe naslouchat svému tělu, kdy chce spát a dodržujte pravidelný spánkový režim i rituály.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/spankova-hygiena1/

Jezte správně

Přejídání se, zvýšená chuť na sladké a pokrmy bohaté sacharidy jsou pro sezónní afektivní poruchu charakteristické

Pokuste se co nejvíce omezit pečivo, těstoviny, brambory a sladké tečky. Budete se cítit lépe se stravou založenou na zelenině a bílkovinách (libové maso, ryby). Nebudete tak unavení a spaví a nebudete podléhat rychle se měnícím hladinám cukru v krvi. Zaměřte se také na celozrnné výrobky.

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/strava/
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/hypoglykemie/
https://deprese.zdrave.cz/sezonni-afektivni-porucha-sad-a-jak-se-ji-vyhnout/

Psychoterapie a relaxace je základem léčby FM a pomůže i se SAD

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/psychika/
Kognitivně-behaviorální terapie (CBT) může být také účinnou léčbou SAD, zejména pokud se používá ve spojení se světelnou terapií a léky. CBT zahrnuje identifikaci negativních vzorců myšlení, které přispívají k příznakům, a pak tyto myšlenky nahrazují pozitivnějšími.

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/kognitivne-behavioralni-terapie/

Požádejte lékaře o recept na melatonin a vigantol (vitamín D)

V ČR se lék s melatoninem jmenuje Circadin a nehradí jej pojišťovna. Jsou i volně prodejné melatoniny, ty však nemusí obsahovat deklarované množství a mohou mít i vedlejší účinky. Začněte užívat co nejnižší dávku (0,5 g) a postupně navyšujte než dosáhnete účinku.

Když je melatonin vysoký, vitamín D je nízký a naopak. Melatonin i vitamín D pomáhá fibromyalgikům se spánkem a bolestí, má celou řadu další příznivých účinků při léčbě FM. Výzkum ukázal, že lidé se SAD mají často nízkou hladinu vitamínu D. Některé studie naznačují, že může být stejně účinný jako terapie světlem, zatímco jiné studie nezjistily žádný pozitivní účinek vitamínu D na příznaky SAD.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/mnoho-fibromyalgiku-ma-nizkou-hladinu-vitaminu-d/

Důležité jsou potraviny s obsahem vitamínu B

Podle výzkumu Health Science Centre arizonské univerzity v Tucsonu trpí většina depresivních pacientů nedostatkem vitaminů B2, B6 a B12 a kyseliny listové. Zároveň B1, B6 a B12 pomáhají s léčbou bolesti. Fibromyalgici mají nízké hladiny B.

fibromyalgik.webnode.cz/news/nizke-hladiny-vitaminu-b-u-fm-je-duvod-proc-jsou-pacienti-unaveni/.

Dostatek serotoninu dokáže vylepšit i spánek, což v celkovém efektu může naší náladě jedině prospět. Ne nadarmo si třeba Angličané dopřejí před odchodem do postele šálek teplého mléka s medem. Nezapomeňte omezit během zimních měsíců přísun kofeinu, který může depresivní stavy ještě zhoršovat. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/serotonin-5-ht/

Důležité je nevynechávat pohyb, především ráno

Při fyzické zátěži se zvyšuje hladina látek, které tlumí produkci stresových hormonů typu kortizol. Fibromyalgikům se doporučuje každodenní procházka 20-30 min., kterou můžete spojit např. s venčením pejska.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/kortizolova-dysfunkce-a-fm/
https://cpzp.cz/clanek/780-0-Zimni-chmury-muze-mit-na-svedomi-serotonin.html

Většina lidí se SAD trpí závažnou depresivní poruchou, ale až 20% může mít bipolární poruchu

Je důležité rozlišovat mezi diagnózami, protože existují významné rozdíly v léčbě. Přibližně 25% pacientů s bipolární poruchou může mít depresivní sezónní charakter, který je spojen s bipolární poruchou II. Pohlaví vykazuje odlišné klinické vlastnosti spojené se sezónním vzorcem. U některých lidí s bipolární poruchou může jaro a léto vyvolat příznaky mánie nebo méně intenzivní formy mánie (hypomanie), a podzim a zima mohou být obdobím deprese. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_affective_disorder

SAD se mimo FM může překrývat také s ME/CFS

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/chronicky-unavovy-syndrom/
panickou poruchou 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/panicka-porucha/

generalizovanou úzkostnou poruchou 

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/uzkostnost/uzkostnost/

 

Sezónní změny nálady jsou běžné, ale někdy sezónní deprese může představovat závažný stav, který může ovlivnit vaši pohodu a schopnost normálně fungovat. Pokud máte podezření, že to, co cítíte, může být SAD, poraďte se se svým lékařem a prozkoumejte možnosti léčby.

https://www.verywellmind.com/what-is-seasonal-affective-disorder-1065408

 

Deprese nemusí být jen negativní zkušenost, může vás upozornit, že ve vašem životě je něco špatně, že je nutné to změnit - zlepšit svůj život.