Srdeční selhání a FM

05.10.2019 19:54


Fibromyalgický syndrom často koexistuje s jiným chronickým onemocněním, jedním z nich je chronické srdeční selhání (CCF). 

Sdílí několik klinických znaků s fibromyalgií, syndromem zvýšené centrální citlivosti a muskuloskeletální bolesti. 

fibromyalgik.webnode.cz/news/pridruzene-diagnozy/

fibromyalgik.webnode.cz/news/centralni-senzibilizace-cs/

FM má vysokou prevalenci a dopad u pacientů se srdečním selháním a rozpoznávání koexistující FM u pacientů s CCF je nutné ke zlepšení zdravotních výsledků zvládáním symptomů souvisejících s FM kromě symptomů, které se týkají specificky CCF. 

https://www.eurjrheumatol.org/eng/ozet/3019/212/Abstract.

Srdeční selhání je chorobný stav, při kterém je narušena čerpací funkce srdce, a toto tak není schopno zabezpečit dostatečný výdej krve k uspokojení potřeb organizmu. V závislosti na příčině může vznikat akutně nebo může být chronickým stavem, který se rozvíjí pozvolně. Jde zejména o onemocnění vyššího věku.

Nejčastějšími příznaky:
Dušnost, nevýkonnost, únavnost, slabost či točení hlavy, noční močení, chladné končetiny, přibírání na váze, otoky, bolestmi v pravém podžebří, nechutenstvím. Vyskytují se i arytmie, bušení srdce a náhlé ztráty vědomí, bolesti na hrudi při námaze. Změny v prokrvení mozku vedou k poruchám paměti, změně myšlení, zmatenosti či depresím.

 

Příčiny:
Ischemická choroba srdeční, stavy po infarktu myokardu, vysoký krevní tlak, kardiomyopatie, chlopňové vady, srdeční arytmie, onemocnění perikardu a jiné.


Rizikové faktory:
Kouření, zvýšení hladiny krevního cholesterolu, cukrovka, nadměrné požívání alkoholu, prodělané srdeční záněty (revmatická horečka, infekční endokarditida), syndrom spánkové apnoe a další.

 

Vyšetření:
Komplexní fyzikální vyšetření, krevní testy, EKG, rentgen hrudníku a jiné.

 

Prevence:
Primární prevenci srdečního selhání představuje prevence a důsledná léčba všech chorob, které mohou vést ke vzniku komorové dysfunkce. Primární i sekundární prevence ischemické choroby srdeční jako nejčastější příčiny vzniku srdečního selhání.
Progresi srdečního selhání lze zabránit nebo ji alespoň významně zpomalit také některými léky, např. inhibitory ACE, beta-blokátory nebo spironolaktonem. Nezbytnou součásti sekundární prevence je také odstranění všech srdeční selhání zhoršujících stavů a faktorů, mezi které např. patří: ischémie myokardu, arytmie, hypertenze, infekční onemocnění, anémie, hypertyreóza.

 

Léčba:
Cílem léčby srdečního selhání je zlepšit kvalitu života, tj. zmenšit nebo úplně odstranit symptomy, zvýšit toleranci zátěže, snížit mortalitu a prodloužit nemocným život.
Léčba základního onemocnění, režimová a dietní opatření - zásady zdravého životního stylu, tělesná aktivita, nekouřit a nepít alkohol.
Racionální vyrovnaná dieta s dostatkem všech živin a s cílem udržení optimální hmotnosti. Strava se má podávat v menších dávkách 5 - 6x denně, má mít dostatek vláknin a ovoce (vitaminy B, C, E, minerály - hlavně draslík), nemá být nadýmavá a dráždivá. Černou kávu v množství 1 - 2 šálky denně možné povolit, ne na noc. Při nadváze je nezbytná redukční dieta.
Spotřeba kuchyňské soli závisí na tíži onemocnění. I nemocní s mírnějším stupněm srdečního selhání by měli požívat méně než 5 g NaCl denně, a to dříve, než jsou jim ordinována diuretika. K tomu poslouží odstranění solničky ze stolu a vyloučení potravin, které obsahují velké množství soli (uzeniny, bílé pečivo, konzervy, minerálky). Ve stavech závažné městnavé slabosti je nutno snížit přechodně příjem soli pod l g denně, a to především odstraněním soli i z přípravy pokrmů.
Tekutiny by neměly být podstatně omezovány, příjem by měl činit 1,5-2 l denně, pouze v pokročilých stádiích je nutné je omezit.
Dále je pacientům indikována farmakologická léčba, chirurgická a podpůrná přístrojová léčba.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Srdeční_selhání
https://www.kardio-cz.cz/data/upload/Doporuceni_pro_diagnostiku_a_lecbu_chronickeho_srdecniho_selhani_2001.pdf

U pacientů se srdečním selháním je často hlášena muskuloskeletální bolest (svalo-kosterní) a je spojena se sníženou kvalitou života, zvýšenou medikací a mnoha symptomy jako je únava, úzkost, špatný spánek a deprese. Tyto klinické znaky se také běžně vyskytují u FM. Zvýšená prevalence FM byla zjištěna u pacientů s ischemickou chorobou srdeční s pozitivní korelací mezi závažností FM a složeným skóre zahrnujícím počet nemocných koronárních tepen a funkce levé komory při kardiální katetrizaci.
Prevalence FM byla vysoká - přibližně 23% sledovaných pacientů splňují kritéria pro diagnostiku fibromyalgie a 31% mělo významnou muskuloskeletální citlivost podle kritérií klasifikace fibromyalgie.
To představuje 10násobné zvýšení očekávané prevalence FM v této věkové skupině.


Vyšší úrovně citlivosti a muskuloskeletální bolesti u CCF mohou být také klinickým projevem užívání statinů. Dříve rozsáhlé populační studie jednoznačně identifikovaly vazbu mezi chronickou svalovou bolestí a statinovými léky i když informace o citlivosti jsou omezené. Z celkové studované populace 87,7% uvedlo, že v současné době užívá statinové léky. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/statinova-myopatie/


Samotná fibromyalgie může také negativně ovlivnit výsledky vyšetření srdce u pacientů s CCF, protože bolest stimuluje sympatický nervový systém a zvyšuje srdeční zátěž. Pacienti s CCF, kteří splnili kritéria pro souběžnou léčbu FM, měli ve všech sledovaných oblastech výrazně horší zdravotní výsledky. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5741335/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.