Nepleťme si období menopauzy a perimenopauzy s fibromyalgií

04.09.2021 21:25

Menopauza označuje fázi života ženy během níž ustává menstruace. Obvykle k ní dochází ve věku 45-55 let. Může nastat z různých příčin i o mnoho dříve. Žena vstoupila do menopauzy pokud od poslední menstruace uplynulo alespoň 12 měsíců. Období předcházející menopauze se nazývá menopauzální přechod nebo perimenopauza. I tato fáze může být provázena příznaky, které mohou trvat až 15 let a je náročná na diagnostiku kvůli velmi nepravidelným hormonálním cyklům. V důsledku špatné informovanosti a nevhodného používání hormonálních testů jsou ženám často nesprávně diagnostikovány stavy, jako je fibromyalgie, migrény, deprese nebo chronický únavový syndrom, a často jsou jim předepisována antidepresiva, přestože chybí důkazy, které by podporovaly jejich užívání ke zlepšení špatné nálady spojené s perimenopauzou nebo menopauzou. V současné době neexistuje žádný přesný diagnostický test perimenopauzy. Nová studie zjistila, že potenciální využití složení IgG glykanů by mohlo sloužit jako časný příznak perimenopauzy. Přidání tohoto snadno měřitelného biomarkeru perimenopauzy by mohlo být cenným zlepšením současné klinické praxe.

fibromyalgik.webnode.cz/news/ubytek-pohlavnich-hormonu-je-casto-nespravne-diagnostikovan-jako-fibromyalgie-migrena-deprese-nebo-chronicky-unavovy-syndrom/

34 nejčastějších příznaků menopauzy a perimenopauzy:

1) Bolest kloubů

Menopauza způsobuje snížení hladiny hormonu estrogenu, což má nepříznivé účinky na kosti a klouby. Estrogen pomáhá snižovat zánět a udržovat klouby promazané. Bolesti kloubů jsou jedním z nejčastějších příznaků menopauzy a mohou být vysilující, protože snižují pohyblivost a flexibilitu. Typickými příznaky jsou mimo bolesti, ztuhlost a otok v okolí kloubu a někdy i teplo. Ty mohou být horší ráno a v průběhu dne se zlepšují. Větší klouby, jako jsou kyčle a kolena, zažívají větší nárazy a jsou náchylnější k menopauzální artritidě. Často bývají postiženy také klouby zad, rukou a prstů. Problém může zhoršit cvičení s velkým nárazem, jako je běh, i když se často zmírní odpočinkem. Ženy, které užívají léky blokující estrogeny, např. při léčbě rakoviny prsu, mají zvýšené riziko vzniku bolestí a otoků kloubů. Ženy, které podstoupily operaci k odstranění vaječníků, jsou rovněž vystaveny vyššímu riziku vzniku menopauzální artritidy. Ženy, které užívají perorální antikoncepci obsahující estrogen, mají podle výzkumů snížené riziko vzniku artritidy. Menopauza je také spojena s pozdním nástupem nebo zhoršením revmatoidní artritidy.

2) Napětí ve svalech a bolesti

Ženy procházející perimenopauzou nebo menopauzou mohou také pociťovat svalové napětí nebo bolesti. To je způsobeno stejnými faktory jako menopauzální bolesti kloubů.

3) Pocity elektrických výbojů

Ženy mohou během perimenopauzy a menopauzy zažívat pocity, které se podobají elektrickým výbojům. Není jasné, co je způsobuje, ale může jít o důsledek změny hladiny hormonů v nervovém systému.

4) Únava

Únava může být obtěžujícím a někdy vysilujícím příznakem menopauzy. Může být důsledkem nižší kvality spánku v důsledku návalů horka a nočního pocení nebo důsledkem samotných hormonálních výkyvů.

5) Poruchy spánku

Spánek žen může být během menopauzy lehčí nebo narušený z mnoha důvodů. Mohou se často budit kvůli nočnímu pocení, budit se dříve nebo mít potíže s usínáním.

6) Potíže se soustředěním

Pokles estrogenu může někdy způsobit mlhu mozku nebo potíže se soustředěním. K tomu mohou přispívat také návaly horka a problémy se spánkem.

7) Výpadky paměti

Stejně jako soustředění a koncentrace může menopauza ovlivnit také paměť. Opět může jít o přímý důsledek nižší hladiny estrogenu nebo zhoršeného spánku.

8) Změny nálady

Změny nálady jsou časté. Nesouvisejí s životními událostmi. Mohou způsobit, že se někdo náhle cítí smutný, plačtivý nebo rozzlobený.

9) Nadýmání

Ženy mohou během menopauzy pociťovat nadýmání z řady důvodů. Mohou pociťovat zadržování vody, plynatost nebo pomalejší trávení v důsledku stresu. Pokud v tomto období změní své stravovací návyky, mohou také pociťovat nadýmání.

10) Další zažívací potíže

Ženské pohlavní hormony ovlivňují mikroby, které má člověk v ústech a trávicím traktu. To může znamenat, že během menopauzy se mění složení ženské střevní flóry. Mohou si všimnout změn ve svém trávení nebo toho, že na některé potraviny reagují jinak.

11) Bolesti hlavy

Někdo, kdo vstupuje do menopauzy, může v důsledku poklesu estrogenu pociťovat častější bolesti hlavy nebo epizody migrény. To může být podobné bolestem hlavy, které některé ženy zažívají před menstruací. Na rozdíl od normálního menstruačního cyklu však mohou hladiny hormonů v perimenopauze kolísat nepředvídatelně.

12) Bolest prsou

Bolesti prsou, známé také jako mastalgie, jsou během menstruace velmi časté. Je to proto, že hormonální změny způsobují, že se v prsou hromadí tekutina, takže jsou oteklé a citlivé. Během perimenopauzy jsou hormonální výkyvy dramatičtější. V tomto období je také běžné, že se prsa zvětšují nebo zmenšují nebo mění svůj tvar. Bolest prsou v období menopauzy může být odlišná. Místo tupé bolesti mohou ženy pociťovat pálení nebo pulzující bolest. Bolest prsou by měla ustoupit poté, co žena zcela přestane mít menstruaci a vstoupí do menopauzy. Hormonální léčba během menopauzy však může zvýšit riziko přetrvávající bolesti prsou. Bolesti prsou po menopauze jsou méně časté a ženy by neměli předpokládat, že je způsobena hormonálními změnami.Citlivost prsou je dalším častým příznakem menopauzy, i když její četnost má v pozdějších fázích tendenci klesat.

13) Brnění končetin

Během menopauzy některé ženy pociťují brnění rukou, chodidel, paží a nohou. Tento příznak je důsledkem kolísání hormonů ovlivňujících centrální nervový systém a obvykle trvá vždy jen několik minut.

14) Závratě

Hormonální změny, které probíhají během menopauzy, ovlivňují produkci inzulínu, což může tělu ztěžovat udržení stability hladiny cukru v krvi. To je hlavní důvod, proč se u některých žen v perimenopauze a menopauze objevují závratě.

15) Nepravidelný srdeční tep

U některých žen se během menopauzy nebo po ní může vyskytnout nepravidelný srdeční tep neboli arytmie. Příznaky týkající se srdce je vždy nejlepší probrat s lékařem.

16) Návaly horka

Návaly horka patří mezi nejčastější příznaky menopauzy. Způsobují, že je člověk náhle horký, zpocený a zarudlý, zejména v obličeji, na krku a na hrudi. U některých žen se objevuje také zimnice.

17) Noční pocení

Noční pocení jsou návaly horka, které se objevují v noci. Vědci si nejsou jisti, proč k nim dochází, ale zdá se, že klesající hladina estrogenu může ovlivňovat hypothalamus, který reguluje tělesnou teplotu.

18) Tělesný zápach

Návaly horka a noční pocení mohou mít během menopauzy za následek zvýšený tělesný zápach. Pokud se žena často cítí stresovaná nebo úzkostná, může si také všimnout, že se více potí.

19) Nepravidelná menstruace

V průběhu přechodu do menopauzy je normální, že menstruace je nepravidelná nebo vynechaná. Nakonec žena přestane mít menstruaci úplně.

20) Snížené libido

Menopauza také běžně ovlivňuje libido neboli chuť na sex. Může to být přímý důsledek nižší hladiny testosteronu a estrogenu, což může ztížit fyzické vzrušení. Může jít i o sekundární důsledek dalších příznaků menopauzy, jako jsou změny nálad nebo vedlejší účinek léků.

21) Vaginální suchost

Jelikož ženské pohlavní hormony zajišťují dobrou cirkulaci krve v okolí pochvy, jejich nedostatek může snížit průtok krve, a tedy i přirozenou lubrikaci. To může způsobit suchost, která může být nepříjemná nebo ztěžovat penetrační sex.

22) Přibývání na váze

Ženy mohou během menopauzy přibírat na váze v důsledku řady faktorů. Pokles estrogenu může mít za následek přibývání na váze, stejně jako nižší množství fyzické aktivity. Změny nálady mohou také znamenat, že se žena stravuje jinak.

23) Změny chuti

Některé ženy mohou během menopauzy zaznamenat změny v chuti, které se projevují silnějšími chutěmi. Mohou také pociťovat sucho v ústech, což může vést k vyššímu riziku vzniku onemocnění dásní nebo zubního kazu.

24) Pálení v ústech

Pálení v ústech je dalším možným příznakem menopauzy a může se projevovat jako pocit pálení, citlivosti, brnění, tepla nebo znecitlivění v ústech nebo jejich okolí. Jedná se o další důsledek hormonálních změn.

25) Svědění kůže

Protože estrogen souvisí s tvorbou kolagenu a hydratací kůže, může pokles tohoto hormonu vést ke zvýšenému svědění nebo suchosti, a to jak v okolí vulvy, tak i jinde na těle.

26) Zhoršená kvalita vlasů

Během menopauzy dochází k vypadávání vlasů nebo řídnutí vlasů je dalším důsledkem hormonálních výkyvů vaječníků. To způsobuje zmenšování vlasových folikulů, což znamená, že vlasy rostou pomaleji a snadněji se ztrácejí.

27) Křehké nehty

Během menopauzy nebo po ní nemusí tělo produkovat dostatek keratinu, což je látka, kterou nehty potřebují, aby zůstaly pevné. To může vést ke křehkým, slabým nehtům, které snadno praskají nebo se lámou.

28) Alergie

Některé ženy hlásí nové nebo zhoršující se příznaky alergií, když prožívají menopauzu. Děje se tak proto, že během menopauzy může u žen docházet ke zvýšení hladiny histaminu. Histamin je chemická látka, která způsobuje alergické reakce.

29) Osteoporóza

Během perimenopauzy může pokles estrogenu vést také ke ztrátě hustoty kostí. V závažných případech to může vést k osteoporóze, která způsobuje, že kosti jsou křehčí a snadno se lámou.

30) Stresová inkontinence

Stresová inkontinence znamená časté nebo náhlé nucení na močení. Někteří lidé ji také označují jako "hyperaktivní močový měchýř". Tento příznak je častý během menopauzy, protože změny hladin hormonů mohou způsobit oslabení močového měchýře a pánevních svalů.

31) Podrážděnost

Buď v důsledku hormonálních výkyvů, nebo vlivem jiných příznaků menopauzy mohou ženy procházející touto změnou zjistit, že se cítí podrážděné. K tomu může přispívat i stres nebo nedostatek spánku.

32) Deprese

U některých žen může hormonální nerovnováha vyvolat deprese. V tomto případě se však často jedná o situační depresi, která nemusí být dlouhodobá. Může k ní přispívat nedostatek spánku a stres. V některých případech může depresi nebo špatnou náladu vyvolat menopauza, protože znamená změnu v životě ženy. Jakákoli významná životní změna může hrát roli při vzniku deprese, a to i v případě, že se jedná o změnu pozitivní.

33) Úzkost

Úzkost je dalším příznakem souvisejícím s náladou, který některé ženy během menopauzy pociťují. Může se zhoršovat v noci nebo se objevovat jen občas, jak kolísá hladina hormonů. Stejně jako u deprese související s menopauzou může být tato úzkost situační a může se zlepšit, jakmile se hormony vyrovnají.

34) Panická porucha

V některých případech mohou ženy během menopauzy zažívat záchvaty paniky. Pokud se tyto záchvaty objeví nečekaně nebo náhle, mohou znamenat panickou poruchu. Může k tomu dojít v důsledku hormonálních změn nebo samotného strachu z pocitu úzkosti.

Většina žen během menopauzy nepociťuje všech 34 těchto příznaků.

Samotné návaly horka však mohou stačit k tomu, aby významně narušily jejich život.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-are-the-34-symptoms-of-menopause#symptoms
https://www.fortisescorts.in/blog/menopause-and-arthritis-related-issues-in-women

Jak vidíte období menopauzy a perimenopauzy má podobné projevy jako fibromyalgie, ne však stejné. U fibromyalgiků se nachází v těle mnoho abnormalit, které nejsou tak jako u menopauzy a perimenopauzy příčinou hormonálních změn. V případě, že vaše potíže souvisí s tímto obdobím máte naději, že v období postmenopauzy ustanou nebo se alespoň zmenší. Také vám mohou ulevit hormonální terapie, antidepresiva, gabapentin, klonidin na vysoký tlak. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

Mám či nemám fibromyalgii https://fibromyalgik.webnode.cz/news/mam-ci-nemam-fibromyalgii/

Menstruační cyklus a nástup menopauzy se však nevyhýbá ani ženám s fibromyalgií. Zhoršuje bolest a závažnost dalších symptomů souvisejících s FM. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16396694/

V jedné studii po 12 týdnech postmenopauzální hormonální substituční terapie (1,2 mg/g transdermálního estradiolu, 100 mg mikronizovaného přírodního progesteronu perorálně/denně) došlo ke zlepšení spánku a kvality života žen s FM. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35686636/

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.