Charta práce pro osoby s revmatickými chorobami v Evropě

03.08.2021 01:52

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) upozorňuje, že revmatické a muskuloskeletální onemocnění (RMDs) jsou jedním z nejčastějších chronických zdravotních stavů a příliš často vedou k předčasnému odchodu z práce. Přitom se správným zaměstnavatelem, přístupem a úpravou pracoviště v kombinaci s podporou ze strany systému veřejného zdravotnictví může mnoho lidí s chronickými potížemi dále pokračovat v práci. Včasné zapojení pracovních lékařů do týmu, který pečuje o zdraví pacienta by mělo být samozřejmostí.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/prace-s-chronickymi-muskuloskeletalnimi-onemocnenimi/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/odpovidajici-zdravotni-pece-a-vhodna-pracovni-pozice-jsou-zakladnimi-predpoklady-pro-zachovani-pracovni-schopnosti/

Evropská liga proti revmatismu (EULAR) v roce 2009 vydala:

Chartu práce pro osoby s revmatickými chorobami v Evropě

Revmatická onemocnění zahrnují více než 200 muskuloskeletálních onemocnění a postihují v Evropě více než 100 milionů lidí všech věkových kategorií. Revmatická onemocnění mají významný dopad na pracovní schopnost lidí. Pod pojmem práce rozumíme placené zaměstnání, práci vykonávanou v domácnosti za účelem podpory rodiny a dobrovolnou práci. Právo na práci je pro lidi s revmatickým onemocněním zásadní, aby se mohli plně zapojit do společnosti. Podle Všeobecné deklarace lidských práv má každý právo na práci. Evropská směrnice o zaměstnanosti poskytuje právní rámec a měla by zabránit tomu, aby byli lidé diskriminováni na základě náboženského vyznání nebo přesvědčení, zdravotního postižení, věku nebo sexuální orientace. Toto právo bylo posíleno Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením. Je důležité, aby stávající právní předpisy chránící práva více než 100 milionů evropských občanů byly plně prováděny na vnitrostátní úrovni. Práce je pro osoby s revmatickým onemocněním a jejich rodiny důležitá jak z finančního hlediska, tak z hlediska kvality života a pohody. Přímé a nepřímé náklady na poskytování zdravotní a sociální péče jen pro osoby s revmatoidní artritidou v roce 2007 činily 45 miliard eur. Důkazy naznačují, že umožnit lidem s revmatickým onemocněním pracovat a zapojit je do pracovního procesu je pro společnost významným finančním přínosem. Tato charta uznává úlohu, kterou mohou hrát tvůrci legislativy, zaměstnavatelé, poskytovatelé zdravotní péče a další zúčastněné strany při vytváření právního rámce pro pracovní prostředí, které zahrnuje osoby s revmatickým onemocněním. O kolektivní hlas lidí s revmatickými chorobami by se měly snažit jejich reprezentativní pacientské organizace a měly by být zahrnuty do všech rozhodnutí, která se jich týkají.

Tato charta požaduje:

Informovanost a uznání

Tato charta vyzývá k většímu povědomí veřejnosti o revmatických onemocněních a k jejich lepšímu pochopení. Požaduje uznání znalostí, dovedností a zkušeností, které lidé s těmito onemocněními přinášejí pracovní síle i širší společnosti. Je třeba rozšířit pracovní příležitosti a možnosti volby pro lidi s revmatickým onemocněním. Pružná pracovní doba a kreativní tvorba pracovních míst mohou hrát pozitivní roli při otevírání přístupu k placenému zaměstnání a dobrovolnické práci.

Tvůrci tvůrci legislativy by měli uzákonit přístup k práci

Tato charta vyzývá tvůrce legislativy, aby vytvořili a prosadili právní předpisy, které by zaměstnavatelům a projektantům ukládaly povinnost vytvořit přístupné prostředí, aby se lidé s revmatickým onemocněním mohli dostat do práce a z práce a měli přístup na pracoviště. Musí být také zajištěna vhodná technologie, vzdělávání, školení a podpora umožňující lidem pracovat. Dobré pracovní podmínky by mohly zahrnovat daňové pobídky pro zaměstnavatele a zaměstnance, práci na částečný úvazek, sdílení pracovních míst a podporu flexibilních pracovních podmínek. Taková praxe je přínosná pro všechny členy společnosti.

Zaměstnavatelé by měli vytvářet inkluzivní a flexibilní pracovní prostředí

Tato charta vyzývá zaměstnavatele, aby se aktivně podíleli na vytváření inkluzivního pracovního prostředí, v němž lidé s revmatickým onemocněním nejsou diskriminováni a mohou se zaměstnavatelem a spolupracovníky bez předsudků diskutovat o své situaci. Zaměstnavatelé musí být také aktivní při vytváření flexibilnějších pracovních podmínek s přístupným a přizpůsobivým prostředím a vhodnými technologiemi, aby zajistili, že lidé s revmatickým onemocněním budou moci plně přispívat k produktivitě a ziskovosti svého zaměstnavatele.

Podpora ze strany poskytovatelů zdravotní péče

Tato charta vyzývá poskytovatele zdravotní péče, aby se zaměřili na schopnosti lidí s revmatickým onemocněním, a nikoli na to, co nemohou dělat, a poskytli jim podporu, kterou potřebují k nalezení práce nebo k udržení stávajícího zaměstnání. Úspěch v této oblasti by měl být považován za legitimní klinický výsledek. Včasná diagnóza, přístup k nejvhodnějším léčebným postupům a terapiím, rehabilitace a trvalá péče umožní lidem znovu se zapojit do pracovního procesu nebo se v něm udržet.
https://www.eular.org/myUploadData/files/EU_Workcharter_2009.pdf

Dle zkušeností pacientů a také dle článku z října 2020 Fibromyalgie: odpovídající péče a udržení zaměstnání značná část lékařů nemá povědomí ani se neřídí doporučeními EULAR a tak stále pacienti postrádají prospěch z včasné diagnostiky a odpovídající léčby. Dopad fibromyalgie na profesní činnost je významný. Prostředky k udržení zaměstnání nejsou dostatečně využívány a podpora nabízená pacientům často není optimální. Výsledkem je nezaměstnaný jedinec, se stále zhoršujícím se zdravotním stavem, bez možnosti získat invalidní důchod.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/odpovidajici-zdravotni-pece-a-vhodna-pracovni-pozice-jsou-zakladnimi-predpoklady-pro-zachovani-pracovni-schopnosti/
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/invalidni-duchod/

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.