Protizánětlivá strava

05.09.2019 03:12


Stravovací plán určený k prevenci nebo snížení chronického zánětu nízkého stupně, který je klíčovým rizikovým faktorem u řady zdravotních problémů a několika závažných chorob.

Následkem špatného životního stylu, nevhodného jídelníčku, chronického stresu, obezity a nedostatku pohybu vzniká chronický zánět, imunitní systém uvolňuje chemikálie určené k boji proti poranění a bakteriálním a virovým infekcím, i když neexistují cizí útočníci, kteří by mohli bojovat. https://www.news-medical.net/…/Chronic-inflammation-removes…

Špatné stravovací návyky a hojnost potravin, které postrádají základní živiny zapříčiní, že tělo nedostává dostatečné vitamíny a minerály pro optimální výživu. Tyto nutriční nedostatky mohou nepříznivě ovlivnit mnoho oblastí vašeho zdraví a celkové pohody - včetně vaší energetické hladiny a nálady, mentálního fungování, úrovně zánětu a imunitní odpovědi. Správná výživa může dokonce ovlivnit, jak se vaše tělo zotavuje ze zranění nebo chirurgického zákroku. Studie ve skutečnosti ukazují, že lidé, kteří užívají určité doplňky stravy před operací a / nebo po ní, mají několik výhod, včetně menších komplikací způsobených infekcí, lepšího hojení ran a rychlejšího zotavení. 

Rozsáhlá britská studie potvrdila, že k chronické rozšířené bolesti přispívá špatná strava - zánětlivá strava s vysokým obsahem zpracovaných mastných potravin. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21499583/

Vyvážená strava může být vaším spojencem v boji proti bolesti a zánětu. Správná výživa je důležitou součástí vašeho celkového zdraví. Zdravá strava by měla zahrnovat řadu potravin, včetně ovoce, zeleniny, celých zrn, nízkotučných mléčných výrobků, libových bílkovin a zdravých tuků. To dává vašemu tělu živiny a energii, které potřebuje k řádnému fungování. Vyvážená strava je také nezbytná pro budování imunitního systému a léčivé síly vašeho těla. Proto může být výživa vaším spojencem v boji proti bolesti a zánětu.

 

Určité potraviny jsou protizánětlivé - chrání před zánětem, zatímco jiné jsou prozánětlivé - přispívají ke vzniku zánětu.

 

Většina zpracovaných potravin je prozánětlivá, protože mají vysoký obsah nezdravých tuků (včetně nasycených a transmastných), přidaných cukrů, konzervačních látek a rafinovaných uhlovodíků. Ze stravy vynechte pokud chcete snížit zánět či jako prevenci smažené potraviny, zpracované obiloviny, bílou rýži, bílé brambory, cukr, pečivo a červené maso.

Protizánětlivá strava omezuje chronický zánět a pomáhá předcházet nebo léčit následující stavy: alergie, Alzheimerova choroba, artritida,astma, rakovina, deprese, diabetes, dna, srdeční onemocnění, zánětlivé střevní onemocnění (jako je ulcerativní kolitida a Crohnova choroba), syndrom dráždivého tračníku (IBS), mozková mrtvice a fibromyalgický syndrom.

Léčba FM nespočívá ve farmakologické léčbě, ale ve změně životního stylu do kterého také patří úprava stravování

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/

Zánět patří k nejdůležitějším tématům fibromyalgie a stojí za mnoha symptomy

fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgici-maji-rozsireny-zanet-v-mozku-jejich-bolest-je-skutecna/

fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgie-je-zanetlive-onemocneni/

fibromyalgik.webnode.cz/news/neurogenni-a-systemovy-zanet-u-fm/

www.rheumatologyadvisor.com/home/topics/fibromyalgia/the-role-of-neurogenic-inflammation-in-fibromyalgia-pathophysiology/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647151/

Antibiotika se nepoužívají k léčbě nízkého stupně zánětu a pokud je užíváme příliš často, nadužíváme je zlikvidují kromě nežádoucích bakterií i ty „dobré", které pracují v náš prospěch. U FM je přítomna střevní dysbióza, která hraje kauzální roli ve vývoji FM a závažnost symptomů přímo koreluje se zvýšeným výskytem či výraznou nepřítomností bakterií v našem střevě. Negativní vliv na zdraví střev mají i ATB, měly by být užívány jen pokud je to opravdu nutné. Silné antibakteriální účinky má i řada rostlin. 
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4709861/

fibromyalgik.webnode.cz/news/bude-se-fm-diagnostikovat-dle-slozeni-mikrobiomu/ 

 

Ke zlepšení zdravotního stavu dojde:

1) Vynecháním či omezením prozánětlivých potravin.
2) Zařazením protizánětliých potravin a potravinových doplňků.
3) Vylepšením zdravého životního stylu.

 
 
Potraviny a potravinové doplňky s protizánětlivými vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánět a bolest:

 

Ke změně životního stylu a tedy i k zmírnění zánětu patří:

Eliminace stresu (relaxace, meditace, dechová cvičení aj.) https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvise…/uzkostnost/stres/
Zákaz kouření https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromya…/koureni/
Omezení příjmu alkoholu https://fibromyalgik.webnode.cz/…/alkohol-fibromyalgie-a-k…/
Dostatečný spánek https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemo…/spanek/
Vhodný a pravidelný pohyb (cvičení, jóga, qigong aj.) https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lec…/rehabilitace/cviceni/

https://www.verywellhealth.com/natural-inflammation-remedie… 
Lidé, kteří pravidelně cvičí jógu mají o 41% nižší hladiny interleukinu-6 (markeru zánětu). https://www.mayoclinic.org/nutrition-and-pain/art-20208638