Zinek

03.05.2019 02:31


Je katalyzátorem pro více než 300 enzymů zapojených do buněčného metabolismu. Navíc 2500 transkripčních faktorů (více než 8% lidského genomu) vyžaduje zinek. Bez ní nemohou tyto 300+ enzymy ani 2500 transkripčních faktorů fungovat správně.
Podílí se na syntéze proteinů a nukleových kyselin, na buněčné dělení, ale také na apoptóze (řízená buněčná smrt). Je potřebný pro tělesný růst a vývoj, nezbytný pro imunitní systém, neurologické funkce, reprodukci, účastní se při tvorbě inzulínu a má zásadní vliv na metabolismus cukrů, tuků a bílkovin (tzv. makroživin). Mimo to působí nepřímo jako antioxidant. Podílí se na ochraně buněk a buněčných membrán před poškozením volnými radikály. Také chrání před vznikem šedého zákalu či jinými degenerativními chorobami. Nedostatek vzniká i následkem ztráty krve, nadměrné fyzické zátěže, či následkem úrazů a popálenin.

Nízké hladiny zinku mohou za vaší únavu, trávicí potíže, nechutenství, poruchy adaptace na šero, depresi, hyperaktivitu, časté změny nálad a různé další psychické projevy. Kůže je suchá, hrubá, špatně se hojí drobná poranění, je zanícená, tvoří se puchýřky nebo praskliny. Vlasy a nehty mají špatnou kvalitu. Nedostatek zinku má za následek nedokonalý vývin svalstva, tento minerál také kontroluje smršťování svalů. Hraje důležitou roli při tvorbě testosteronu a spermií, jeho nedostatek může způsobovat některé poruchy potence. Muži s FM mívají nízké hladiny testosteronu.

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/diagnostika/muzi/

Dostatečný příjem zinku je důležitý v těhotenství, u kojících žen, dětí, starších lidí, kuřáků, alkoholiků, sportovců, striktních vegetariánů a veganů, pacientů s exémem, pro posílení imunity. Je vhodné jej užívat v období chřipek a nachlazení, zvýší odolnost těla proti onemocnění, zvláště je vhodný u malých dětí, které jsou často nemocné. Lépe účinkuje v kombinaci s vitamínem C. Tato kombinace dokáže zmírnit (příp. zkrátit) dobu nachlazení.

fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-c/

Kombinace zinku se selenem v těle působí protinádorově a také proti volným radikálům a zpomaluje stárnutí organismu.

fibromyalgik.webnode.cz/news/selen-se/
Pokud trpíte alergiemi, měli byste na dostatečný přísun zinku dbát dvojnásob, jelikož hraje důležitou roli při vzniku senné rýmy. Působí antialergicky, čímž stabilizuje buňky imunitního systému a zajišťuje, aby organismus reagoval na přítomnost alergenů ne nepravidelným a nadměrným, ale pravidelným a postupným vylučováním histaminu. Snižuje tak přirozenou cestou přecitlivělost organismu na alergické substance, například na pyl. 

https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zinek-a-zdravi/

U diabetiků I. i II. typu je nutný dostatečný přísun zinku, protože bylo dokázáno, že jejich slinivka obsahuje asi polovinu normálního množství zinku. Zinek je totiž důležitý pro tvorbu inzulinu, pokud je ho nedostatek, tvoří se inzulinu málo, dochází tak k ovlivnění metabolismu cukrů v těle. Vysoké množství je také v očních tkáních, jeho nedostatek pak zhoršuje jak vidění, tak postižení zraku u diabetiků.

Nedostatek zinku způsobuje nízkou hladinu kyseliny v žaludku, která je nezbytná pro trávicí proces. Pokud žaludek nemůže produkovat dostatek kyseliny, klíčové minerály a bílkoviny nemohou být správně absorbovány do vašeho těla. Nízká hladina žaludeční kyseliny je lékařsky označována jako hypochlorhydrie. Žaludeční kyselina je také zodpovědná za zabíjení škodlivých bakterií z potravin a neutralizaci enzymů. Nízká hladina žaludeční kyseliny může “udělat” tělo citlivé na řadu nemocí a zdravotních komplikací. Způsobuje trávicí potíže a je přítomna u různých diagnóz.

https://www.rehabilitace.info/…/nizka-hladina-zaludecni-ky…/

Nedostatek zinku souvisí s podvýživou a průjmovým onemocněním. Nedostatek bílkovin je často příčinou nízké hladiny zinku. Deficity proteinů i zinku jsou silnými negativními determinanty pro normální buněčnou imunitu. U deficitu zinku je organismus náchylnější k bakteriím produkujícím toxiny nebo enterovirovým patogenům, které aktivují guanyláty a adenylátové cyklázy, což stimuluje sekreci chloridů, vyvolává průjem a snižuje absorpci živin, čímž zhoršuje nízké hladiny minerálů. Nedostatek zinku může navíc narušit absorpci vody a elektrolytů, což oddálí ukončení normálně se omezujících epizod gastrointestinálního onemocnění. Gastrointestinální trakt může být jednou z prvních cílových oblastí, kde se může projevit nedostatečnost zinku. Dlouhodobý nízký příjem zinku zbavuje organismus lokálních potenciálně prospěšných účinků zinku, včetně interakcí s oxidačními volnými radikály a metabolismem oxidu dusnatého. Oxid dusnatý také hraje důležitou roli při spouštění průjmových onemocnění. 

https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1388S/4686387…

Zinek nejvíce obsahují fazole a ovesné vločky, dále maso, ryby, mořské plody, mrkev, hovězí játra, ořechy aj. Je lépe využitelný z živočišných než z rostlinných zdrojů. Nadbytečné množství je vyloučeno organismem.

https://www.lekarnickekapky.cz/…/zinek-a-jeho-vliv-na-zdravi….

Fibromyalgikům se především kvůli imunitě, štítné žláze, bolesti, křečím, paměti, únavě a trávení doporučuje strava bohatá na zinek či potravinové doplňky. Nedostatek zinku je navíc silně spojen s depresí.

- Sérové hladiny zinku a hořčíku jsou významně sníženy u pacientů s FM. Výsledky ukázaly, že čím máme méně zinku, tím máme větší bolesti únavu. Hladiny hořčíku a zinku v séru mohou hrát důležitou roli v patofyziologii FM.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18496697

- Svalové křeče.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejic…/svalove-krece/

- Zinek zvyšuje příjem hořčíku. Pro pacienty s fibromyalgií je nedostaek hořčíku typický, stojí za mnoha zdravotními potížemi a jeho častá suplementace patří k základním prvkům léčby FM.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/

- Hořčík fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/, omega-3 fibromyalgik.webnode.cz/news/omega-3/, zinek a selen fibromyalgik.webnode.cz/news/selen-se/ snižuje u FM bolestivost a počet citlivých spoušťových bodů.

- Paměť - pomůže ke správnému fungování mozkových buněk.

https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/lecba-fibromyalgie/…/

- Ke zlepšení nadledvinkové únavy.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/adrenalni-unava/

- Syndrom suchého oka.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/kata…/syndrom-sucheho-oka/

- Na zlepšení kvality vlasů.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/problemy-s-vlasy-u-fibro…/

- Při onemocnění žaludečních vředů.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/gastroduodenalni-vredy/

- Malabsorpce fruktózy je spojená jak s FM, tak s nízkou hladinou zinku.

https://clinchem.aaccjnls.org/content/47/4/745

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715322/

https://www.agronavigator.cz/default.asp…

Dále je zajímavé:

- EBV - Jste-li několik týdnů tělesně vyčerpaní a nedopřejete si pořádný odpočinek, nedodáváte organismu nezbytné živiny jako je zinek či vitamín B12, nebo zažíváte emoční trauma, např. rozpad manželství, nebo smrt milovaného člověka, virus zachytí přítomnost stresových hormonů a využije příležitosti. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/virus-epsteina-barrove-c…/
- Test profilu Mitochondrických funkci v sobě zahrnuje hladinu zinku https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nepostradatelny-test-pri…/
- Doplňková léčba Alzheimerovy choroby https://fibromyalgik.webnode.cz/news/alzheimerova-choroba/
- Narušení látkové výměny (v organismu chybí např. zinek) je rizikový faktor pro vznik osteochondrózy - hlavní příčina bolestí v zádech. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/osteochondroza/
- Kombinace echinacei, černé bezinky, modřínu a zinek podporují zdravou imunitní odpověď
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/bylinky-u-fm/.

Máte k tomuto tématu informace - napište soukromou zprávu.

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.