Zvýšená reaktivita svalové membrány

01.06.2021 18:57

Fibromyalgie (FM) je jednou z mnoha poruch s vysokou prevalencí a velkým dopadem na funkční stav. Charakterizuje ji chronická rozšířená bolest a bolestivá místa známá jako citlivé body TP (tender points). Dříve tyto body sloužily k diagnostikování fibromyalgie což mohlo vést k omylům, jelikož TP se vyskytují v běžné populaci (zejména u žen). Jediný rozdíl je v množství. Fibromyalgici jich mají více, obvykle 18 a ostatní 2 až 3 i když jejich počet se může během života měnit. Patrně mají funkční charakter. Také je lze snadno zaměnit s myofasciálními body.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/myofascialni-bolestivy-syndrom/

U fibromyalgie a souvisejících poruch hraje důležitou roli dysregulace řídících procesů na několika úrovních centrálního nervového systému. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/syndromy-centralni-citlivosti-css/ Centrální senzibilizace je příčinou mnoha zdravotních potíží s kterými se pacienti musí každodenně potýkat. Jelikož nejčastější stížností je muskuloskeletální bolest svalová fyziopatologie se stala objektem zájmu mnoha vědců. Byly nalezeny různorodé odchylky ve svalech fibromyalgiků. Například ve studii z r. 1989 „Důkazy o vlastnostech neuromuskulární hyperexcitability u pacientů s primární fibromyalgií“ bylo zjištěno, že svaly mají tendenci zůstat v aktivovaném stavu dlouho po dokončení úkolu. Svaly se mezi kontrakcemi nedokáží uvolnit nebo uklidnit. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2591111/

Klaver-Kroll a Zwarts se roky věnují studiu svalových problémů, v roce 2012 nalezli problémy se svalovým vedením a v r. 2019 zvýšenou reaktivitu svalové membrány. Svalové buňky fibromyalgiků jsou bombardovány signály z centrálního nervového systému (CNS) což je udržuje ve vysoké pohotovosti (ale ne zcela nutí k činnosti) a způsobuje okamžitou reakci i na nejmenší náznak aktivity podobně jako u centrální senzibilizace. I při působení sebemenší síly (pouhých 5 % maximální síly) na svaly dojde k abnormálně vysoké rychlosti vedení svalových vláken (CV) – o mnohem více než u zdravých kontrol. K zvýšení rychlosti vedení svalových vláken dochází napříč všemi svalovými vlákny bez ohledu na jejich typ, což svědčí o celkově narušených membránách (Gerdle et al., 2008; Casale et al., 2009; Klaver-Krol et. al., 2012). Zvýšená svalová aktivita se nachází zejména v bolestivém trapézovém svalu, který stojí za bolestmi hlavy, krku, zad, čelisti a zubů, ale i pálivými bolestmi mezi lopatkami či závratěmi.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23506457/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15927379/

To, že se u fibromyalgiků rychlost vedení svalových vláken nadměrně zvyžuje při po pouhém pohnutí končetinou a udržováním v nějaké poloze ukazuje na zapojení vyšších regulačních motorických center. Nejedná se tedy o lokální změny v histopatologii a mikrocirkulaci (Gerdle et al., 2008), ale generalizovaný svalový jev.

I když funkční poruchy svalové membrány nesouvisí s citlivými body (TP) stupeň narušení svalové membrány koreluje s počtem TP. Možnou základní příčinou tohoto vztahu by mohlo být to, že dlouhodobě pracující svaly (zejména posturální svaly) se na základě hyperaktivních, hyperexcitabilních membrán nepřetržitě, nadměrně stahují a tím dojde k jejich přepracování. U těch TP, které se nacházejí ve svalech hromadění metabolitních látek, jako je laktát a změny v mikrocirkulaci by vedlo k bolesti. Membránová disurbance i svalové potíže mohou být způsobeny zvýšeným adrenergním excitačním účinkem na svalovou membránu u FM. Studie měla velice přísná kritéria - výsledek nelze zpochybnit. Měření rychlosti vedení svalových vláken / hyperaktivity membrány nás tak může přiblížit k pochopení fibromyalgie.
https://website60s.com/upload/files/fibromyalgia-increased-reactivity-of-the-muscle-membran_2019_clinical-neuro.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23055314/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30471468/

Zvýšená hyperaktivita svalů se nachází také u ME/CFS, ovšem až při použití větší síly. A dalším rozdílem je, že u FM jsou svalové problémy způsobeny CNS a u ME/CFS souvisí s produkcí energie. Mnoho fibromyalgiků však má i ME/CFS a tyto potíže se u nich překrývají.
U zdravých jedinců se nenachází zvýšená aktivita membrán obklopujících svalové buňky. Svalová únava se nenachází ani při rakovině (Zwarts, 2015).

I když v biopsiích bolestivých svalů byly nalezeny pouze nespecifické změny další studie naznačují, že ve svalech mohou být problémy se zánětem, sníženou produkcí energie, sníženým průtokem krve a vysokou úrovní oxidačního stresu.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2421398/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6596430/
https://www.healthrising.org/blog/2021/03/30/muscle-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome/

Dosavadní studie trapézového svalu u FM prokázaly:


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.