Protizánětlivá strava
Stravovací plán určený k prevenci nebo snížení chronického zánětu nízkého stupně, který je klíčovým rizikovým faktorem u řady zdravotních problémů a několika závažných chorob.
Následkem špatného životního stylu, nevhodného jídelníčku, chronického stresu, obezity a nedostatku pohybu vzniká chronický zánět, imunitní systém uvolňuje chemikálie určené k boji proti poranění a bakteriálním a virovým infekcím, i když neexistují cizí útočníci, kteří by mohli bojovat. https://www.news-medical.net/…/Chronic-inflammation-removes…
Špatné stravovací návyky a hojnost potravin, které postrádají základní živiny zapříčiní, že tělo nedostává dostatečné vitamíny a minerály pro optimální výživu. Tyto nutriční nedostatky mohou nepříznivě ovlivnit mnoho oblastí vašeho zdraví a celkové pohody - včetně vaší energetické hladiny a nálady, mentálního fungování, úrovně zánětu a imunitní odpovědi. Správná výživa může dokonce ovlivnit, jak se vaše tělo zotavuje ze zranění nebo chirurgického zákroku. Studie ve skutečnosti ukazují, že lidé, kteří užívají určité doplňky stravy před operací a / nebo po ní, mají několik výhod, včetně menších komplikací způsobených infekcí, lepšího hojení ran a rychlejšího zotavení.
Rozsáhlá britská studie potvrdila, že k chronické rozšířené bolesti přispívá špatná strava - zánětlivá strava s vysokým obsahem zpracovaných mastných potravin. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21499583/
Vyvážená strava může být vaším spojencem v boji proti bolesti a zánětu. Správná výživa je důležitou součástí vašeho celkového zdraví. Zdravá strava by měla zahrnovat řadu potravin, včetně ovoce, zeleniny, celých zrn, nízkotučných mléčných výrobků, libových bílkovin a zdravých tuků. To dává vašemu tělu živiny a energii, které potřebuje k řádnému fungování. Vyvážená strava je také nezbytná pro budování imunitního systému a léčivé síly vašeho těla. Proto může být výživa vaším spojencem v boji proti bolesti a zánětu.
Určité potraviny jsou protizánětlivé - chrání před zánětem, zatímco jiné jsou prozánětlivé - přispívají ke vzniku zánětu.
Většina zpracovaných potravin je prozánětlivá, protože mají vysoký obsah nezdravých tuků (včetně nasycených a transmastných), přidaných cukrů, konzervačních látek a rafinovaných uhlovodíků. Ze stravy vynechte pokud chcete snížit zánět či jako prevenci smažené potraviny, zpracované obiloviny, bílou rýži, bílé brambory, cukr, pečivo a červené maso.
Protizánětlivá strava omezuje chronický zánět a pomáhá předcházet nebo léčit následující stavy: alergie, Alzheimerova choroba, artritida,astma, rakovina, deprese, diabetes, dna, srdeční onemocnění, zánětlivé střevní onemocnění (jako je ulcerativní kolitida a Crohnova choroba), syndrom dráždivého tračníku (IBS), mozková mrtvice a fibromyalgický syndrom.
Léčba FM nespočívá ve farmakologické léčbě, ale ve změně životního stylu do kterého také patří úprava stravování
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/.
Zánět patří k nejdůležitějším tématům fibromyalgie a stojí za mnoha symptomy
fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgici-maji-rozsireny-zanet-v-mozku-jejich-bolest-je-skutecna/
fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgie-je-zanetlive-onemocneni/
fibromyalgik.webnode.cz/news/neurogenni-a-systemovy-zanet-u-fm/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647151/
Antibiotika se nepoužívají k léčbě nízkého stupně zánětu a pokud je užíváme příliš často, nadužíváme je zlikvidují kromě nežádoucích bakterií i ty „dobré", které pracují v náš prospěch. U FM je přítomna střevní dysbióza, která hraje kauzální roli ve vývoji FM a závažnost symptomů přímo koreluje se zvýšeným výskytem či výraznou nepřítomností bakterií v našem střevě. Negativní vliv na zdraví střev mají i ATB, měly by být užívány jen pokud je to opravdu nutné. Silné antibakteriální účinky má i řada rostlin.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4709861/
fibromyalgik.webnode.cz/news/bude-se-fm-diagnostikovat-dle-slozeni-mikrobiomu/
Ke zlepšení zdravotního stavu dojde:
1) Vynecháním či omezením prozánětlivých potravin.
2) Zařazením protizánětliých potravin a potravinových doplňků.
3) Vylepšením zdravého životního stylu.
Potraviny a potravinové doplňky s protizánětlivými vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánět a bolest:
- Ryby a potraviny obsahující tuky Omega-3 https://fibromyalgik.webnode.cz/news/omega-3/
- Potraviny bohaté na antioxidanty https://fibromyalgik.webnode.cz/…/brokolice-zatoci-nejen-s…/
- Kurkumin https://www.rehabilitace.info/…/kurkumin-a-zdravi-na-co-je…/
- Avokádo https://www.rehabilitace.info/…/avokado-a-zdravi-obsahuje-…/
- Bromelain https://www.rehabilitace.info/…/bromelain-a-jeho-ucinky-a-…/
- Melatonin https://fibromyalgik.webnode.cz/news/melatonin/
- Probiotika https://www.rehabilitace.info/zdravo…/probiotika-prebiotika/
- Proteiny https://www.benu.cz/co-jsou-proteiny
- Aminokyseliny https://www.blendea.cz/aminokyseliny/
- Dvě aminokyseliny, které mohou být zvláště zajímavé:
- Arginin https://www.rehabilitace.info/…/l-arginin-a-jeho-ucinky-na…/
- Glutamin https://cs.wikipedia.org/wiki/Glutamin
- Zázvor, křen, spirulina, zelený čaj, hřebíček, chilli, skořice, rozmarýn aj. https://www.vimcojim.cz/…/Bojovnici-proti-zanetu.-Potraviny…
- Papriky, houby, extra panenský olivový olej, hořká čokoláda aj. https://www.healthline.com/nutri…/13-anti-inflammatory-foods
- Vitamín D https://fibromyalgik.webnode.cz/…/mnoho-fibromyalgiku-ma-n…/
- Hořčík https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/
Ke změně životního stylu a tedy i k zmírnění zánětu patří:
Eliminace stresu (relaxace, meditace, dechová cvičení aj.) https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvise…/uzkostnost/stres/
Zákaz kouření https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromya…/koureni/
Omezení příjmu alkoholu https://fibromyalgik.webnode.cz/…/alkohol-fibromyalgie-a-k…/
Dostatečný spánek https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemo…/spanek/
Vhodný a pravidelný pohyb (cvičení, jóga, qigong aj.) https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lec…/rehabilitace/cviceni/
https://www.verywellhealth.com/natural-inflammation-remedie…
Lidé, kteří pravidelně cvičí jógu mají o 41% nižší hladiny interleukinu-6 (markeru zánětu). https://www.mayoclinic.org/nutrition-and-pain/art-20208638