Nadváha a FM

01.08.2019 05:28

Je běžné, že u pacientů s fibromyalgickým syndromem dochází k příbytku tělesné hmotnosti. Prevalence nadváhy u pacientů s FM je častější o cca 30% a obezity o 40% než u nefibromyalgiků.

Příčiny nadváhy: genetika, poruchy metabolismu, složení mikrobiomu, nevhodný jídleníček, málo pohybu, stres, psychické faktory, užívání některých léků, hormonální vlivy, pití málo vody ad.

Obezita je přitěžující komorbidní stav FM, ovlivňuje negativně její závažnost, kvalitu života, únavu a fyzické dysfunkce. Je spojena s větší citlivostí na bolest, horší kvalitou spánku. Snižuje fyzickou sílu a pružnost, může vést k agregaci FM.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyalgii/vaha/

Téma nadváha u FM je rozsáhlé a složité. Představa, že to vyřeší jen dieta a pohyb je mylná. Intolerance cvičení je již dlouho známým rysem fibromyalgie a pokud někdo tvrdí: Když budete „více cvičit“ uzdravíte se, je z toho patrné, že o FM nic neví. Nadváhu ovlivní pouze komplexní léčba.

Vztah mezi obezitou a chronickou bolestí. 

Obezita a bolest jdou ruku v ruce. 
Mnoho chronických stavů, které způsobují bolest je také častější u lidí s nadváhou nebo obezitou. Např. artritida, deprese, fibromyalgie, diabetes typu 2, bolesti zad a kloubů.

Lidé s nadváhou a obezitou mají o 20% více bolesti bez ohledu na to jakým onemocněním trpíte.

Pro bělošskou evropskou populaci je podle kritérií Světové zdravotnické organizace (World Health Organization – WHO) obezita definována indexem tělesné hmotnosti (body-mass index – BMI) vyšším než 30. Jak BMI stoupá na 35-39% úroveň bolesti se zvyšuje o 136% a lidé s BMI nad 40 mají zvýšení úrovně bolesti až o 254%!

Základ tukové tkáně tvoří tuková buňka – adipocyt. V nich se ukládá tuk aktivně vytvořený ze sacharidů a mastných kyselin. Tento proces ukládání i odbourávání tuku je řízen hormonálně i nervovými podněty. Důležitou vlastností adipocytů je mimo jiné produkce leptinu. Lidé s FM, ME/CFS, SLE, RA, RS mají hladiny leptinu mnohem vyšší než zdraví jedinci.
Leptin patří do skupiny molekul, které jsou známé pod názvem adipokiny - skupina, která se všeoběcně definuje jako cytokiny. Cytokiny jsou vylučovány adipózními (tukovými) tkáněmi.
Chronicky vysoké hladiny leptinu u obézních jedinců jejichž hladiny leptinu jsou vysoké následkem zvýšeného množství adipózních tkání, ve skutečnosti vedou k leptinové odolnosti. Odolnost na leptin způsobuje nárůst našeho apetitu, což se samozřejmě negativně projeví na nárůstu váhy. Reguluje příjem potravy a energetický výdej. Periferně ovlivňuje citlivost na inzulin. 
Dlouho se žilo v domnění, že leptin splňuje pouze službu molekuly v tukovém metabolismu a v uskladňování tuku. V poslední době se však odhaluje, že hraje roli i v oběhovém systému, funkci mozku, regulaci kostní masy a důležitou roli v imunitním systému. Leptin ovlivňuje bolest a únavu.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/leptin/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/leptin1/

Tukové buňky vytvářejí chemikálie, které zvyšují zánět, ten je velmi úzce spojen s vnímáním bolesti. Zánět začíná v samotných tukových buňkách, jsou první, které jsou postiženy vývojem obezity. Když se tuková hmota rozšiřuje, vzrůstá zánět. S tímto zvýšením zánětu dochází ke zvýšenému stresu na mitochondriální (nebo buněčné) funkce. 

Vzniká oxidační stres https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxida%C4%8Dn%C3%AD_stres, protože se stále více glukózy dodává do tukových buněk; pak produkují přebytek „reaktivních forem kyslíku“, který zase začíná zánětlivou kaskádu v buňkách.

Součástí obezity a nadváhy je chronický zánět nízkého stupně jenž způsobuje zánětlivou reakci nejen v tukových buňkách (tuková tkáň), ale také ve tkáni odpovědné za metabolismus, jako jsou játra a svalové buňky. Zánětlivá odpověď v našich játrech způsobuje inzulínovou rezistenci, která ve skutečnosti spouští ukládání tuků a zhoršuje obezitu. Zánět a obezita přímo souvisí se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních onemocnění a diabetu.
Kardiovaskulární onemocnění jsou u FM poměrně rozšířené 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/kardiovaskularni-onemocn…/

a FM je častá u pacientů s diabetem 1. i 2.typu fibromyalgik.webnode.cz/news/diabetes-mellitus-1-a-2-typu/.

Některé specializované tukové buňky mohou dokonce signalizovat hormonální aktivitu, která kontroluje mnoho tělesných systémů jako je imunitní funkce, regulace zánětu, chuť k jídlu a signály plnosti či přejedení. Změny ke kterým dochází v chemii mozku poté co začneme přibývat na váze ztrácejí naši schopnost pohybovat se v důsledku snížení dopaminových receptorů souvisejících s pohybem. Nedostatek pohybu nejen podporuje progresi obezity, ale také zhoršuje zánět kloubů, našeho trávicího traktu a cév. Nadváha bolesti jen zhoršuje a naše svaly musí vynaložit větší úsilí i při drobných úkonech. 

Fibromyalgie vede k obezitě, obezita a nevhodný pohyb zhoršují fibromyalgii. 

Obézní pacienti mají zvýšené riziko vzplanutí FM a to zejména v případě pokud jsou fyzicky neaktivní.

Spolupráce se zkušeným obezitologem, dietologem, nutričním specialistou, fyzioterpaeutem vám může pomoci pochopit úlohu, kterou hraje vaše krevní skupina v optimálním trávení a zánětlivou reakci vašeho těla. Může poskytnout cenné informace o tom, jaké potraviny jsou pro vás zvláště zánětlivé a jaké typy a druhy cvičení jsou pro vás nejlepší.

Dr. Lisa Adams má mnoho klientů, kteří k ní přicházejí se stížností na chronickou bolest, zejména v kloubech jako jsou ramena a kolena. Když se ptá na jejich stravu, odpověď je často „jím opravdu zdravé, většinou vegetariánské“. Což často zahrnuje potraviny s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů jako je rýže, obilí a brambory. Nešťastnou skutečností je, že tyto potraviny se nejen obracejí na jednoduchý cukr v našem zažívacím traktu, který způsobuje obezitu, ale také způsobují zánětlivý proces a tím přispívají ke zvýšení bolesti. 
Jednoduché sacharidy - fuktóza, laktóza, cukr, med, umělá sladidla, glukopur, hroznový cukr, dochucovadla.
Několik výzkumů potvrdilo, že bolest a další symptomy spojené s FM se zlepšují pomocí nízkokalorické stravy, syrové vegetariánské stravy nebo stravy s nízkým obsahem FODMAP 
fibromyalgik.webnode.cz/news/fodmap/ 

https://www.tandfonline.com/…/full/10…/07853890.2018.1564360.

Jaká strava je u FM doporučována https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/

Příznaky FM jsou spojeny s několika metabolickými změnami, dysbalancí ve složení střevní mikrobioty a bakteriálním přerůstání v tenkém střevě (SIBO).

fibromyalgik.webnode.cz/news/bude-se-fm-diagnostikovat-dle-slozeni-mikrobiomu/

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/so…/drazdivy-tracnik/sibo/
Obezita a metabolické poruchy související s obezitou jsou charakterizovány specifickými změnami ve složení a funkci mikrobiomu. Ten může ovlivňovat obě strany rovnice energetické rovnováhy; jako faktor ovlivňující využití energie ze stravy a jako faktor, který ovlivňuje hostitelské geny, které regulují výdaj energie a ukládání tuků. Úprava střevní mikroflóry pomocí konzumace živých bakterií (probiotik), nestravitelných nebo omezeně stravitelných potravinových složek, jako jsou oligosacharidy (prebiotika) nebo obojího (synbiotika) či fekální transplantace může pomoci zhubnout nebo zabránit obezitě. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5082693/
Psychobiotika mohou zlepšit nejen psychické zdraví fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-nejen-uzkosti-pomoci-psychobiotik/

Pohyb je naprosto nezbytný pro udržení zdravých kloubů. Nesprávný druh cvičení může poškodit zanícenou tkáň a zhoršit zánět i bolest. Vysoká intenzita cvičení nebo intenzivní aerobní aktivita na tělo, které již trpí bolestí a ztuhlostí je kontraproduktivní. Aktivita s vysokou intenzitou může také ve skutečnosti vyvolat stresovou reakci ,,bojuj nebo uteč" a podpořit kaskádu ukládání tuků a zánětlivých hormonů.
Jaké cvičení je u FM vohodné https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-cviceni-u-fm/.
Pro léčbu chronické bolesti a související deprese se doporučuje chůze. Nenáročná 20 minutová procházka venku je nejen vhodnou aktivitou pro uvolnění stresu, ale podporuje i jemný, přirozený pohyb našich kloubů. Jako bonus lze tento čas využít k meditaci. Tělo se nemůže začít léčit pokud je v neustálém stavu napětí. 
Další doporučené formy cvičení jsou jóga, tai chi a plavání.
fibromyalgik.webnode.cz/news/vyber-spravneho-druhu-jogy-pro-fm/

Cvičení nemá být vyčerpávající a bolestivé. 
https://www.prohealth.com/…/relationship-obesity-chronic-pa…
https://www.webmd.com/…/ne…/20120130/does-obesity-cause-pain
https://chriskresser.com/how-inflammation-makes-you-fat-an…/