Léčba SIBO

01.06.2021 15:34

Nadměrný růst bakterií v tenkém střevě (SIBO) je celosvětově uznávanou příčinou poruchy trávení a malabsorpce. Historicky bylo SIBO široce považováno za kontroverzní a spornou diagnózu. V poslední době však získává na významu jako reálné vysvětlení široké škály gastrointestinálních projevů. Velká část kontroverzí kolem této diagnózy vyplývá z různorodého spektra klinických projevů a značného překrývání s jinými heterogenními diagnózami, přičemž nejčastěji uváděným příkladem je syndrom dráždivého tračníku (IBS). Nejvyšší výskyt SIBO se nachází u fibromyalgiků a mimo jiné stojí za hyperalgezií (zvýšenou bolestivostí).
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/drazdivy-tracnik/sibo/

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/drazdivy-tracnik/syndrom-drazdiveho-tracniku/

Nejasnosti kolem SIBO umocňuje nedostatek konsenzu, pokud jde o diagnostiku a léčbu tohoto onemocnění. V poslední době se naštěstí v chápání SIBO a přístupu k léčbě mnohé změnilo. Dříve používané jejunální aspiráty a analýzy duodenální tekutiny byly nahrazeny dechovými testy. Nově publikované pokyny poskytují jasnější představu o tom jak interpretovat diagnostické údaje, například dechové testy.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/diagnostika-sibo/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dechove-testy/


Léčba SIBO by měla být komplexní a přísně individualizována

(postihující všechny aspekty vzniku, projevů a komplikací) 

 
1) Řešení základních problémů

V prvé řadě je nutné se zaměřit na onemocnění, které SIBO předcházelo. Tímto základním problémem může být např. gastroparéza, celiakie, Crohnova choroba nebo něco, co ovlivňuje samotnou strukturu tenkého střeva - slepé kličky, střevní obstrukce, divertikly, fistule, striktury, kolektomie. Některé z těchto vad mohou být odstranitelné chirurgickým zákrokem. Dalším viníkem vzniku SIBO bývá užívání např. opioidů a Inhibitorů protonové pumpy (oba léky užívá mnoho fibromyalgiků). Změna za jinou lékovou skupinu může pomoci zmírnit příznaky SIBO.

2) Systémová antibiotika

V případě, že není zjištěna a odstraněna příčina SIBO přistupuje se k cyklické, zpravidla celoživotní antibiotické léčbě. A také v případech neprůkazných testů nebo i když žádný test proveden nebyl, ale příznaky a anamnéza silně naznačují přítomnost SIBO. Jestliže po užití potíže ustoupí potvrdí to zpětně diagnózu. Tato strategie sama o sobě však může být problematická, protože vystavuje pacienty rizikům antibiotické léčby, včetně vývoje mikroorganismů rezistentních vůči antibiotikům a infekcí (tj. Kolitidy Clostridium difficile).
Antibiotika nesnižují jen přemnožení bakterií v tenkém střevě, ale i případný zánět sliznice tenkého střeva, který může způsobovat poruchy vstřebávání živin. Úspěch léčby u jednotlivců může být ve správném výběru typu antibiotik, dávky a délky léčby.
Normix (rifaximin) se ukázal jako účinný prostředek pro léčbu SIBO. Rifaximin se v těle nevstřebává do krevního oběhu, čímž minimalizuje vedlejší účinky a maximalizuje svou schopnost působit přímo na bakterie přítomné v tenkém střevě. A na rozdíl od mnoha antibiotik nemá velký vliv na bakterie v tlustém střevě, a proto by vám neměl způsobovat gastrointestinální příznaky nebo kvasinkové infekce. Jeho použití vychází z jeho použitelnosti při syndromu dráždivého tračníku, diagnóze s významným klinickým překrytím se SIBO. I když studie potvrdily účinnost rifaximinu stále není schválen úřadem FDA pro léčbu SIBO. Předepisování přípravku se proto považuje za "off-label" použití. Nejčastěji se užívá v dvoutýdenních kúrách, které se podle potřeby opakují. Doporučuje se podávat 7–10 dní, a to buď jednorázově, nebo cyklicky. Vyšší dávky (1 200 nebo 1 600 mg/den) jsou účinnější než dávky standardní (600 nebo 800 mg/den). Rifaximin je jediným antibiotikem, kterým je možno dosáhnout dlouhodobého příznivého klinického efektu u pacientů s dráždivým tračníkem se SIBO. Údaje ukazují, že tento lék zachovává flóru tlustého střeva a zvyšuje relativní množství laktobacilů a bifidobakterií ve střevě. 

https://www.pro-folia.org/files/1/2009/2/Bures.pdf
Lék je hrazen pro tyto zdravotní stavy: 

https://mediately.co/cz/drugs/VOkA8a2RnUmP24IuLXuCWPNCtNp/normix-200mg-potahovana-tableta

3) Alternativní a nutriční terapie

V posledních letech byla navržena celá řada alternativních terapií, z nichž mnohé vznikly mimo lékařskou komunitu. I přes nedostatek podpůrných údajů může alternativní léčba představovat reálnou možnost pro ty, kteří nereagují na tradiční léčebné metody.

Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mohou při podávání v dostatečném množství zmírnit příznaky SIBO. Probiotika působí mnoha mechanismy, včetně modulace střevní mikroflóry, udržování integrity střevního epitelu, upregulace protizánětlivých cytokinů a růstových faktorů, produkce mastných kyselin s krátkým a rozvětveným řetězcem a také interakce s osou mozek-střevo prostřednictvím regulace endokrinních a neurologických funkcí. Účinně snižují bakteriální zátěž u pacientů se SIBO, zmírňují jejich příznaky a redukují také viscerální hypersenzitivitu. Navíc mohou zvýšit účinnost antibiotik, jak ukázala nedávná studie, v níž u pacientů léčených rifaximinem spolu s probiotiky (Lactobacillus casei) došlo při duální terapii k většímu zlepšení příznaků než při léčbě samotnými antibiotiky. Ale také mohou u pacientů se SIBO způsobit plynatost, nadýmání a mozkovou mlhu. To naznačuje, že ne všechna probiotika jsou stejně účinná a měla by být u pacientů se SIBO používána s opatrností. Zvláště je nutné se jim vyhnout měsíc před testováním. Jak se ukázalo mohou zvýšit pozitivitu metanu v laktulózovém dechovém testu (LBT) i když vodíkový dechový test neovlivňují. Tato zjištění naznačují, že užívání probiotik může potenciálně zvýšit riziko vzniku metanové varianty SIBO, která je spojena s příznaky převažujícími u zácpy. U stavů spojených s rizikem D-laktázové acidózy jsou probiotika na bázi laktobacilu kontraindikovány. 

https://journals.lww.com/ajg/fulltext/2018/10001/recent_probiotic_use_is_independently_associated.1151.aspx

Bylinné doplňky
Bylinné doplňky prodávané pro úlevu od SIBO jsou široce dostupné a jsou stále populárnější, protože mnozí se odvracejí od tradiční farmakologické léčby a hledají alternativní a levnější metody. Nedávná studie ukázala, že bylinné doplňky mohou být stejně účinné jako antibiotikum rifaximin. Ve studii byly osobám s nově diagnostikovanou SIBO nabídnuty dvě možnosti léčby: buď dvě 200 mg tablety rifaximinu 3x denně (TID), nebo dvě kapsle 2x denně následujících komerčních bylinných přípravků: Dysbiocide® a FC Cidal™ (Biotics Research Laboratories, Rosenberg, TX) nebo Candibactin-AR® a Candibactin-BR® (Metagenics, Inc, Aliso Viejo, California) po dobu čtyř po sobě jdoucích týdnů, po nichž bezprostředně následovala opakované LBT. Výsledky ukázaly, že 46 % subjektů užívajících bylinné doplňky mělo negativní následný LBT ve srovnání s 34 % uživatelů rifaximinu. Stejná studie dospěla k závěru, že bylinná terapie má podobnou účinnost jako trojkombinace antibiotik pro terapii SIBO u pacientů nereagujících na rifaximin. Je však důležité poznamenat, že údaje týkající se bylinných doplňků pro SIBO jsou velmi omezené a produkty, které jsou v současné době k dispozici, se výrazně liší složením a kvalitou.
Bylinné antimikrobiální látky, jako je máta peprná, česnek a oregano jsou méně zkoumány, ale představují další možnou volbu jak se zbavit přebytečných bakterií.

Dieta
Úprava stravy může být prospěšná pro zmírnění příznaků SIBO včetně nadýmání, plynatosti a bolesti břicha. U pacientů se SIBO fermentují střevní bakterie sacharidy, jako je fruktóza, laktóza, oligosacharidy, disacharidy a monosacharidy, což vede k tvorbě plynů a výše zmíněným příznakům. Stravování s nízkým obsahem FODMAP (fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů) je pravděpodobně nejznámější při SIBO; většina údajů o její účinnosti vychází z IBS, který se s SIBO klinicky významně překrývá a často je se SIBO zaměněn. FODMAP představuje seznam cukrů, které mohou být ve střevě fermentovány. Vybraným bakteriím obývajícím tenké střevo se daří díky konzumaci FODMAPS, proto omezení jejich počtu zbavuje bakterie tolik potřebné výživy nutné pro růst a množení. Ačkoli je FODMAP účinné, může být složité a bez odborného vedení se obtížně dodržuje. Většina pacientů má prospěch z odborných znalostí jednotlivých fází diety, identifikace spouštěčů, pomalého vyřazování potravin a jejich opětovného zavádění do každodenního jídelníčku. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fodmap/
Nevýhodou dietních přístupu bez léků je, že může trvat minimálně 1-2 roky, někdy až 5 let, než budete moci znovu zavést bezlepkové sacharidy, či brambory a ovoce.
Strava s nízkým obsahem FODMAP pomáhá nejen se SIBO, ale už po 4 týdnech snižuje bolesti u fibromyalgie, únavu, bolesti žaludku a střevní změny.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28850525/
Poškození tenkého střeva může způsobit ztrátu schopnosti trávit mléčný cukr (laktózu). V takovém případě je důležité vyhnout se většině produktů obsahujících laktózu nebo používat laktázové přípravky, které pomáhají trávit mléčný cukr. Někteří lidé mohou jogurt tolerovat, protože bakterie použité při kultivaci přirozeně štěpí laktózu. Tvrdé sýry mají nízký obsah laktózy a také bývají dobře tolerovány.
Údaje ukazují, že diety bohaté na komplexní sacharidy mohou ve srovnání se stravou bohatou na tuky nebo bílkoviny podporovat množení méně patogenních bakterií. Veganská a vegetariánská strava bohatá na vlákninu se ukázala být účinná pro mnoho lidí s příznaky SIBO. Tyto diety zvyšují produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem a současně potlačují potenciálně invazivní bakterie, jako je Escherichia coli a další příslušníci druhu Enterobacteriaceae.
Studie z roku 2019 zaměřená na analýzu stravovacích návyků u pacientů s SIBO nereagujících na léčbu ukázala, že osoby kterým léčba nepomohla měly ve srovnání s osobami reagujícími na léčbu vyšší spotřebu pohanky, drůbežího masa, prosa a másla. Strava pacientů s léčebně rezistentní SIBO měla také výrazně nižší obsah mono- a disacharidů. Tyto údaje mohou být použity jako vodítko pro dietní plány pro udržení léčby SIBO a prevenci opakovaného výskytu symptomů.
Jako možnost potenciální úlevy od příznaků SIBO byla navržena také elementární dieta sestávající z předtrávených mikroživin. Navrhovaný přínos diety vyplývá z vysokého množství predigestovaných mikroživin, které se vstřebávají převážně v proximální části tenkého střeva, čímž se omezuje přísun živin do distální části tenkého střeva. Retrospektivní studie zkoumala potenciální přínos elementární diety u pacientů se SIBO. Dieta se skládala z Vivonexu Plus (Novartis Nutrition Corp., Minneapolis, MN) https://www.nestlenutritionstore.com/vivonex-plus.html v množství podle individuální kalorické potřeby. Patnáctý den (před příjmem pevné stravy) se subjekty vrátily ke kontrolnímu dechovému testu a subjekty s abnormálním LBT pokračovaly v dietě dalších 7 dní. Schopnost elementární diety normalizovat LBT byla stanovena na 15. a 21. den. Za měsíc byla provedena kontrola - 80 % pacientů mělo normální LBT po 15. dnech elementární diety. U těch co muselo pokračovat v dietě do 21. dne došlo k normalizaci dechového testu v 85 % případů a zlepšení střevních symptomů. Elementární dieta je vysoce účinná při normalizaci abnormálního LBT u subjektů s IBS se současným zlepšením klinických příznaků.
https://link.springer.com/article/10.1023/B:DDAS.0000011605.43979.e1

Ačkoli úprava stravy představuje krátkodobý a terapeutický manévr, je třeba se vyvarovat představy, že dokáže dlouhodobě léčit bakteriální přerůstání, protože mnohdy základní rizikové faktory SIBO zůstávají.

Nutriční podpora je zásadně důležitá u SIBO spojeného s malnutricí, hubnutím a deficitem mikronutrientů. Zpravidla je zvolena individualizovaná dieta, enterální výživa nasojejunální sondou nebo perorální nutriční podpora formou sippingu polymerními přípravky. V řadě případů je nutné vyřazení laktózy, omezení jednoduchých cukrů, zvýšení podílů tuků na energetickém krytí a suplementace mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT oleje). https://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/23/medinews_1_11-bakter_prerustani.pdf

V případě deficitu se pacientům doporučuje doplňovat B12, vápník a železo.

Prokinetika se zdají být logickým léčebným krokem u SIBO v důsledku dysmotilitních změn. V různých studiích se zkoušely metoklopramid, cisaprid (který byl později stažen z trhu), domperidon, erytromycin, tegaserod a oktreotid. Je však jen málo dokladů, že by tato léčba byla účinná.
 

Selhání léčby

Navzdory prokázané účinnosti antibiotik ke zmírnění příznaků SIBO nemusí dojít ke zlepšení přibližně u 40 % pacientů z důvodu existence další, překrývající se diagnózy. Tou může být deficit disacharidů (laktóza, maltóza, sacharóza) nebo potravinová intolerance (fibromyalgikům obvykle vadí celá skupina FODMAP). U pacientů s překrývajícími stavy, jako je SIBO a intolerance laktózy, může terapie antibiotiky přinést pouze částečnou úlevu od příznaků a je nutná dlouhodobá bezlaktózová dieta. Pokud antibiotická léčba nepřispěla ke zlepšení je nutné důkladné posouzení příznaků a příslušné diagnostické vyšetření, aby se vyloučily jiné zdravotní stavy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7386065/#REF36


Léčba fibromyalgie související se střevy

Významné zlepšení symptomů fibromyalgie je pozorováno u pacientů, kteří dosáhli vyléčení SIBO. Léčba často zlepšuje i příznaky ME / CFS.
Vzhledem k tomu, že výzkum prokázal významnou souvislost mezi fibromyalgií a zvýšenou střevní propustností, která souvisí se SIBO mnozí poskytovatelé zdravotní péče se domnívají, že mohou být užitečná tato opatření:
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-lgs-zvysene-strevni-propustnosti/
https://www.news-medical.net/health/Fibromyalgia-and-Small-Intestinal-Bacterial-Overgrowth-(SIBO).aspx

Více:
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/drazdivy-tracnik/sibo/
prof. MUDr. Jan Bureš, Csc., Folia Gastroenterol Hepatol 2009; 7(2)
https://www.everydayhealth.com/fibromyalgia/gut-health/
https://www.verywell.com/the-sibo-theory-for-ibs-1945302
www.mirapa.cz/sibo-bakterialni-prerustani-v-tenkem-streve/
cameronwellnesscenter.net/small-intestinal-bacterial-overgrowth-sibo/
www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/13/46-farmi01-11_syn-bact-prer.pdf


V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.
Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.