Proč jsem přišel do této místnosti? - Pochopení změn v mozku, které způsobují fibromlhu

01.11.2022 19:15

Jdete do obchodu a zapomenete koupit to hlavní, pro co jste tam šli, nehledě na to, že máte sebou seznam. Vlastně zapomenete, že jste si vůbec nějaký nákupní seznam udělali! To je mozková mlha, jeden z nejvíce frustrujících příznaků fibromyalgie, které neustále musíte čelit. A to není vše z kognitivních problémů, fibromyalgici mají potíže se soustředěním, plánováním, zapomnětlivostí a pomalejším pochopením. Tyto kognitivní změny jsou komplexní, zahrnují více oblastí a funkcí mozku.

Nejen pro fibromyalgiky je důležité pochopit k jakým změnám mozkových funkcí dochází a jak ovlivňují každodenní život. V jakých konkrétních oblastech potřebuji pomoc. Zbavit se sebeobviňování, že těmto obtížím vůbec čelí; je to vaše nemoc, ne vy.

Exekutivní funkce ("řídící systém mozku"):

Přibližně 80-90 % mozkových funkcí je automatických a řídí nevědomé tělesné funkce, jako je dýchání, srdeční tep nebo trávení, a základní nebo instinktivní činnosti, například chůzi. Exekutivní funkce (EF) zahrnují 10-20 % mozkových funkcí a jsou z velké části zprostředkovány především prefrontální kůrou. Exekutivní funkce, nazývány také výkonnostní nebo řídící funkce zodpovídají za řízení a organizaci našich ostatních kognitivních funkcí. (Klucká a Volfová 2016) Řadíme mezi ně plánování, schopnost nalézt řešení problémů, tvoření hypotéz, flexibilní myšlení, rozhodování, regulaci, schopnost využít zpětnou vazbu a sebereflexi a úsudek. Zahrnují soubor mentálních procesů, které jsou zásadní pro udržení pozornosti při provádění komplexnějších dějů, jako je cílené chování či učení. (Zelazo et al. 2016) Tyto dovednosti používáme každý den při učení, práci a zvládání každodenního života. Deficity v těchto funkcích mohou postihovat lidi různými způsoby a mít fatální důsledky. Exekutivní fungování je v nějaké formě narušeno téměř u všech myslitelných neurologických a psychiatrických poruch = nespecifický znak. U většiny poruch doprovázeny obecným kognitivním deficitem. Neexistuje žádná diagnóza, která by se nazývala porucha EF. Existují však specifické testy, které zkoumají širokou škálu exekutivních dovedností (pozornost, inhibice, pracovní paměť, organizace a plánování, vytváření pojmů, schopnost přecházet od jednoho úkolu k druhému, tvorba slov a nápadů). Testování obvykle provádí psycholog. Je třeba mít na paměti, že tradičně používané testy nemusí zachytit exekutivní oslabení. Stejně tak deficit v těchto testech mnohdy neznamená exekutivní oslabení. Omezení lze zmírnit zahrnutím hodnotících škál pro partnera/opatrovníka pacienta a užitím méně strukturovaných a ekologicky validnějších nástrojů. Některé aspekty EF (zejména meta-monitorování) nejsou běžnými testy měřeny. I když mohou způsobovat problémy s učením nejedná se o poruchu učení. Mohou být také mylně diagnostikováni jako ADHD (ADHD je problém s EF). Pouze na exekutivní funkce neexistují žádné léky.

Lidé, kteří mají narušeno exekutivní fungování (např. s neurologickými a psychiatrickými poruchami), jsou stejně chytří a pracují stejně tvrdě jako ostatní. Jen mohou mít potíže:
  • se zahájením a/nebo dokončením úkolů

  • se stanovením priorit úkolů

  • se zapomínáním, co právě slyšeli nebo četli

  • se zmateností, když se změní zavedená pravidla nebo rutina

  • s dodržováním pokynů nebo posloupnosti kroků

  • s přepínáním pozornosti z jednoho úkolu na druhý

  • s udržením přehledu o svých věcech

  • s řízením svého času

  • s uspořádáním myšlenek

  • s přílišnou emotivností a fixováním se na věci

Některé z těchto dovedností je i u FM negativně ovlivněno

K běžným příznakům mozkové mlhy, které mohou souviset s dysfunkcí exekutivní funkce, patří:
  • Zapomnětlivost a potíže se zapamatováním a zpracováním nových informací.

  • Potíže se soustředěním, zejména když je kolem vás mnoho rušivých vlivů.

  • Pocit duševní námahy nebo vyčerpání ze soustředění, plánování, přemýšlení za pochodu.

  • Potíže s organizací, řízením času, určováním priorit, náhlými změnami plánů.

  • Obtíže nebo duševní vyčerpání z dodržování složitých pokynů, řazení úkolů k dokončení projektu, multitaskingu nebo vyjadřování abstraktních myšlenek slovy.

  • Běžné příznaky mozkové mlhy, jako jsou problémy s vybavováním slov nebo vizuálním vnímáním, na tomto seznamu nejsou. To proto, že se týkají jiných oblastí mozku, které nejsou součástí EF.

  • Problémy s kontrolou emočních podnětů nejsou součástí exekutivní dysfunkce u fibromyalgie.

Pracovní paměť:

Většina aspektů exekutivních funkcí závisí na pracovní paměti. Pracovní paměť je komplexní kognitivní systém, který nám umožňuje uchovávat v mysli malé množství informací (nové informace nebo informace získané z dlouhodobé paměti), abychom s nimi mohli mentálně pracovat. Pracovní paměť nám umožňuje řešit problémy, vytvářet seznamy úkolů, postupovat podle pokynů, mentálně měnit priority a upravovat plány na základě nových informací. "Pokud například připravujete večeři a chcete, aby bylo vařené kuře hotové ve stejnou dobu jako příloha, můžete si díky dlouhodobé paměti vzpomenout na čas, který je potřeba k uvaření určitého pokrmu a pak se podívat na recept přílohy a víte, kdy je třeba začít vařit." V tomto případě používáte pracovní paměť k dodržování pokynů v receptu (nové informace) a k přístupu do dlouhodobé paměti, kde si pamatujete časy vaření (staré informace), a tak připravíte celou večeři.

Kognitivní změny u fibromyalgie, které zhoršují exekutivní funkce a pracovní paměť

Za účelem studia vlivu fibromyalgie na exekutivní funkce mozku požádali vědci skupinu pacientů s fibromyalgií a skupinu zdravých kontrol o vyplnění komplexní série kognitivních testů.

Změny exekutivních funkcí byly zjištěny ve dvou oblastech:

Pracovní paměť: Víte, jak vás telefon upozorní, že je čas stáhnout nové aktualizace? Podobný proces probíhá i ve vašem mozku. U pacientů s fibromyalgií bylo zjištěno, že aktualizace je u jedinců s fibromyalgií výrazně zhoršená, což naznačuje "poruchovou" pracovní paměť, která se pomaleji aktualizuje o nové informace. Aktualizace v mozku zahrnuje sledování a vyhodnocování nových informací a trvalou aktualizaci starých informací, které jsou uloženy v dlouhodobé paměti, novými informacemi.

Druhá studie u fibromyalgiků odhalila zhoršení pracovní paměti v souvislosti s verbální pracovní pamětí. Úkol verbální pracovní paměti vyžaduje vyšší paměťovou zátěž, což naznačuje, že u fibromyalgie platí, že čím více si toho musíte zapamatovat najednou, chcete-li splnit nějaký úkol, tím horší může být vaše schopnost jej splnit.

Inhibice (inhibiční kontrola): je definována jako seberegulace, která umožňuje překonat rozptýlení a impulsy a ovládat pozornost, chování, myšlenky a emoce, abyste udělali to, co je požadováno nebo vhodné. Patří sem i kontrola pozornosti, takže jste schopni vyladit rušivé zvuky nebo podněty v pozadí a soustředit se na úkol. Pacienti s fibromyalgií mají potíže s inhibicí související se soustředěním navzdory rozptýlení; konkrétně s blokováním nepodstatných zvuků v pozadí, když se snaží soustředit na dokončení testu/úkolu. Problémy s kontrolou emočních podnětů nejsou součástí exekutivní dysfunkce u fibromyalgie.

Příčiny exekutivní dysfunkce u fibromyalgie

Nejlepším ukazatelem problémů s pracovní pamětí je porucha spánku a únava (což nikoho s FM nepřekvapí!). Špatný spánek a únava jsou spojeny s poruchami verbální a prostorové pracovní paměti. V minulosti někteří vědci naznačovali, že úzkost a deprese mohou přispívat k poruchám EF u fibromyalgie, ale většina studií to vyvrátila.

Mozek, který se zabývá zpracováním bolesti, může mít méně energie na EF. U fibromyalgie se zapojují mozkové dráhy v určitých oblastech mozku, jako je prefrontální kůra a doplňková motorická oblast, a hipokampální oblasti, aby pomohly zpracovat přicházející záplavu příznaků bolesti. Neurozobrazovací studie ukazují hyperaktivitu prefrontální kůry u jedinců s fibromyalgií. Prefrontální kůra je spolu s dalšími oblastmi mozku zodpovědná také za exekutivní funkce. Jinými slovy, mozkové struktury zodpovědné za zvýšené zpracování bolesti a EF se překrývají.

Podle některých odborníků spotřebovávají sítě zpracovávající bolest více energie, tím pádem mozek má méně zdrojů pro EF, což vede k dysfunkci exekutivy. Čím silnější je bolest pacienta, tím horší je exekutivní dysfunkce. Citlivost na bolest souvisí s obtížemi při plnění náročných úkolů pracovní paměti.

Dalším, a možná pravděpodobnějším vysvětlením vztahu mezi citlivostí na bolest a poruchami EF je řada změn, které se nacházejí v mozcích fibromyalgiků, například v mozkových chemických látkách (neurotransmiterech), jako je dopamin, které ovlivňují míru bolesti a kognitivní schopnosti.

Co s tím? - Nástroje na pomoc exekutivním funkcím

Zrychlete plánování: Vezměte v úvahu energii potřebnou k plánování, rozvrhování a organizování. Pro fibromyalgiky je vykonávání exekutivních úkolů nesmírně unavující. Energie spotřebovaná při cestě do obchodu začíná psaním nákupního seznamu, nikoliv při nastupování do auta. Nedělejte najednou více věcí, jen tak nepřetížíte svou pracovní paměť. Nepřehánějte to s plány, novými projekty nebo příliš mnoha úkoly. To platí i pro vaši každodenní péči o sebe. Nezavádějte naráz mnoho změn životního stylu, vždy jen jeden nový návyk a po čase další.

Omezte rozptylování: Pozornost, zahájení úkolu, dokončení úkolu a řízení času také vyčerpávají vaše EF. Je velmi obtížné soustředit se a udržet pozornost, když jsou ve vašem okolí rušivé vlivy. Pomoci vám může uvědomění si vizuálních nebo sluchových rozptýlení ve vašem okolí a přijetí opatření k jejich omezení. Odložte telefon a zapněte tichý nebo soustředěný režim! Sluchátka s potlačením hluku, špunty do uší, přístroje pro potlačení bílého šumu, nápis "nerušit" na dveřích nebo vypnutí televizorů a monitorů - to vše jsou možnosti, jak minimalizovat vyrušení. Nesoustřeďte se příliš dlouho, maximálně 25 minut, a pak si odpočiňte.

Zapište si to: Pro fibromyalgiky platí, že sejde z očí, sejde z mysli. Učte se vizuálně. Pokud si ráno potřebujete zapamatovat nějaký doplněk stravy, položte jej vedle konvice, ať ho uvidíte, když si po ránu vaříte čaj. Možná vám pomůže papírový kalendář a vizuální podněty, jako jsou lístečky, díky kterým si udržíte pořádek a přehled v rozvrhu. Možná zkusíte naplánovat připomenutí v kalendáři, ale zjistíte že jste zapomněli připomenutí naplánovat :D čímž se vytratil smysl! A nebo zjistíte, že aplikace pro připomínání nebo funkce kalendáře jsou právě pro vás ideální. Nespoléhejte se pouze na svou paměť.

https://ukfibromyalgia.com/blog/why-did-i-come-into-this-room-understanding-the-brain-changes-that-cause-fibro-fog

https://www.understood.org/en/articles/what-is-executive-function

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/kognitivni-funkce/

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/pamet/

https://is.muni.cz/el/phil/podzim2019/PS_BA026/um/Neuropsychologie_-_exekutivni_funkce.pdf?lang=en

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.